Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

PF Daniel pare sa-si fi selectat cu atentie succesorulOpt membri noi in Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane

Vox Vocis 28 Ianuarie 2008

Alegerile pentru posturile vacante de ierarhi, inclusiv pentru cel de mitropolit al Moldovei si Bucovinei, vor avea loc la inceputul lui martie.

Perioada desfasurarii alegerilor a fost anuntata de PF Daniel duminica, la finalul Sfintei Liturghii, oficiata la Catedrala Mitropolitana din Iasi. „Vom organiza alegerile pentru chiriarhi, pentru titulari, pentru mitropoliti, episcopi in scaunele vacante care exista in interiorul tarii si in afara ei, adica vreo 8 scaune vacante, dintre care cel dintii este acesta de mitropolit al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei“, a spus Patriarhul.

O data cu mitropolitul de Iasi, Sinodul va alege si episcopii pentru episcopiile de Tulcea, Salaj si Slatina, precum si pentru romanii ortodocsi din Roma, Melbourne, Madrid si Stockholm. „Avem noi scaune care au fost infiintate recent, iar altele au fost infiintate de mai mult timp, dar nu au primit inca un chiriarh si speram ca anul acesta, de Sfintele Pasti, in majoritatea din aceste scaune vacante sa ajunga chiriarhul nou ales“, a mai spus PF Daniel

Alegerile pentru cele opt posturi vor fi primele ce se vor desfasura conform noului Statut al BOR, care prevede ca doar membrii Sinodului au drept de vot, nu si laicii. Dupa noile reglementari, laicii si clericii din eparhia pentru care au loc alegerile sint consultati prin reprezentantii in Adunarea Eparhiala. Nominalizarile vor fi facute de Sinodul mitropolitan ce corespunde eparhiei cu pricina, iar cistigatorul alegerilor va fi decis prin vot de Sinod. „Sfintul Sinod are ultimul cuvint in alegerea de ierarhi, asa cum prevede canonul al 3-lea al Sinodului VII ecumenic, ca episcopii sa fie alesi de catre episcopi fara amestecul puterii lumesti. Noi dorim sa ne aliniem la practica panortodoxa de astazi“, a justificat PF Daniel masura desfiintarii Colegiului Electoral Bisericesc, contestata la votarea Statutului de mitropolitul Clujului.

Alegerile pentru Mitropolia de la Iasi au fost aminate mai multe luni, Patriarhia asteptind aparitia noului Statut in Monitorul Oficial. El a fost aprobat miercuri de Guvern, iar astazi ar trebui sa fie publicat. Pentru scaunul de mitropolit al Moldovei, al doilea in ierarhia BOR, este considerat favorit PS Casian, episcopul Dunarii de Jos. Desi despre el au aparut anul trecut informatii ca ar fi colaborat cu fostele servicii de informatii, sub trei nume de cod, el a primit din partea CNSAS verdict de necolaborare. PS Casian impartaseste vederile ecumeniste ale Patriarhului si este considerat cel mai apropiat colaborator al sau din Sinod.

Biografia oficiala a PS Casian, pe www.cotidianul.ro/select

Aparut in editia din 22 Ianuarie 2008 in Cotidianul (www.cotidianul.ro)

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate