Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Noiembrie 2005
Arhiva editurii
Caută în site

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Pagina de Umor
Mărturisiri
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Mamă, fiu reuniţi - Samantha Hall şi fiul ei de 15 ani, care au fost speraţi unul de altul şi de membrii familiei în timpul evacuărilor de pe Superdome, au fost  reuniţi cu ajutorul din partea texanilor care au văzut îndemnul divin care-i îndemna să ofere ajutor către familia din New Orleans. Photo by Bonnie PritchettBaptiştii Sudici şi Crucea Roşie îşi unesc efortul pentru a-i muta pe evacuaţi

Sept 16, 2005

By Bonnie Pritchett

Baptist Press

 

HOUSTON (BP) – O strategie cooperativă dezvoltată în Baptiştii Sudici din Texas şi Crucea Roşie Americană ar putea ajuta pe evacuaţii deportaţi ai Uraganului Katrina să fie mutaţi din adăposturi în case din întreaga ţară.

 

Când s-a început aceasta ca un efort de către texani ori de a-i duce pe evacuaţii din adăposturile supra-aglomerate către case permanente sau să se reunească cu familiile separate de furtună de îndată s-a ajuns la o mişcare naţională coordonată de Crucea Roşie care poate fi implementată de bisericile Baptiste Sudice individuale prin a utiliza autobuzele sau maşinile existente.

 

Carolyn Shell, partener al serviciului agenţiei de legătură a voluntarilor de la Crucea Roşie Americană, a spus că experienţele anterioare în lucrarea cu voluntarii Baptişti Sudici i-a dat încredere că un astfel de program va avea succes. Într-o declaraţie pregătită, ea a spus, „Am lucrat în Louisiana cu Convenţia Baptistă Sudică la multe dezastre şi ei nu sunt decât cei mai fini în cărţile mele”.

 

Cele două organizaţii au o relaţie de lucru stabilită în adiţie faţă de acordurile de cooperare scrise numite Declaraţii de Înţelegere. Cu proverbiala „bandă roşie” scoasă din drum, Crucea Roşie a fost capabilă să verifice validitatea ofertei printr-o reţea de Baptişti Sudici.

 

Această ofertă a venit din partea texanului Doug Hixon şi a nenumăraţi alţi voluntari nenumiţi din Statul Stelei Singure care şi-au dovedit interesul lor în a îngriji pentru evacuaţi prin a le implementa de fapt planul de transport sugerat Crucii Roşii. Hixon, pastor de grupe mici şi de misiunea de la Inglewood Baptist Church din Grand Prairie, a fost convins de nevoia sa de a face ceva pentru a ajuta în timp ce urmărea situaţia rea a evacuaţilor la televizor închişi în condiţii nenorocite pe Stadionul New Orleans.

 

În mod similar, Donna Heard şi Traci Sconyers a aflat de o familie separată de haosul evacuării şi a căutat să-i reunească. Sconyers, în Wylie, Texas, a plătit ca să-l aibă pe Vincent Hall de 15 ani, adus cu autobuzul de la un adăpost de acolo către mama sa, Samantha, într-un adăpost din Houston. Heard a luat pe mama lui Vincent către staţia de autobuz din Houston pentru reuniunea cu fiul ei mai tânăr şi a mers până în San Antonio pentru a aduna restul familiei Hall pentru a-i reuni.

 

Şi Tina Forflund şi Maidie Yale au oferit asistenţa lor pentru a ajuta o mamă să-şi găsească fiul ei adult cu un handicap mintal, Willie Brown, care nu a reuşit să ajungă în zona adăpostului din Dallas la care a fost desemnată ea. Forflund, un membru al Memorial Baptist Church, a lucrat cu evacuaţii de la adăpostul din zona Dallas atunci când s-a întâlnit cu Frankie Carrington, o evacuată din New Orleans care a fost separată de fiul ei în timpul transferului către Texas.

 

Forflund, alături de Yale, un alt voluntar de la adăpost, au lucrat cu o staţie de televiziune locală la o povestire despre Brown atunci când mama sa a gândit să-l caute prin baza de date de la Social Security. O căutare a revelat faptul că Brown a încasat un cec de asigurare socială în Texarkana. Mama şi fiul au fost reuniţi atunci când Brown a fost găsit la adăpostul din nordul Texasului.

 

Fiecare dintre aceşti indivizi au luat lucrurile în mâinile lor şi au cheltuit timpul şi banii lor în aducerea familiilor şi a indivizilor în locurile potrivite cu o anumită aparenţă de caracter normal.

 

După ce au văzut pe toţi rezidenţii din New Orleans fiind deportaţi în Superdome, Hixson a gândit că trebuie să fie ceva ce ar putea face pentru a ajuta. După câteva cercetări, spunea el, cineva i-a dat un link de la site-ul Convenţiei Baptiste din Louisiana unde era postat un anunţ pentru biserici ca să aducă autobuze către Superdome şi să conducă pe oameni în locuri sigure. Aşa că el a recrutat ajutorul unui misionar în permisie şi amândoi s-au deplasat în autobuzul de 26 de pasageri pentru a conduce 7 ore către Baton Rouge.

 

După ceva confuzie iniţială odată cu sosirea la un loc desemnat, Hixon a condus către un adăpost din Baton Rouge şi a spus reprezentaţilor de la Crucea Roşie că era acolo pentru a ajuta la transportarea oamenilor acolo unde aveau nevoie să ajungă aceştia. Dar situaţia de acolo nu era mai bună. „Am lovit un perete”, spunea Hixon. I s-a spus că ar putea lua ceva cursuri de pregătire şi apoi să-şi ofere asistenţa, îşi amintea el, descriind „o stare generală de confuzie”. El a spus către Baptist Press că nu-şi amintea de o vreme când să fi fost aşa puţini oameni în controlul unei situaţii, dar aceasta era o instanţă a acestui fapt.

 

După o zi obositoare, Hixon şi misionarul au oferit acomodări în casa unui cuplu care s-au oferit ca voluntari la adăpost. În ziua următoare, celor doi li s-a permis să ia 26 de oameni de la adăpost către locuri permanente din afara Louisiana. Călătoria de 12 ore a dus e un om în Jackson, Miss., şi pe ceilalţi către Grapevine, Texas, unde aceştia au primit eventual găzduire cu ajutorul bisericilor din zonă.

 

Hixson s-a întors la Baton Rouge de Ziua Muncii la cererea Crucii Roşii care anticipa o altă încărcătură de autobuz cu pasageri. În schimb, acestuia i s-a dat doar 6 persoane pentru a fi mutate în Houston. Acea călătorie de 1.200 de mile – Grapevine către Baton Rouge către Houston către Grapevine – a părut a fi mult timp, bani şi efort cheltuit pentru un număr aşa de mic de oameni. Dar, spunea Hixon, el ştia că a realizat ceea ce şi-a propus, cu acele familii fiind acolo unde trebuiau să fie.

 

În timp ce se afla în Baton Rouge, Hixson s-a întâlnit cu texanul Harriet Halkyard, un voluntar de la Crucea Roşie desemnat devreme către postul din Baton Rouge. Ea şi-a amintit de eforturile lui Hixson faţă de oficialii Crucii Roşii, notând faptul că conducerea bisericii Baptiste Sudice a arătat ce poate face printr-un singur individ.

 

Ce se putea realiza, se întrebau Halkyard şi Hixson, dacă voluntarii din întreaga ţară erau de acord să ajute la mutarea rezidenţilor din adăpost pentru a permite găzduirea permanentă în cadrul naţiunii? Câte biserici din ţară aveau autobuze pe care le puteau folosi pentru a ajuta la efectuarea transportării evacuaţilor către noile lor case? se mira Hixson.

 

Resursele şi bunăvoinţa existau, dar ei aveau nevoie de o organizaţie pentru a conduce cauza la un nivel naţional. Ceea ce a început ca un efort de bază a devenit sistemul naţional de transport la care au sperat Hixson şi Halkyard.

 

Un reporter de la Baptiştii Sudici din Convenţia Texană a auzit că Hixson punea un plan şi a împărtăşit ideea cu John Avânt, vicepreşedintele de evanghelizare din North American Mission Board. Într-o zi, el a răspuns la cerere prin email prin a spune, „Îmi place să văd dragostea creativă a Baptiştilor Sudici în acţiune în toate acestea. Am lucrat ca nebunii în câteva iniţiative. Voi trimite aceasta mai departe la alţii să vadă dacă planul tău este o potrivire”.

 

În curând, coordonatorii de strategie din NAMB au studiat iniţiativa ca să o facă să funcţioneze. Între timp, Halkyard a câştigat atenţia lui Shell de la Crucea Roşie şi s-a conceput un pliant promoţional, aprobat de toate părţile şi distribuit evacuaţilor. Acesta oferea şi un mijloc de promovare a planului „Case de Speranţă” al NAMB pentru găzduirea evacuaţilor.

 

SBTC şi NAMB au luptat pentru aceasta, NAMB pregătind direcţionarea cererilor de transport către SBTC, unde un link de la www.sbtexan.com/katrina explică procesul. „Odată ce Crucea Roşie a data clientului pliantul care are instrucţiunile despre cum să soliciţi transportul, noi suntem scoşi din imagine în mod esenţial”, a explicat Shell. Bisericile participante pot accesa site-ul printr-un cont de email stabilit. Ei puteau afla şi felul cum evacuaţii au solicitat transportul, unde vroiau să meargă şi câţi oameni sunt în grup.

 

Shell a spus, „Conceptul este că, dacă un client vrea să meargă în Oklahoma City, o biserică baptistă de acolo ar vrea să contacteze clientul prin email, să afle mai multe despre el, cum ar fi locul unde se află în prezent, şi apoi să determine dacă biserica doreşte să ajute. Comunicarea va fi prin email dintre client şi biserica cu transportul.

 

„Ce este frumos cu privire la familia de evacuaţi este că cineva i-a luat, îi duce în oraşul alegerii lor şi primesc un anumit sprijin din partea comunităţii de credinţă atunci când aceştia ajung acolo. De sigur, dacă ei au nevoi urgente ei pot contacta filiala Crucii Roşii locale”, a notat Shell. Bisericile care fac transportul trebuie să dea familiei evacuate numele şoferului pe scrisoarea cu antetul bisericii pentru a verifica afilierea lor cu Baptiştii Sudici.

 

Bisericile individuale îşi asumă obligaţia atunci când efectuează transportul. Prin contactul cu familiile, cei care transportă pot anticipa costul călătoriei şi nevoia posibilă de a oferi o masă sau găzduire pe drum. Alte biserici Baptiste Sudice ar putea fi de acord să găzduiască pe cei care călătoresc într-o locaţie din mijlocul traseului pentru călătoriile de lungă distanţă.

 

„Acesta este un exemplu al felului de serviciu antreprenorial şi de sacrificiu care are loc în tot Texasul şi prin Baptiştii Sudici din întreaga ţară”, a spus directorul de misiuni de la SBTC Robby Partain. „Katrina a fost, şi este, o tragedie pentru mulţi oameni. Dar Katrina este şi un moment de a străluci pentru bisericile lui Isus – şi ea străluceşte”.

 

*****

Bonnie Pritchett este un corespondent pentru jurnalul de ştiri Southern Baptist TEXAN al Convenţiei Baptiste Sudice din Texas, pe site-ul www.sbtexan.com

horizontal rule

sus

Ce este nou?

Pagină de căutare!

Prin intermediul acestei pagini ai posibilitatea de a căuta diverse articole, subiecte de interes, precum şi pasaje din Scriptură. Apasă aici!

 

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere! [apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate