Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

ONG-urile il vor pe Dumnezeu mai putin prezent in scoli

Vox Vocis 28 Ianuarie 2008

Citeva Organizatii nonguvernamentale cer Ministerului Educatiei ca elevii sa nu mai primeasca note la religie.

Ministerul Educatiei ar trebui sa introduca formulare scrise prin care elevii sa opteze atit pentru studiul religiei, cit si pentru o alta varianta de optional. „Numeroase plingeri ale unor parinti, evaluari intreprinse de societatea civila au relevat ca educatia religioasa in scoli nu respecta in toate cazurile principiile nondiscriminarii, egalitatii de sanse, inclusiv optiunea parintilor si elevilor“, explica Smaranda Enache, coordonatoarea Raportului despre educatia religioasa in scoli. Astfel ca Liga Pro Europa si Societatea pentru Libertatea de Constiinta solicita Ministerului Educatiei sa asigure si cultelor minoritare predarea propriei religii, indiferent de numarul elevilor.

Pe linga aceasta, ONG-urile cer „sa se renunte la acordarea notelor la disciplina Religie si la includerea ei intre materiile optionale de la bacalaureat“. Mai mult, „orarul zilnic trebuie sa prevada ora de religie la inceputul sau la sfirsitul orelor pentru a se evita obligarea elevilor sa asiste la ora de religie“, recomanda coordonatoarea raportului. „Peste 70% dintre elevi nu au fost informati ca religia nu este obligatorie. Mai grav este ca se practica ritualuri bisericesti in cadrul scolilor, la evenimentele scolare, iar elevii sint obligati sa participe la aceste evenimente extrascolare“, a spus Remus Cernea, directorul Societatii pentru Libertatea de Constiinta.

Organizatiile acuza ca au fost construite cabinete si laboratoare de religie fara ca elevii si parintii sa fie consultati. „In scolile publice s-au amenajat laboratoare de religie, locuri de rugaciune, capele sau chiar biserici. Numarul capelelor si lacaselor de cult nu este cunoscut la nivelul ministerului, ceea ce denota caracterul haotic si netransparent al construirii lor. De exemplu, intr-un liceu pedagogic din Cluj exista elevi din sapte culte religioase si nici unii n-au fost intrebati daca doresc o capela ortodoxa“, a spus Smaranda Enache, coordonatoarea raportului.

Manualele sint descrise ca fiind mai degraba manuale confesionale, „care includ aprecieri si etichetari jignitoare la adresa altor culte, inclusiv a celor recunoscute in Romania“. „Exista manuale de religie ortodoxa aprobate de minister care indica drept bibliografie pentru elevi pagini web ortodoxe fundamentaliste, ce gazduiesc atacuri vehemente la adresa altor culte religioase“, a explicat Smaranda Enache. Prin urmare, Ministerul Educatiei ar trebui sa retraga din scoli aceste manuale.

Iuliana Gatej

Aparut in editia din 17 ianuarie 2008 in Cotidianul (www.cotidianul.ro)

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate