Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Home
Arhiva editurii

 

Titlurile principale

 

EDITORIAL
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Mohler este precaut, într-un articol din Times, cu privire la ridicarea în slăvi a Mariei de către protestanţi

Mar 18, 2005

By David Roach

 

LOUISVILLE, Ky. (BP) - Evanghelicii trebuie să fie atenţi să nu ridice rolul Mariei deasupra la ceea ce este prezentat în Scriptură, a spus R. Albert Mohler Jr., preşedintele Seminarului teologic Baptist Sudic, in ediţia din 21 Martie a revistei Times.


Mohler se numără printre puţinii teologi şi oameni de ştiinţă cotaţi într-un articol plin din revista Times examinând punctul de vedere protestant al Mariei, mama lui Isus.


Articolul descrie un curent recent printre teologii protestanţi şi viţa bisericii prin care se ridică pe Maria ca model de devoţiune creştină şi care merită mai multă atenţie.


Mohler recunoaşte că evanghelicii trebuie să privească la Scriptură când iau în considerare pe Maria. Dar el avertizează posibilitatea ridicării ei ca mediator între Dumnezeu şi om sau un model ridicat de devoţiune creştină.


“În ce priveşte pe evanghelici poate au marginalizat prezentarea Mariei în Biblie, şi trebuie recuperată,” a spus el în articol.

 

“Dar cu cât mă uit mai îndeaproape în Noul Testament, sunt mai mult convins că nu iese în evidenţă prin atenţia care îi este dată astăzi. Noi nu am pierdut nici un detaliu cu privire la ea. Pentru a construi un nou rol pentru ea este pur şi simplu prea mult.”


În contrast cu Mohler, articolul prezintă pe Beverly Gaventa, un profesor de la Princeton care crede că Maria a fost victima “unei conspiraţii de tăcere: teologică, liturgică şi devoţională.”


Gaventa, autorul cărţii “Maria: feţele mamei lui Isus,” concluzionează că Maria apare mai devreme şi în momente mult mai strategice în viaţa Domnului Isus decât orice altă figură Nou Testamentală. Ea cere protestanţilor să vorbească mai frecvent despre Maria de la amvoane şi în lucrările academice.


Revista Time notează că lucrarea lui Gaventa a încurajat alţi scriitori să reconsidere importanţa Mariei. O altă lucrare semnată de Gaventa, o colecţie intitulată, “Cea Binecuvântată: Perspectiva Protestantă asupra Mariei,” co-editată de Cynthia Rigby, prezintă câteva abordări feministe a Mariei inclusiv cea în care situaţia Mariei intră în conflict cu conceptul conservator al “valorilor familiei.”

Interesul reînnoit al protestanţilor pentru Maria este încă o dată dovedit în articole de primă pagină atât în Creştinismul Astăzi şi Secolul Creştin, citează articolul din Time.


De asemenea în articol, Timothy George, decanul Universităţii din Samford: Beeson Divinity School din Birmingham, Ala., avertizează împotriva închinării sau sărbătoririi inadecvate a Mariei dar spune că mama lui Isus joacă un rol unic în istoria mântuirii. Instrucţiunile lui Isus pentru apostolul Ioan la cruce de a avea grijă de Maria este una dintre indicaţiile Scripturale prin care Maria ocupă un rol unic, a spus George.


“Cred că la un moment dat Ioan reprezintă biserica, şi aceea scenă indică că Maria trebuie onorată şi să i se dea un fel de recunoaştere în istoria mântuirii,” a spus el. “Şi nu cred că trebuie să fi un romano-catolic să o spui.”


Articolul din Time relatează istorioare a câtorva biserici protestante care au dedicat câteva predici şi studii biblice Mariei, cum ar fi Biserica Presbiteriană Westminster din Xenia, Ohio, unde pastorul Brian Maguire predă despre Maria şi plănuieşte să aducă pe Maria în predica din Vinerea Mare.


O altă biserică protestantă care a îmbrăţişat acest curent este Biserica Presbiteriană 4 din Chicago unde pastorul John Buchanan a predicat recent un mesaj despre Maria.


“Suntem înclinaţi, tu şi eu, să gândim despre credinţa noastră în termenii ideilor şi propunerilor şi revendicări ale adevărului,” a predicat Buchanan. “[Deşi] Maria ne aminteşte că credinţa noastră este un răspuns la o dragoste ce nu a fost exprimată într-o broşură atent întocmită ci printr-o viaţă umană. ... Lăsaţi-o să fie o amintire a milei şi compasiunii lui Dumnezeu.”


Dar Mohler avertizează că aceia care construiesc noi “construcţii teologice” în jurul Mariei se fac vinovaţi de “exagerare, “gândire greşită” şi efectiv “flirt cu devoţiunea catolică.”


Time citează pe Mohler ca fiind cel mai exasperat că “Maria este ţinută ca fiind faţa maternă a lui Dumnezeu, o dimensiune ce este fundamental absentă din Scriptură. Dragostea lui Dumnezeu este prezentată în termeni biblici fără nici o altă nevoie pentru ca Maria să devină un intermediar. Pentru a sugera aceea nevoie, chiar şi simbolic în loc de doctrinar ... este Reformă inversă.


“Este nebiblic, şi conduce la cele mai rele excese de devoţiune pentru Maria.”

horizontal rule

sus

Ce este nou?

CHAT Apologetic!

Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate