Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

Teologie, atitudini care împiedică pe mormoni să intre în creştinism

De Hannah Elliott / Publicată pe 3 octombrie 2007

WASHINGTON (ABP) - În timp ce candidatul mormon continuă să ocupe un loc proeminent în competia prezidenţială pentru pentru Casa Albă, un studiu recent a constatat că cei mai mulţi americani spun că ei ştiu puţin despre practicile sfinţilor din Biserica lui Isus Cristos din ultimile zile şi o mare majoritate spune că această credinţă personală este foarte diferită de cea mormonă.

Sondajul efectuat de Centru de cercetare Pew Research Center for the People & the Press and the Pew Forum on Religion & Public Life, a constatat că 51% dintre americani cunosc puţin sau deloc despre preceptele şi practicile mormonismului şi 53% spun că ei au o părere bună despre mormoni.

Investigatorii au publicat constatările în aceeaşi zi când liderul sectei controversate, Biserica fundamentalistă a lui Isus Cristos din ultimile zile, a fost convins că este un accesoriu al răpirii unei fete de 14 ani, care a fost forţată să se mărite cu verişorul ei. În tim p ce Biserica lui Isus Cristos din ultimile zile încetază să practice poligamia în 1890, mulţi dintre membri spun că dezinformarea şi lipsa comunicării continuă să lege biserica de grupul fundamentalist prin conştiinţa publică.

Conectarea conduce spre percepţia negativă a sfinţilor din ultiile zile -un grup nerăbdător să dovedească ideologia socială şi politică evanghelicilor.

"Eu cred că (dezinformarea) este parte din aceasta, a spus Lee Christensen, cel care a participat la Biserica lui Isus Cristos din ultimile zile din Topeka, Kan. Voi aveţi această sectă mică şi încă ei îi acordă atenţie, în locul bisericii mormone actuale şi oamenii încă nu ştiu diferenţa.

"Oamenii îşi asumă situaţia grea şi trebuie să se demonstreze că ei greşesc. Este ca şi cum nu ar trebui să dovedim aceasta mereu şi mereu, dar o facem".

Religia mormonă a câştigat vizibilitate în ultimii ani. A fost fondată în 1830 în New York şi acum se laudă cu 13 milioane de membri peste tot în lume. Oficialii bisericii o listează ca fiind cea de-a patra confesiune ca mărime în Statele Unite.

Dar când ni s-a cerut să decriem impresia despre religia mormonă într-un singur cuvânt, 27% dintre pârâţi au oferit cuvinte negative precum poligamia şi bigamia, când li s-a cerut să îi descrie pe mormoni. Printre cele 23 de procente de pârâţi, care au folosit cuvinte pozitive să îi descrie, familia a fost cel mai frecvent răspuns, reflectând campaniile bisericile pentru susţinerea familiei.

Mai departe investigatorii de la Pew care au divizat rezultatele sondajului, au descoperit că 46% dintre protestanţii evanghelici albi au relatat o impresie bună despre mormoni. Oficialii din biserica centrală nu au răspuns la întrebarea acestui sondaj.

În ciuda a aceea ce Christensen a numit o statiscă descurajatoare, apariţia fostului guvernator din Massachusetts, Mitt Romney pe scena politică a contribuit la creşterea conştiinţei religiei mormone, în special printre evanghelici, de când cele două grupuri împărtăşesc preocupări precum căsătoria homosexualilor şi drepturile avortului.

Nancy French, cea care susţine website-ul www.evangelicalsformitt.org, a spus că ea este încurajată de cele 52 de procente listate în sondaj. Ca prezbiterian evanghelic, locuind în Columbia, Tenn, ea a spus că întâlneşte mulţi creştini care spun că ei nu acceptă mormonismul, dar care cred că ştiu familii mormone şi respectă valorile lor.

Teologia nu contează pentru votanţii evanghelici şi sunt anumite religii pentru care ei nu vor vota, a spus French. Dar dacă votanţii privesc la modul cum teologia mormonă se manifestă politic, noi suntem de acord, într-adevăr, a spus ea.

"Sunt mulţi oameni în sud care se confruntă cu aceste probleme teologice adânci legate de mormonism şi ei nu vor învătăturile guvernului Rommey la clasele de şcoală duminicală, dar ei realizează că noi suntem aşa de închişi fată de aceste probleme sociale cum ar fi că mormonii şi evanghelicii sunt uniţi în aceste probleme", a psus ea.

Diferenţele din teologie sunt distincte în teorie, dar uneori subtile în conversaţie. Sfinţii din zilele din urmă cred că autoritatea apostolică divină a fost pierdută după moartea apostolilor biblici şi apoi restaurată de Joseph Smith la începutul anilor 1800.

Adepţii spun că Smith a primit o nouă revealţie divină. Deci, pe lângă Biblie, sfinţii din zilele din urmă aderă la Cartea lui Mormon, intitulată Alt testament a lui Isus Cristos, Doctrina şi înţelegerea, şi Perla marelui preţ, toate scrieri de la Smith şi de la alţi preşedinţi mormoni.

Când revelaţia a ajuns mântuire, mormonii au crezut într-un plan de salvare care include un statut pre-mortal şi abilitatea de a deveni fiinţe cereşti după moarte. Statutul post-moarte continuă relaţiile pământeşti, precum căsătoria şi ritualurile templului poate fi îndeplinite pentru cei care deja au murit.

Sfinţii din ultimile zilele se referă la Isus şi Duhul Sfânt ca la Dumnezeu capul care include pe Tatăl ceresc şi Fiul, amândoi cu trupuri fizice glorificate şi la Duhul Sfânt. Ei, de asemenea, au o doctrină a Mamei cereşti, soţia Tatălui ceresc.

Printre alte distincţii, sfinţii din ultimile zilele se abţin de la alcool, tabac, ceai şi cafea. Bisericile lor nu angajează clericii full time şi îi încurajează pe tineri pentru excursii misionare de un an sau doi.

La o conferinţă care a avut loc în mai pe tema religiei, politicii şi vieţii publice, Richard Bushman, un fost profesor de la Universitatea din Columbia şi expert în istoria mormonă, a discutat despre relaţia dintre biserica lui Isus Cristos din ultimile zile şi politica americană. El, de asemenea, a adresat o întrebare care a necăjit conştiinţa multor evanghelici:"Sunt mormonii creştini?

Cei mai moderni sfinţi din ultimile zile se consideră creştini şi ca un grup reformat de la începurul secolului 19, biserica s-a identificat din punct de vedere istoric ca fiind creştină. Dar Bushman a presupus, aceasta pare ca şi cum mormonii încă trebuie să îşi dovedească identitatea.

Mormonii au gândit întotdeauna despre ei că sunt creştini, mai mult creştini decât creştinii înşişi, a spus el la evenimentul care a fost organizat de Pew Forum. Devine un lucru mult mai important ca mormonii să insiste pe identitate de când toate celelalte grupuri au încercat să ne excludă din cercul creştin. Este aproape supraaccentuare să spunem "Noi suntem creştini". De fapt, noi ştim că suntem creştini -de ce poate acest lucru să ne satisfacă?

Cele mai multe grupuri evanghelice nu recunosc biserica lui Isus Cristos din ultimie zile ca o entitate creştină şi chiar agrearea lor a cauzat furoare în cercurile evanghelice. În 2004 preşedintele Seminarului Teologic Fuller, Richard Mouw, a primit critici puternice de la liderii evanghelici după comentariile făcute la LDS în oraşul Salt Lake. Mouw şi-a cerut scuze pentru că a păcătuit împotriva mormonilor şi reprezentarea gresită a credinţelor şi practicilor credinţei LDS.

Potrivit lui Rob Bowman, managerul apologeticii şi evanghelismului de la Bordul Baptist de Misiune afiliat cu Bordul de Misiune nord American, a spus că problema pentru evanghelici este dacă biserica mormonă este o expresie validată, autentică, creştină credinţei creştine, a spus el.

La această chestiune, se pare că evanghelicii şi sfinţii din ultimile zile au convenit să nu fie de acord.

"Dintr-o perspectivă evanghelică, mormonismul nu este cu exactitate sau profound creştin, deoarece el derivă din standardele biblice, istorice, ortodoxe ale creştinismului, a spus Bowman, adăugân că Noul Testament ne instruieşte pe noi ca şi creştini în Cristos să ne separăm de grupurile religioase care învaţă...doctrine care deviază în moduri cruciale de la mesajul apostolic.

NAMB nu are o singură strategie sau politică cu privire la sfinţii din ultimile zile, deşi ea încurajează baptiştii din sud să împărtăşească cu dragoste şi înţelegere mesajul biblic, istoric, creştin despre Isus Cristos, a spus Bowman într-un e-mail.

Concluzia că acea credinţă mormonă nu este creştină nu ar trebui să ne conducă spre ură, a spus Bowman, adăugând că mormonii devotaţi sunt cetăţeni buni cu valori morale înalte.

Conform declaraţiei Pew, punctul de vedere al unei persoane dacă mormonismul este sau nu o religie creştină are un mare impact asupra tuturor opiniilor de mormoni decât cunoaşterea personală unui mormon.

Printre cei care nu sunt mormoni, care spun că sunt creştini, 68% au exprimat un punct de vedere favorabil al mormonilor, de două ori, când mulţi dintre acei care spun că mormonismul nu este o religie creştină, un procent de 42% dintre cei care spun că religia mormonă nu este creştină, de asemenea, spun că ar trebui să fie mai potriviţi pentru a vota pentru un mormon ca preşedinte.

În ciuda acestor numere, French a spus că ea crede că votanţii creştini evanghelici sunt mult mai denaturaţi decât sunt percepuţi-şi ei nu vor vota din necesitate pentru un candidat mult mai creştin dintr-o ramură.

"Nu este o ofensă să spui că noi avem doctrine diferite, a spus ea mormonilor. Acesta este motivul pentru care ei nu sunt prezbiterieni. Este foarte uşor să spui: "Hei, noi nu ne înţelegem".

Pe scurt, French ar walk over glass să voteze pentru un mormon, care susţine viaţa şi căsătoria. Mai mult decât să voteze pentru un creştin care nu a făcut acest lucru," a spus ea.

Bushman a spus ceva asemănător. Votanţii vor trebui să îl accepte pe Rommey pentru ceea ce le a zis mai mult decât spune religia că ar fi el" spune" a spus Bushman.

Pe baza aliaţilor săi din punct de vedere ideologic, nu cred că este un grup care este pe punctul de a fi mai aproape de problemele sociale decât creştinii conservatori, În orice caz, a spus el. "Eu cred că apelul lui va fi la baza competenţei. El fusese foarte eficient în orice lucru pe care l-a făcut. Este un tip de votanţ tehnocrat, să zicem, care chiar vrea eficienţă-cineva care poate conduce o navă şi o poate face să funcţioneze.

Nimeni nu este despărţit în tabere religioase ideologice şi el poate contacta acel grup".

Mulţi mormoni obişnuiţi văd candidature lui Rommey la preşedinţie ca fiind de folos, cât şi dăunătoare pentru imaginea publică a religiei lor. Pe de o parte Rommey a crescut cunoştinţa şi comunicarea între mormoni şi potenţialii votanţi. El este un exemplu bun a ceea ce noi aspirăm în multe lucruri, a spus Christensen.

Pe de altă parte, un individ nu poate spera să reprezinte un asemenea grup mare de oameni. De exemplu, poziţia lui Rommey referitoare la drepturile avortului (el a evoluat de la a sprijini avorturile sigure, legale la a spune că el este pentru viaţă şi se opune lui Roe v. Wade) este o cauză a preocupării pentru mulţi mormoni, a spus Christensen.

"Eu cred că el întotdeauna era împotriva acestui lucru, dar gândea că ar poate fi legal, ceea ce cred că este gunoi, a afirmat istoricul mormon. Cred că mulţi oameni sunt încă indecişi. Noi suntem cu cealaltă comunitate evanghelică referitor la preocupare majoră.

În final, acea solidaritate poate forma o legătură între protestranţii şi sfinţii di ultimile zile. Unele progrese fuseseră făcute. Ultimile rezultate Pew spun că 62% dinte protestanţii albi şi 59 dintre catolicii care nu sunt hispanici spun că mormonii sunt creştini şi 66% dintre cei care locuiesc în vest spun că ei ştiu o multe despre religia mormonă, amândoi sunt factori majori în a avea opinii favorabile despre religie.

Aşa cum a spus Christensen, cea mai mare preocupare este lipsa generală de înţelegere pe care mulţi americani o au când vin la Biserica sfinţior din ultimile zile. Aşa că el planifică să continue să vorbească cât de mult poate, cât de pozitiv poate despre credinţa lui.

"Eu cred în Isus, " a spus el. "Aceea este întrega concentrare a bisericii noatre ---să aducem oamenii la Cristos. Este lucrul pentru care noi petrecem timpul învăţând copiii noştri. Aceasta este toată viaţa noastră.

courtesy of Associated Baptist Press (http://www.abpnews.com)

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Crestin Baptist - stiri de interes pentru crestinatatea rom?a.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizata la versiunea 1.0! Sunteti invitati sa o vedeti - si sa o folositi! Acum ?tr-o noua interfata, cu motor de cautare propriu si plan de citire a Bibliei ?tr-un an!

 

Grup de Discutii Apologetica - te poti abona si scrie mesaje care sa fie dezbatute, discutate ? acest grup de catre membrii sai.

 

Forum - actualizat si diversificat, securitate crescuta, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Crestin! - aici intri daca vrei sa discuti cu prietenii sau sa ?i faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veti gasi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetica

Biografii

Etica

Istorie Crestina

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematica

 

Pe pagina de Teologie Sistematica puteti gasi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sf?t si alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, asa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre pacat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre m?tuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creatie si istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sf?situl)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright ? 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate