Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

Mons. Johan BonnyDespre dialogul cu Bisericile Ortodoxe Orientale

Vox Vocis 28 Ianuarie 2008

Roma (Catholica)

Mons. Johan Bonny, membru al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, este responsabil în acest dicaster cu Bisericile Ortodoxe Orientale, numite şi precalcedoniene. Într-un interviu acordat pentru Radio Vatican, preotul belgian explică: "Este vorba de un grup de şapte Biserici autocefale, deci care nu formează o singură Biserică şi păstrează fiecare o tradiţie proprie. Au în comun faptul că la Conciliului din Calcedon nu au acceptat definiţia sau unele noţiuni privitoare la definiţia cristologică a celor două naturi în Isus Cristos, cea divină şi cea umană, în unitatea unicei Persoane a Cuvântului. Practic, aşadar, este Biserica Copto-Ortodoxă din Egipt, Biserica Siro-Ortodoxă din Siria şi Orientul Mijlociu, cele două Biserici Armene Apostolice din Armenia şi din Liban, Biserica Ortodoxă din Etiopia, cea din Eritrea şi cea Malankareză din India."

Similar cu dialogul cu Bisericile Ortodoxe există întâlniri de dialog şi cu Bisericile Ortodoxe Orientale. "În ultimii patru ani am avut anual câte o întâlnire pentru dialogul teologic internaţional între Biserica Catolică şi familia acestor şapte Biserici. Anul trecut s-a dialogat despre mântuirea celor nebotezaţi. Aceste Biserici trăiesc practic în ambiente majoritar necreştine, mai precis, musulmane, în Orientul Mijlociu. Într-un asemenea context, se pune în mod clar problema teologică a mântuirii celor care nu au cunoscut credinţa creştină şi care nu a primit botezul. Este un punct delicat. Biserica Catolică are învăţătura ei în această privinţă, iar Bisericile amintite au o bază doctrinară comună şi unele aspecte specifice. Legată de mântuirea celor nebotezaţi, este chestiunea căsătoriilor între un necreştin şi o persoană botezată: este posibil sau nu această căsătorie? Teme, aşadar, importante la nivel teologic, dar şi la nivel pastoral, pentru că sunt foarte concrete."

Aceste întâlniri continuă şi în acest an. Mons. Bonny a declarat pentru Radio Vatican că următoarea întâlnire va avea loc "chiar săptămâna viitoare, în Siria. Am fost invitaţi de Patriarhul Zakka I Iwas, al Bisericii Siro-Ortodoxe: reşedinţa sa patriarhală este şi un centru de viaţă monahală, cu o Facultate de Teologie, în apropiere de Damasc. Vom fi prezenţi 14 membri ai delegaţiei catolice şi 14 reprezentanţi ai acestor şapte Biserici orientale. Agenda întâlnirii are două subiecte centrale. Primul va fi un proiect de document despre natura şi misiunea Bisericii; după trei-patru ani de studiu şi dezbatere despre Biserică, am reuşit să elaborăm prima formă a documentului comun. Acest document urmează acum să fie discutat, extins, modificat, după care va deveni un document comun despre Biserică. Celălalt subiect este metoda, itinerariul şi scopul dialogului nostru ecumenic; şi în acest caz, vom avea un document pregătit de partea catolică şi de cea ortodoxă. Sperăm astfel să clarificăm drumul de urmat în acest dialog ecumenic."

Courtesy of Catholica.ro

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate