Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Istorie
Pastorala
Cartea Crestina
Eseuri Crestine
Umor
Marturisiri
Proiectul Betania
Pagina Femeii
Mass-Media
Stiri
Lectura Crestina
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

O fetiţă libaneză se joacă prin mulţimea masivă de moloz din oraşul Khiam, Liban. Alături de ea sunt rămăşiţele unei case de 2 familii care sunt destinate demolării. În Liban, unde abundă devastările de război, Baptiştii sosesc să ajute

Oct 18, 2006

By Don Graham

Baptist Press

 

KHIAM, Liban (BP) – Lumina soarelui aprinsă se filtrează prin gaura de mărimea unui frigider din tavanul casei modeste cu un etaj a lui Yacoub*. Aproape de finalul unei zile de muncă grea, el se uită la rămăşiţele zdrenţăroase ale canapelei sale din sufragerie pentru a-şi odihni trupul de 70 de ani; în timp ce se aşează acolo, un nor de praf gri dens erupe în aer.

 

Ajungând la podea, Yacoub mătură bucăţile de beton şi ridică un ceas care odată atârna pe perete, braţele sale de acum îngheţate la 1:14 am – momentul când o bombă a zdruncinat singura casă pe care a cunoscut-o el vreodată.

 

„Casa asta e preţioasă pentru mine”, explica el. „M-am născut în casa asta, am crescut aici şi aş vrea să mor aici”.

 

Rezidenţa lui Yacoub este una din miile distruse sau stricate din Liban în timpul conflictului de 34 de zile dintre Israel şi Hezbollah, dar Yacoub nu a aduna bucăţile singur. De când a luat efect o încetare de foc din partea U.N. pe 14 august, Baptiştii Sudici au vărsat mai mult de $650.000 în ajutoare în regiunea devastată de război. Acum, mai multe ajutoare sunt pe drum mulţumită unei echipe pionere de voluntari condusă de Baptiştii Sudici din Convenţia Texas.

 

Cuprinsă din lucrători experimentaţi de ajutorare în caz de dezastru, echipa de patru bărbaţi şi-a terminat evaluarea lor de 10 zile în Liban pe 29 septembrie, concentrând eforturile lor în jurul oraşului sudic din Khiam. Andrew Sanders*, coordonator în ajutorare în caz de dezastru şi manager de operaţii în Liban, a explicat că nevoia după ajutor este mai mare în sud pentru că majoritatea organizaţilor de ajutorare sunt concentrate în Beirut, lăsând multe din oraşele mai mici să se descurce singure.

 

„Devastarea este imensă”, spune Sanders. „Este la fiecare nivel. În unele sate, mai mult de 70% dintre case sunt turtite”.

 

Vecinătatea lui Dima* de şaisprezece ani este printre zonele cel mai rău lovite din Khiam. Deşi găurile de şrapnel din cadrul pereţilor casei ei cu cenuşă, Dima şi mama ei sunt norocoase; daunele pot fi reparate. La mai mult de 100 de yarzi depărtare, totuşi, stă o movilă de nedistins de beton rupt şi bare sucite. Aceasta e tot ceea ce a mai rămas dintr-o clădire în care stăteau vecinii lui Dima, şapte familii în total.

 

„Asta nu e vecinătatea mea”, îşi aminteşte ea spunând unchiului ei când a văzut distrugerea. „‚Nu e asta. Şi asta nu e casa mea. Duceţi-mă înapoi’. S-a distrus. A fost foarte, foarte oribil să vezi că arată aşa”.

 

În ciuda severităţii pagubelor, doar câteva eforturi limitate de reconstruire au început în Khiam. Până acum, majoritatea lucrării este concentrată pe înlăturarea molozului; proprietarii de case abia dacă pot face ceva pentru că ei nu au nici bani nici mâna de lucru necesară.

 

IMPACTUL VOLUNTARILOR

 

Voluntarii din Texas Bob Guinn şi Jim Richardson se uită în timp ce Larry Shine foloseşte o bormaşină pentru a îndrepta tavanul înainte de repararea unei găuri rămasă dintr-un război recent în tavanul casei unui libanez de 70 de ani. Jim Richardson, director pentru ajutorare în caz de dezastru pentru Convenţia Texas a Baptiştilor Sudici, a spus că acesta e motivul pentru care e nevoie aşa de mare de voluntari Baptişti Sudici în Liban. El a spus că scopul vizitei sale recente în zonă a fost de a pava un drum pentru viitoarele echipe prin a învăţa unde şi cum pot face voluntarii un impact mai mare.

 

„Încercăm să găsim căi prin care să putem sluji oamenilor din Liban”, a spus Richardson. „Avem o oportunitate aici de a împărtăşi speranţa lui Isus Hristos într-un fel care nu l-am mai avut înainte, de a arata oamenilor că îi iubim în numele lui Isus şi ajutorul le readuce vieţile la un timp de normalitate”.

 

Dar echipa lui Richardson nu a călătorit jumătate de glob doar ca să estimeze pagubele; ei au venit gata pentru a-şi pune mâinile pe gunoi, învăţând tehnicile locale de construcţie şi apucând proiecte de reconstrucţie de prima mână. De la astupatul găurilor la înlocuirea de ferestre, echipa a explorat câteva posibilităţi ale proiectului, inclusiv demolarea şi curăţenia.

 

În timpul estimărilor, echipa a descoperit un obstacol care va limita activitatea voluntarilor: Pentru că casele libanezilor sunt făcut în întregime din beton armat, e nevoie de echipament greu de construcţie pentru repararea majoră şi munca de reconstrucţie – echipament care nu este accesibil voluntarilor.

 

„Este o situaţie diferită decât ceea cu care suntem obişnuiţi în cadrul situaţilor de dezastru din State – nu este lemn, o mulţime de piatră, mult beton”, a explicat Larry Shine, director de unitate pentru curăţare şi recuperare pentru Convenţia Texas a Baptiştilor Sudici.

 

În timp ce nu poate muta bucăţile de 1.200 de pounds de beton, echipa a găsit un proiect care este perfect pentru voluntari şi împărtăşirea Evangheliei: instalarea de tancuri de apă pe acoperişuri. Casele libaneze se bazează pe aceste tancuri mari, cu gravitate, de plastic, în care se află apă, însă multe au fost ruinate de şrapnel şi exploziile bombelor şi a rachetelor.

 

„Poţi să ai un acoperit deasupra capului, dar dacă nu ai apă, ce ai rezolvat?” a spus Shine. „Aceasta este ceva ce putem face. Şi nu este ceva tare tehnic. Materialele sunt deja disponibile aici, şi putem învăţa un voluntar cum să o facă în doar câteva minute. În plus, ei pot petrece mai mult timp în clădirea de relaţii”.

 

Şi aceste relaţii, a accentuat Richardson, sunt prioritatea de vârf a echipei.

 

O ŞANSĂ DE VIZITARE

 

Nu e vorba de cărămidă şi mortar, ci e de a face relaţii cu oamenii”, a spus el. „Tancurile de apă îţi oferă oportunitatea de a fi implicat cu numărul maxim de oameni – de a interacţiona cu familiile, nu doar de a instala un tanc, ci să iei cam o oră să stai şi să discuţi cu familia.

 

„Vreau ca voluntarii să-şi amintească că motivul pentru care suntem aici este de a împărtăşi dragostea lui Isus. Mergem cu o lopată. O facem cu mortar şi sticlă. Însă noi suntem aici ca să răspândim speranţa lui Isus Hristos”.

 

Richardson a spus că echipa sa a avut oportunitatea de a face aceasta în multe ocazii, adăugând că majoritatea familiilor cu care au împărtăşit voluntarii au fost receptivi la mesajul Evangheliei.

 

Sanders crede că acest tip de lucrare de ajutorare în caz de dezastru este în particular efectiv în lumea musulmană pentru că acesta demonstrează dragostea lui Hristos într-un cadru nereuşit.

 

„Când venim şi îl arătăm pe Hristos, şi cu adevărat trăim ceea ce spunem, este mult mai efectiv în atingerea vieţilor oamenilor”, a spus el. „Ei îşi vor aminti de aceasta în timp ce Duhul lui Dumnezeu lucrează în vieţile lor; creştinul a venit şi ţi-a arătat dragoste, creştinul a venit şi a stat alături de tine, creştinul a venit şi te-a mângâiat”.

 

Sanders a adăugat că iarna grea a Libanului va oferii curând echipelor de voluntari o altă oportunitatea pentru a oferii mângâiere – distribuirea de încălzitoare portabile şi pături pentru a ajuta familiile să îndure frigul.

 

ADEVĂRATUL PERICOL

 

Deşi ostilităţile au încetat, ajutorarea in dezastrul din Liban nu este pentru cei cu inima slabă, Richardson notând că a lucra într-o zonă de război implică un pericol real. Lucrurile neexplodate, mai ales rămăşiţele de bombe – este una din preocupările de siguranţă. Conform estimărilor U.N., în jur de 1 milion de bombe în formă de cutii de suc au rămas nedetonate în sudul Libanului; până acum, acestea au ucis mai mult de o mulţime de oameni şi au rănit mai mult de 90 de persoane.

 

De aceea Richardson accentuează nevoia pentru ca voluntarii să se pregătească spiritual înainte de a considera o astfel de călătorie.

 

„Cere-i Domnului, ‚Mă chemi să fiu parte a acestui tip de lucrare?’” a spus el. „Nu este pentru oricine, însă cred că Dumnezeu îi cheamă pe oameni să fie implicaţi şi să meargă în locuri precum Liban ca să împărtăşească speranţa lui Isus. Vreau să vă amintesc că Dumnezeu a făcut o investiţie în noi cu Fiul Său Isus, şi El ne cheamă prin Duhul Său Sfânt să împărtăşim speranţa oriunde poate fi vreo oportunitate.

 

„Cum se compară siguranţa ta? Cred că se merită. Cred că se merită investiţia de a avea oportunitatea de a merge în locuri ca acesta, de a împărtăşi Evanghelia lui Isus”.

 

Bob Guinn, un voluntar din cadrul lucrării de ajutorare al Convenţiei Baptiste Georgia, crede că potenţialii voluntari ar trebui să se dedice rugăciunii şi postului înainte de a lua decizia de a merge.

 

„Trebuie să ai credinţă că dacă Domnul vrea să vii, Domnul îţi va purta de grijă în timp ce eşti aici”, a spus Guinn.

 

Larry Shine (stânga) şi Jim Howard, voluntari din Texas în Libanul distrus de război, bat nişte scânduri pentru o ramă de geam în casa unui om de 70 de ani. Deşi o mare parte din avarii se pot repara, grădina omului a fost distrusă, o pierdere pe care el o compară cu moartea unui prieten. Voluntarii trebuie să evite şi ei un pericol care ar putea să ştirbească mărturia lor sau să-i orbească faţă de chemarea Domnului totodată – urme occidentale asociate cu naţiunile musulmane şi Orientul Mijlociu precum Libanul.

 

„Prin a prinde o înţelegere a culturii de aici şi care sunt nevoile şi aşteptările lor, noi am difuzat deja o mulţime din ideile că ar exista un terorist în spatele fiecărui tufiş”, a spus Shine.

 

„O să-i schimbe pe cei ce vor veni aici când ei vor realiza că imaginile create în mintea noastră de media nu sunt realitatea. Realitatea este să fii aici, să mergi pe străzile prăfuite, să strângi mâinile oamenilor şi să vezi zâmbetele lor”.

 

IMPLICĂ-TE

 

Baptiştii Sudici interesaţi în voluntariat pentru o călătorie de ajutorare în dezastru în Liban pot afla mai multe prin a trimite un email lui Jim Richardson la jricharson@sbtexas.com. Până acum, un total de cinci echipe de câte 10 zile au planificate din octombrie şi până la jumătatea lui decembrie, deşi s-ar putea adăuga mai multe în 2007. Experienţa în construcţie este obligatorie.

 

„Avem nevoie de voluntari să vină aici şi să se uite în feţele oamenilor, ochi către ochi, să asculte povestirile lor şi să poată să injecteze speranţa lui Isus Hristos în situaţia lor”, a spus Richardson. „Dumnezeu deschide uşi în aceste vremuri, în cadrul dezastrelor, acolo unde noi ca urmaşi ai lui Hristos avem o oportunitate de a împărtăşii deschis speranţa lui Isus.

 

„Îmi amintesc cuvintele [apostolului] Pavel. Pavel a fost întrebat ‚De ce faci ceea ce faci?’ Şi Pavel a spus, ‚Suntem constrânşi de dragostea lui Isus Hristos’. Acea dragoste este cea care ne duce în locuri ca acesta. Datorită acelei dragoste noi putem să vorbim cu oamenii şi să le spunem, ‚Da, doare. Da, e rău. Dar Dumnezeu te iubeşte, şi El te iubeşte aşa de mult încât a dat pe Fiul Său să moară pentru păcatele tale ca tu să-L poţi cunoaşte’”.

 

*****

*Nume schimbate pentru motive de securitate.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Misiunea Vox Dei vă urează Sărbători Fericite alături de cei dragi!

CHAT Creştin!

 

FORUM

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate