Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

Ştiri baptiste octombrie 2007 - editie speciala

Prezentul buletin informativ apare lunar si are ca scop informarea membrilor si bisericilor UBR cu privire la activitatea Comitetului Executiv al UBR. Informatiile din acest buletin sunt furnizate de membrii Comitetului Executiv. Se distribuie prin e-mail si poate fi tiparit si redistribuit fara acordul expres al UBR, mentionând doar sursa, în cazul în care stirea este folosita într-o alta publicatie. Pentru abonare va rugam sa va adresati Uniunii Baptiste prin adresa de e-mail de mai sus.

* Editie speciala:

Aceasta editie speciala apare în urma deciziei Consiliului Uniunii de a face publice hotarârile luate în sedintele avute.

* Cuprins:

Decizii ale Consiliului Uniunii Baptiste
Extras din Raportul Presedintelui UBR
Pozitia conducerii UBR fata de apelul facut de fratele Vasile Talos

* Decizii ale Consiliului Uniunii luate în sedinta de la Deva din 25 septembrie 2007.

- Consiliul decide ca doi pastori români pensionari care locuiesc acum în strainatate sa beneficieze de pensiile cuvenite.

- Cu privire la participarea la Casa de pensii a Cultului si la fondurile de pensii administrate privat Consiliul Uniunii recomanda angajatilor sa ramâna la Casa de Pensii a UBCBR.
Consiliul Uniunii informeaza asiguratii Cultului cu vârste sub 35 de ani ca se pot asigura daca doresc si la alte fonduri administrate privat desi acest lucru nu este obligatoriu.

- Consiliul UBR decide ca reprezenatarea UBR în Alianta Evanghelica din România sa fie facuta de catre fratii Otniel Bunaciu, Ionel Tutac si Viorel Candrianu.

- Consiliul UBR decide ca reprezenatarea UBR în Consiliul de Administratie al postului de Radio „Vocea Evangheliei" sa fie facuta de catre fratii Otniel Bunaciu, Ionel Tutac si Vasile Talos.

- Consiliul aproba propunerea Presedintelui Uniunii Baptiste ca deciziile Consiliului Uniunii sa fie facute publice pentru a încuraja un spirit de transparenta institutionala si pentru a îmbunatati comunicarea cu bisericile. Consiliul aproba în unanimitate publicarea deciziilor în buletinul informativ al UBR.

- Se propune ca pentru slujbele incluse în Statutul UBR sa se solicite forurilor abilitate introducerea acestor profesii în C.O.R

- Consiliul Uniunii aproba propunerea Presedintelui ca organizatiile care doresc sa fie considerate ca având statutul de „partener" ale UBR în lucrarea de slujire sa sprijineasca
prioritatile pe care UBR le va stabili pentru diferitele directii de slujire. Organizatiile care doresc o recunoastere din partea Uniunii, dar nu pot sprijini în mod direct prioritatile UBR pot fi organizatii care „lucreaza în colaboratoare" cu UBR.

- La propunerea Presedintelui Uniunii Baptiste, Consiliul aproba realizarea unui calendar de studiu biblic al UBR. Fratele Presedinte propune încredintarea acestui proiect fratelui Daniel Boingeanu din Comunitatea Suceava. Vicepresedintele UBR cu educatia, fratele Paul Negrut, exprima dorinta ca proiectul sa se realizeze în colaborarea cu compartimentul educatie.

- Consiliul Uniunii aproba înfiintarea Departamentului de tineret, potrivit Statutului si a solicitarilor venite din partea multor comunitati. Responsabil cu coordonarea acestei directii de slujire este ales fratele Samuel Tutac.

- Consiliul Uniunii aproba înfiintarea departamentelor de femei si scoala duminicala potrivit Statutului. Se propune ca organizarea acestor departamente sa înceapa la nivel de comunitati bisericesti urmând ca ulterior reprezentantii din cadrul comunitatilor sa se organizeze la nivel national.

- La propunerea Presedintelui, Consiliul aproba ca în cadrul UBR sa se adopte urmatoarea practica fata de ordinarea pastorilor din biserici române din diaspora pentru ca aceste ordinari sa fie recunoscute în cadrul UBR: „Daca o biserica din Diaspora cere ordinarea unui pastor plecat din România, Comunitatea regionala din care acesta provine trebuie sa-si dea acordul pentru ordinare".

- Consiliul Uniunii aproba ca data de tinere a Conferintei Nationale sa fie 23 noiembrie si ca aceasta sa se tina la Bucuresti.

- Consiliul ia nota de modul în care se propune dezvoltarea misiunii în cadrul UBR (propunerea vine din partea fratelui Viorel Candrianu, Vicepresedintelui cu misiunea, care a stabilit directiile si prioritatile împreuna cu Presedintele). Astfel, UBR doreste sa încurajeze trei directii principale:

~Misiunea interna (plantare de biserici, sustinerea bisericilor plantate, educarea plantatorilor si crearea unui fond de misiune interna)
~ Misiunea internationala (colaborarea cu biserici si comunitati pentru a trimite si sustine misionari din partea Uniunii, crearea unui fond de misiune internationala)
~ Bisericile baptiste române din diaspora (apropierea de bisericile române din diaspora care doresc sa fie într-o partasie mai strânsa cu Uniunea si oferirea de sprijin potrivit nevoilor pe care aceste biserici le exprima fata de Uniune).

- Consiliul Uniunii ia nota de raspunsurile oferite de catre Federatia Europeana Baptista si de catre Alianta Mondiala Baptista în urma solicitarii facute de conducerea Uniunii ca acestea sa ofere o clarificare în ce priveste pozitia lor (solicitarea a fost ceruta prin hotarârea Congresului). Documentele au fost publicate în Stiri baptiste din luna octombrie.

- Consiliul Uniunii ia nota, în urma întrebarii puse de fratele Vasile Talos, ca Statutul UBR a fost depus la Ministerul Cultelor si Culturii în luna august si ca sau facut unele demersuri pentru a sustine elementele noi pe care Statutul le propune.

- Consiliul Uniunii ia nota prin informarea facuta de catre Presedintele Cultului ca suma obtinuta prin vânzarea terenului din Fundeni a fost investita si din veniturile aduse s-a acoperit deficitul UBR fata de încasarile venite din sustinerea bisericilor. Presedintele informeaza Consiliul ca datorita cresterii preturilor care a avut loc în ultimii trei ani, aceasta suma nu mai este suficienta pentru a cumpara un sediu adecvat într-o zona rezonabila din Bucuresti.

- Consiliul Uniunii ia nota prin informarea facuta de catre Presedintele Cultului despre situatia financiara a UBR, despre situatia activitatii birourilor UBR si despre nevoia de a gasi solutii pentru a ameliora starea financiara a Uniunii.

- Consiliul Uniunii ia nota de încetarea activitatii Redactorului Sef al revistei Crestinul azi si a Directorului Executiv al UBR, fratele Mihai Suciu. Fratele Presedinte informeaza Consiliul despre faptul ca a multumit oficial fratelui Mihai Suciu pentru slujirea deosebita pe care a avuto ca Director Executiv si Redactor sef.

- Consiliul Uniunii ia nota de pensionarea Directorului Executiv al Casei de pensii, fratele Vasile Talos. Presedintelui UBR exprima nevoia de a se gasi solutii cât mai eficiente pentru protejarea fondurilor Casei de pensii având în vedere responsabilitatea pe care o are Consiliul Uniunii. În acest sens Presedintele a consultat persoane competente din domeniul financiar si a oferit Consiliului Uniunii sugestiile facute de aceste persoane.

* Extras din raportul de activitatea al Presedintelui UBR - Otniel Ioan Bunaciu perioada mai - septembrie 2007

1. Introducere

Doresc sa multumesc fratilor Paul Negrut si Onisim Mladin pentru modul rapid si eficient în care a avut loc predarea conducerii Uniunii Baptiste. La începutul acestui mandat am cautat, cu ajutorul Domnului, sa pun în practica angajamentele pe care le-am luat la Congres. Astfel, am renuntat la pozitia de Prorector al Institutului Teologic Baptist pentru
a avea mai mult timp pentru lucrarea în cadrul UBR. Totodata, am încercat sa vizitez cât mai multe dintre comunitati si biserici. Institutional am facut o analiza a situatiei Uniunii Baptiste din punct de vedere organizatoric si financiar. Având în vedere situatia economica din cadrul UBR, am decis ca deocamdata sa fac slujirea de Presedinte ca voluntar.

2. Îmbunatatirea comunicarii

Am considerat ca o prioritate îmbunatatirea comunicarii cu bisericile si cu credinciosii baptisti. În acest sens am înfiintat publicatia Stiri baptiste care se distribuie lunar prin e-mail si care în momentul de fata contine rapoartele prezentate pâna la sfârsitul lunii de catre membrii Comitetului Executiv. Raspunsul pozitiv din partea celor care primesc buletinul informativ a fost o încurajare fata de acest demers. Pe viitor buletinul ar putea sa contina si informatii care privesc viata baptistilor din tara în general si din strainatate. Pagina de web a UBR este, de asemenea, oprioritate si se afla în executie în momentul de fata.

3. Relatiile cu alte organizatii baptiste

Potrivit deciziei Congresul UBR am contactat în scris atât Federatia Baptista Europeana, cât si Alianta Baptista Mondiala, organizatii din care UBR face parte înca de la înfiintare si i-am invitat pe reprezentantii lor sa vina si sa poarte o discutie cu Consiliul Uniunii. Ambele organizatii s-au aratat deosebit de interesate si deschise spre o asemenea discutie, iar la solicitarea mea au transmis în scris câte un mesaj.

Am comunicat si cu Uniunea Bisericilor Baptiste din Moldova transmitând dorinta fratietatii din România de a realiza o mai mare apropiere cu românii de peste Prut. În acest sens l-am invitat pe fratele Valeriu Ghiletchi, Episcopul Uniunii Baptiste din Moldova, sa participe la Conferinta Nationala.

Am avut ocazia sa îl primesc la sediul UBR pe Presedintele Uniunii Baptiste din Rusia împreuna cu liderul de tineret si pe Secretarul General al Uniunii Baptiste din Armenia.
Totodata am avut întâlniri cu responsabilul zonal al IMB al Conventiei Baptiste de Sud cu care am discutat posibilitatile prin care IMB poate sa sprijine prioritatile pe care le va stabili UBR în misiune.

S-a discutat si oportunitatea unui nou parteneriat cu o conventie baptista din America începând, probabil, cu anul 2009.

4. Întâlnirile cu pastorii si lucratorii din comunitati

Potrivit angajamentului luat cu ocazia alegerilor am luat legatura prin e-mail cu toti presedintii comunitatilor si m-am oferit sa particip la adunarile cu pastorii pentru a afla cum doresc acestia sa fie slujiti de Uniunea Baptista. Multumesc lui Dumnezeu si coleglilor de slujire ca datorita disponibilitatii acestora am reusit sa vizitez 11 din cele 13 comunitati. Singura comunitate de la care nu am primit nici un raspuns este Comunitatea Oradea. În cel putin trei dintre comunitati mi s-a spus ca pentru prima oara au fost vizitate de un Presedinte al UBR desi functioneaza de mai multi ani.

Am fost încurajat în aceste vizite sa observ disponibilitatea fratilor pastori de a sluji si dorinta de a înviora viata bisericilor din Uniunea Baptista. În acelasi timp am luat legatura cu diferite probleme pe care bisericile si pastorii le întâmpina în lucrarea de slujire. O sinteza a discutiilor avute a fost prezentata în buletinele informative.

5. Analiza starii UBR din punct de vedere organizational

La preluarea sarcinilor administrative UBR a ramas fara secretar care si-a depus cererea de demisie. Începând cu luna septembrie am angajat o noua persoana pe pozitia de Secretar. Începând cu luna septembrie fratele Mihai Suciu si-a cerut încetarea raporturilor de munca cu UBR, din functia de Redactor Sef al revistei „Crestinul azi" si din cea de Director Executiv. În prezent analizez situatia împreuna cu Secretarul General.

În aceasta perioada am încercat sa evaluez care este starea UBR din punct de vedere organizational. Astfel am observat ca UBR functioneaza cu un deficit fata de încasarile primite de la biserici. Consider ca este datoria Consiliului Uniunii sa analizeze situatia financiara a UBR cunoscând toate datele care intra în ecuatie si sa decida în acest sens.
Totodata am observat ca suma obtinuta din vânzarea terenului din Bucuresti nu a fost folosita pentru cumpararea unui sediu. Plasarea sumei cu ajutorul diferitelor instrumente de investitie a adus un venit care a acoperit deficitul Uniunii fata de veniturile obtinute de la biserici. Datorita cresterii exponentiale a pietii imobiliare în Bucuresti aceasta suma nu mai este suficienta pentru a cumpara o proprietate adecvata într-o zona rezonabila din capitala.

6. Casa de Pensii

Având în vedere pensionarea Directorului Executiv al Casei de pensii am explorat diferite posibilitati pentru a face propuneri cât mai competente cu privire la situatia Casei de pensii. Mai ales m-a interesat modul în care aceasta se poate organiza pentru ca sa se asigure o cât mai buna investire a banilor în vederea protejarii fondurilor existente. În acest sens am cerut sfatul mai multor persoane din sfera financiara. Concluzia la care am ajuns este ca în lantul de decizie al Casei de Pensii trebuie sa existe mai multe persoane specializate pentru a oferi un sfat informat în aceasta problema. Astfel, consider ca Directorul Executiv ar trebui sa fie o persoana familiarizata cu instrumentele de investire si care sa îsi asume responsabilitatea protectiei banilor investiti. Totodata, consider ca în Consiliul de Administratie ar trebui cooptate persoane (membrii ai bisericilor baptiste) care lucreaza în domeniul financiar si care sa poata oferi Consiliului Uniunii un sfat competent cu privire la investirea fondurilor Casei de Pensii.

7. Încheiere

În încheierea raportului meu doresc sa multumesc membrilor din Comitetul Executiv pentru modul în care au colaborat cu mine când i-am solicitat si fratilor din Consiliul Uniunii pentru atitudine cordiala si frateasca avuta în întâlniri.

Lui Dumnezeu sa Îi fie toata slava.
Otniel Ioan Bunaciu
Presedinte, Uniunea Bisericilor Crestine Baptiste din România

* Pozitia conducerii Uniunii Bisericilor Crestine Baptiste din România fata de afirmatiile facute de fratele Vasile Talos în apelul sau public.

Conducerea Uniunii noteaza apelul public al fratelui Vasile Talos si este întru totul de acord ca Statutul votat de Congres trebuie sa fie sustinut prin diferite demersuri asa cum sunt cele oficiale pe care Uniunea Baptista le-a facut deja. Uniunea Baptista încurajeaza si alte interventii pentru sustinerea Statutului, care pot fi initiate de catre persoane si organizatii cu posibilitatea sa aiba asemenea initiative în mod independent.

Conducerea Uniunii informeaza fratietatea ca în cadrul sedintei Consiliul Uniunii de la Deva, din luna septembrie, a fost comunicata situatia prezenta a Statutului si care au fost demersurile facute de conducere în acest sens. Clarificarea a venit în urma întrebarii puse cu acea ocazie de catre fratele Vasile Talos.

Conducerea Uniunii Baptiste doreste sa sublinieze faptul ca, deoarece Statutul este în prezent depus la Guvern, agenda cu privire la discutarea si aprobarea acestuia depinde de agenda de lucru a Guvernului si nu de cea a Uniunii Baptiste. Uniunea Baptista a fost unul dintre primele culte care au depus statutul, termenul legal prevazut fiind sfârsitul anului 2007. Fratietatea este încurajata sa se roage pentru ca intentiile exprimate de comunitatea credinciosilor baptisti prin acest statut sa fie acceptate de catre Guvern.

Acceptarea de catre Guvern a prevederilor votate de Congresul Uniunii este deosebit de importanta mai ales datorita faptului ca Legea cultelor a fost criticata deja de mai multe foruri nationale si internationale.

Conducerea Uniunii Baptiste îi îndeamna pe cei care au nelamuriri personale în legatura cu activitatea UBR sa contacteze în acest sens direct birourile Uniunii.

În cele ce urmeaza, pentru clarificarea aspectelor legate de situatia Statutului, conducerea Uniunii pune la dispozitia celor interesati secventa evenimentelor: votarea acestuia de catre Congresul Cultului, finalizarea lui de catre Comisia de redactare, depunerea Statutului la Guvern si demersurile facute pâna acum.

9 mai 2007

Statutul este votat de catre Congresul Uniunii Bisericilor Crestine Baptiste din România.

15 iunie 2007

Presedintele UBR se întâlneste cu Ministrul Industriilor si al Finantelor Varujan Vosganian si ridica problema scutirii de impozit pentru donatiile facute bisericilor (vezi Stiri baptiste, iulie 2007).

4 iulie 2007

Presedintele Congresului, fratele Vasile Talos înainteaza într-un e-mail adresat Directorului Executiv al Uniunii Baptiste forma finala a Statutului. Forma finala, predata birourilor UBR, este incompleta deoarece îi lipseste preambulul istoric pe care Congresul a votat sa fie adaugat Statutului. Fratele Vasile Talos, caruia i-a fost încredintata de catre Consiliul Uniunii redactarea Statutului, îl roaga personal pe Presedintele Uniunii sa pregateasca acest preambul deoarece dânsul nu are timpul necesar, pregatindu-si teza de doctorat.

24 august 2007

Statutul corectat si redactat în forma grafica finala, la care s-a adaugat si preambulul, este depus la Ministerul Culturii si Cultelor cu numarul de înregistrare 5545.

Septembrie 2007

Problema statutului este ridicata de Presedintele Cultului si de catre Secretarul General în discutii cu parlamentari baptisti si evanghelici pentru a încerca sa se afle stadiul în care se afla discutarea si aprobarea Statutului de catre Guvern.

Uniunea Bisericilor Crestine Baptiste din România
str. Dâmbovita nr. 9-11, 060842 Bucuresti;
tel.: 021-430 00 39; fax: 021-430 29 42;
e-mail: uniuneabaptista@gmail.com

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate