Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Istorie
Pastorala
Proiectul Betania
Stiri
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Vietnamul scos din lista violatorilor de libertate religioasă în ciuda cererii USCIRF

Nov 21, 2006

By Staff

Baptist Press

 

WASHINGTON (BP) – Departamentul de Stat a scos Vietnamul din lista celor mai răi violatori din lume a libertăţii religioase în ciuda sfatului din contra din partea panoului nonpartizan.

 

Secretarul de Stat, Condoleezza Rice, a redesemnat şapte din „ţările de preocupare particulară” de anul trecut pentru lista ruşinoasă şi a numit Uzbekistanul pentru prima dată drept CPC. Cele şapte CPC-uri numite sunt Burma, China, Eritrea, Iran, Coreea de Nord, Arabia Saudită şi Sudan.

 

Vietnamul, totuşi, a devenit prima CPC care să facă destule îmbunătăţiri pentru a fi actualizată în clasificarea Departamentului de Stat rezervat pentru guvernele care practică sau permit în particular violările severe ale libertăţii religioase.

 

„Deşi o lucrare importantă rămâne să fie făcută, Vietnamul nu mai poate fi identificat ca un violator sever al libertăţii religioase” după cum este definit sub legea federală, a spus John Hanford, ambasadorul U.S. în mare pentru libertatea religioasă internaţională. „Aceasta marchează prima dată când o ţară a făcut suficient progres ca un rezultat al angajării diplomatice de a fi scos din lista CPC, şi vedem aceasta ca o piatră de căpătâi foarte importantă”.

 

Comisia U.S. asupra Libertăţii Religioase Internaţionale (USCIRF), un panou format din nouă membrii stabilit de o lege din 1998 pentru a sfătui Casa Albă şi Congresul, a îndemnat pe Rice cu doar o săptămână înaintea anunţului despre ultimele CPC-uri să menţină ţara comunistă pe listă.

 

Directorul Comisiei, Felice Gaer, a confirmat înaintea lui Rice într-o scrisoare din 6 noiembrie că guvernul Vietnamez a făcut „câţiva paşi pozitivi” dar i-a spus că sursele din Vietnam indică „restricţii şi abuzuri” citate de Departamentul de Stat în desemnarea ţării din Asia de Sud-est drept CPC din 2004.

 

„Liderii religioşi rămân îngrădiţi, numai o mică fracţiune dintre bisericile închise din 2001 au fost redeschise, renunţările forţate la credinţă continuă, precum şi restricţiile şi hărţuirea tuturor comunităţilor religioase diverse din Vietnam”, a spus Gaer. „Toate aceste abuzuri au loc mai puţin frecvent decât în trecut; totuşi, mai există preocupări severe în toate aceste zone”.

 

Gaer a spus totodată lui Rice că scoaterea desemnării CPC ar „scoate un îndemn important şi pozitiv care a stimulat discuţiile U.S. - Vietnam asupra libertăţii religioase”. Libertatea religioasă a fost o „prioritate diplomatică cu rezultate productive” de cât Departamentul de Stat a desemnat Vietnamul drept CPC, a spus Gaer.

 

USCIRF a mai îndemnat pe Rice să exprime preocupările U.S. cu privire la libertatea religioasă atunci când aceasta a luat parte la întâlnirea de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC) din 18-19 noiembrie din Hanoi, Vietnam.

 

În apărarea deciziei Departamentului de Stat la o rezumare din 13 noiembrie, Hanford a spus că Vietnamul a promulgat legi împotriva renunţărilor silite din 2004 şi există doar rapoarte izolate de astfel de acte. Protestanţii şi Romano-Catolicii au raportat circumstanţe îmbunătăţite în Vietnam, şi anumite grupări care anterior au fost scoase în afara legii au dobândit libertatea de a practica crezurile lor, a spus el.

 

„Desemnarea drept o CPC nu este şi nu trebuie pur şi simplu să fie un exerciţiu în numire şi ruşinare”, a spus Hanford. „Scopul desemnării este de a semnala o ţară că aceasta are probleme severe în privinţa libertăţii religioase care trebuie să fie adresate. Şi este şi un semnal că Statele Unite doreşte să lucreze cu acea ţară pentru a ajuta la învingerea acestor probleme”.

 

Richard Land, preşedinte al Southern Baptist Ethics & Religious Liberty Commission, este unul din comisionarii USCIRF. El s-a alăturat altor şase lideri a drepturilor omului într-o scrisoare din 13 noiembrie pentru a cere Preşedintelui Bush să includă pe liderii U.S. a drepturilor omului în delegaţia sa către Vietnam pentru întâlnirea APEC şi să continue să preseze guvernul Vietnamez să „respecte libertatea religioasă”.

 

O declaraţie unită din partea guvernelor Vietnamului şi a U.S. după întâlnirea din 17 noiembrie dintre Bush şi preşedintele Vietnamului Nguyen Minh Triet a spus că preşedintele American a accentuat nevoia „respectului deplin pentru drepturile omului şi libertăţile fundamentale”. Triet a spus lui Bush despre noile legi ale Vietnamului cu privire la libertatea religioasă, şi liderii au fost de acord că dialogul drepturilor umane ar trebui să fie comprehensive. Nu a fost nici o indicare că Bush ar fi avut liderii drepturilor omului în delegaţia sa.

 

Bush a apărat libertatea religioasă după ce soţia sa Laura şi cu sine au luat parte pe scurt în 19 noiembrie la serviciul de închinare de la Catedrala Cua Bac din Hanoi.

 

El a descris „libertatea de închinare după cum o vedeţi ca potrivită” ca fiind libertatea de bază. „Speranţa mea este ca oamenii din întreaga lume să poată să exprime [libertatea religioasă]”, a spus Bush. „Şi este felul nostru de exprimare a propriei noastre credinţe şi, în acelaşi timp, îndemnarea societăţilor să se simtă confortabil şi confidente în a spune oamenilor lor, ‚Dacă simţi că vrei să-L lauzi pe Dumnezeu, ţi se permite să o faci în orice fel o vezi tu a fi potrivit’.”

 

Uzbekistanul a câştigat includerea în lista CPC după ce şi-a mărit restricţiile asupra exprimării religioase, a spus Hanford. „Legea religiei deja extrem de restrictivă a fost mai departe încordată, congregaţiile au fost hărţuite şi scoase din înregistrări şi amenzile au fost crescute în mod dramatic”, a spus el. Guvernul Uzbec a continuat să-i hărţuiască pe musulmani, însă a continuat să aibă ca ţintă a raidurilor pe creştinii protestanţi, prin detenţii, amenzi grele, întemniţări, deportări şi închideri de biserici, a spus Hanford.

 

În mai, USCIRF a recomandat adăugarea Uzbekistanului la lista CPC. Totodată a îndemnat redesemnarea celor opt guverne numite anul trecut. În plus, panoul a făcut apel ca Pakistanul şi Turkmenistanul să fie desemnate drept CPC-uri, dar Departamentul de Stat a declinat în a face astfel.

 

Departamentul de Stat a emis raportul său anual despre libertatea religioasă internaţională în mijlocul lui septembrie dar nu a anunţat CPC-urile sale la acea dată.

 

Actul de Libertate Religioasă Internaţională (IRFA) – legea care stabilea sistemul, postul ambasadorului şi comisia – cere unei administrări prezidenţiale să acţioneze pentru a aduce schimbare în CPC-uri. Sub IRFA, Departamentul de Stat are 90 de zile pentru a indica politicile care le va utiliza cu desemnaţii CPC. IRFA cere ca preşedintele să ia acţiuni specifice contra guvernelor desemnate drept CPC-uri. Acestuia i se oferă o arie de opinii, de la diplomaţie la sancţiuni economice. Preşedintele are totodată autoritatea de a renunţa la orice acţiune.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin!

 

FORUM

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate