Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Ianuarie 2006
Arhiva editurii
Caută în site

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Eseuri Creştine
Pagina de Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Cercetători evanghelici se vor apuca de chestiunile ridicate de ‚Codul da Vinci’

Nov 15, 2005

By Jason Hall

Baptist Press

 

VALLEY FORGE, Pa. (BP) – Cum a început Creştinismul?

 

Pentru câteva secole, răspunsul la această întrebare a fost trecut cu vederea, dar popularitatea revizuitorului de istorie precum romanul lui Dan Brown, „Codul da Vinci”, determină cea mai mare societatea de cercetători evanghelici să apere încă o dată Scriptura împotriva atacurilor asupra veridicităţii ei.

 

„Creştinismul din Secolele Timpurii” va fi tema întâlnirii anuale a Societăţii Teologice Evanghelice din noiembrie 16-18 în Valley Forge, Pa. Liderii societăţii aleg subiectul de a respinge ceea ce Edwin Yamuachi, şeful programului conferinţei, a numit „dezinformarea” despre exactitatea apariţiei bisericii.

 

De asemenea pe agenda pentru societatea va fi o propunere de a accepta ca parte a statutului Declaraţiei de la Chicago despre Infailibilitatea Biblică, un document schiţat acum circa 3 decade în urmă de un mare grup de cercetători evanghelici. Comitetul executiv al societăţii va recomanda adoptarea Declaraţiei de la Chicago pentru a putea clarifica postura grupului faţă de Scriptură.

 

Nevoia de clarificare a apărut în contextul unei dezbateri din cadrul societăţii din ultimii mani cu privire la „teismul deschis”, care, printre alte lucruri, neagă faptul că Dumnezeu are cunoştinţă exhaustivă a evenimentelor viitoare. Unii din cadrul societăţii îmbrăţişează teismul deschis în timp ce pretind infailibilitatea biblică, în timp ce alţii – inclusiv unul dintre membrii fondatori supravieţuitor al organizaţiei – pretinde că teismul deschis şi infailibilitatea sunt păreri incompatibile.

 

O privire la istorie

 

Conform ortodoxiei creştine istorice, Isus Hristos a dat autoritatea de slujire peste poporul Său la un grup de 12 oameni, numiţi în Biblie „apostoli”, care au predicat atunci Evanghelia mântuirii doar în Hristos oriunde mergeau, ridicând noi credincioşi şi plantând biserici. Aceasta este părerea oferită de Evangheliile biblice, Cartea Faptele Apostolilor, scrisorile lui Pavel şi ale celorlalţi apostoli.

 

Din nefericire, conform cu Craig Blaising, Preşedinte al ETS şi rector la Southwestern Baptist Theological Seminary, „publicul este mai puţin cunoscător de Scriptură şi prin urmare mult mai susceptibil faţă de diferitele păreri care sunt expuse acum”.

 

Părerile la care se referă Blaising sunt în principal avansate prin romanul best seller al lui Brown, The da Vinci Code. În acesta, Brown scrie despre o societate misterioasă care a ţinut un secret periculos pentru mii de ani – anume că Isus s-a căsătorit cu Maria Magdalena, cei doi au avut un copil şi că linia lui Isus continuă până în vremea modernă.

 

Astfel de păreri, a spus Andreas Köstenberger profesor de Noul Testament la Southwestern Baptist Theological Seminary, au un apel larg, un apel care va creşte doar atunci când un film bazat pe carte, cu Tom Hanks şi regizat de Ron Howard, debutează în perioada sezonului de film din vara lui 2006.

 

„În inima cărţii sale este o teorie de conspiraţie, şi teoriile de conspiraţie, oricât ar fi de neplauzibile, întotdeauna va răsuna cu imaginaţia populară”, a spus Köstenberger. „Dan Brown a divizat cu inteligenţă facerea unui best seller prin a include ingredientele corecte, de la caractere legendare precum Leonardo da Vinci până la Louvre, Harvard, societăţile secrete şi aşa mai departe. În final, trebuie admis că această carte este oarecum bine scrisă şi cu repeziciune şi aceasta este greu de scris.

 

„Cred că mulţi dintre noi ar avea un timp mai uşor în confruntarea cărţii dacă autorul clarifica încă de la început că aceasta este o lucrarea de ficţiune mai degrabă decât un fapt”, a spus Köstenberger. „Aşa cum e de fapt, Brown, face exact opusul, declarat pe pagina unu din Codul Da Vinci că totul ce e în carte este faptic, o pretenţie care este demonstrabil falsă, nu numai cu privire la Biblie şi istoria timpurie a bisericii, dar şi cu privire la istoria artei şi alte informaţii incluse în carte”.

 

În carte, da Vinci este un membru al societăţii secrete care a pus un mesaj secret în cadrul capodoperelor care conţin „povestea reală” a Creştinismului.

 

În timp ce teoria de conspiraţie a lui Brown se poate juca în faţa audienţei populare, părerea că Creştinismul timpuriu a fost esenţial o luptă pentru putere dintre diferite secte nu este nimic nou. Walter Bauer, un cercetător influent al limbii greceşti, a susţinut în mijlocul secolului 20 că Creştinismul ortodox a apărut ca rezultat al figurilor precum Petru şi Pavel care au câştigat o luptă pentru putere mare cât o biserică cu punctele de vedere competitive, mai ales cele reprezentate de „evangheliile gnostice” precum Evanghelia lui Toma, ale cărui manuscrise au fost descoperite în Nag Hammadi, Egipt, în 1945.

 

Ipoteza merge că Biblia pe care o citesc acum creştinii a fost un rezultat şi nu un adevăr revelat de la Hristos prin Duhul Sfânt către apostolii Săi ci, mai degrabă, de către un clan patriarhal condus de Petru care efectiv a „eliminat” alte puncte de vedere.

 

„De la aceasta”, spune Köstenberger, „mai este un pas mic până la declaraţia că biserica timpurie a suprimat noţiunea despre uniunea lui Isus cu Maria Magdalena sau că Împăratul [Roman] Constantin a creat canonul creştin de astăzi la Conciliul de la Nicea în mare parte pentru a-şi consolida propria bază de putere politică, aşa cum o face Dan Brown în The da Vinci Code”.

 

Există cercetători astăzi, precum Elaine Pagels şi Bart Ehrman, care au trâmbiţat evangheliile gnostice drept vrednice de atenţie alături de adevăratele Evanghelii canonice. Singura problemă cu aceste păreri, spune Köstenberger, este că ele nu se potrivesc cu realitatea.

 

„Chiar o privire întâmplătoare la, şi o comparaţie cu, Evangheliile canonice alături de omologările gnostice revelează faptul că ele sunt separate de vaste diferenţe teologice”, a spus el. „Aceasta, de sigur, este motivul pentru care biserica timpurie, nu Conciliul de la Nicea, a inclus Matei, Marcu Luca şi Ioan în canonul creştin în primul lor dar a respins Evangheliile Gnostice care sunt în orice caz în mare parte parazitare faţă de Evangheliile canonice”.

 

Blaising a adăugat că cercetători precum Pagels şi Ehrman au o agendă particulară socială care le ghidează erudiţia lor.

 

„Ei încearcă să promoveze o părere a Creştinismului timpuriu care este pluralistă şi diversă, pentru a aduce o agendă de pluralism şi diversitatea în Creştinismul modern”, a spus el.

 

Yamuchi a adăugat că mulţi cercetători evanghelici, inclusiv cercetătorul de la Dallas Seminary Darrell Bock, au scris cărţi care critică nu numai romanul lui Brown dar şi lucrarea de cercetare a lui Pagels şi Ehrman.

 

Köstenberger a spus că speră că conferinţa va sluji ca o amintire pentru cercetătorii evanghelici de a se angaja în apărarea adevărului Creştinismului. Patru vorbitori plenari vor adresa subiectul Creştinismului timpuriu în timpul conferinţei, precum şi un număr de lucrări şi eseuri care vor fi prezentate.

 

„Cred că aceasta va fi o oportunitatea pentru cercetătorii conservativi care sunt dedicaţi faţă de infailibilitatea biblică pentru a oferi aprecieri clare şi de încredere despre data biblică şi istorică”, a spus el. „În acest fel, evanghelicii vor avea o voce mai mare în discuţia publică a acestor subiecte, care, incidental, este unul din factorii pozitivi din succesul lui The da Vinci Code. Cu certitudine că vor fi multe oportunităţi atunci când filmul va fi lansat în mai 2006”.

 

Blaising şi Köstenberger au fost de acord ca această dezbatere duce la veridicitatea Scripturii; a început biserica aşa cum spune Biblia, sau în alt fel? Blaising a spus că în combaterea acestui fel de revizionism de istorie, „evanghelicii trebuie să facă ceea ce au făcut din totdeauna şi să sprijine autenticitatea documentelor Noului Testament”.

 

Clarificarea infailibilităţii

 

Blaising a notat că la întâlnirea de anul trecut, membrii Societăţii Teologice Evanghelice au aprobat „în mod copleşitor” o rezoluţie care declară că Declaraţia de la Chicago reprezintă în mod clar ceea ce vrea să spună societatea prin infailibilitate biblică. Grupul a fost format acum jumătate de secol ca o societatea confesională, bazat pe două doctrine cheie: infailibilitatea Scripturii şi crezul în Trinitate. Toţi membrii sunt solicitaţi să semneze o declaraţie doctrinară în fiecare an afirmându-şi crezul lor în cele două lucruri.

 

Roger Nicole, un membru fondator al societăţii, acum câţiva ani în urmă a aduc acuzaţii împotriva membrilor societăţii şi a „teiştilor deschişi” Clark Pinnock şi John Sanders, spunând că în cărţile lor ei nu au afirmat infailibilitatea şi ar trebui să fie înlăturaţi din grup.

 

Cu toate acestea, societatea a votat să nu-i înlăture pe cei doi membrii, deoarece deşi întreaga majoritatea a fost de acord cu aprecierea lui Nicole, o minoritate semnificativă a pretins că definiţia infailibilităţii în declaraţia doctrinară nu este destul de specifică.

 

Din această chestiune, spunea Blaising, a apărut nevoia de a clarifica ce înseamnă infailibilitatea. Declaraţia de la Chicago afirmă acel înţeles, a spus el.

 

Bruce Ware, profesor de teologie de la Southern Baptist Theological Seminary şi un oponent vocal al mişcării teismului deschis, a spus că adoptarea Declaraţiei de la Chicago este o mişcare înţeleaptă, şi acel teism deschis încă mai rămâne o problemă pentru cei care se ţin de infailibilitatea, aşa cum fac cercetătorii Baptişti Sudici.

 

„Adoptarea Declaraţiei de la Chicago cu privire la Infailibilitatea Biblică va ajuta ETS în multe feluri, prin formalizarea înţelegerii standard de infailibilitatea deja acceptat şi îmbrăţişat de vasta majoritatea a membrilor ei”, a spus Ware. „Ori că această mişcarea are potenţialul tratării mai bine a subiectului precum teismul deschis mai este de văzut. Eu nu neg că unele din întrebările ridicare în decursul anilor trecuţi ar putea fi adresate mai bine prin această mişcare, dar altele ar rămâne foarte problematice şi nu ar fi rezolvate de această mişcare, cred eu”.

 

În acest an, comitetul executiv al ETS va propune ca grupul să adopte Declaraţia de la Chicago în statutul ei, care ar fi o afirmaţie mai puternică decât votul de rezoluţie de anul trecut, a spus el. Acel vot se va întâmplă la întâlnirea de anul viitor.

 

Presupunând că Declaraţia de la Chicago este adoptată, Blaising a declinat să speculeze dacă teiştii deschişi ar fi apoi supuşi acţiunii ulterioare de disciplină. Ca să se întâmple aceasta, un membru de societate va trebui să aducă subiectul înaintea întregului grup, aşa cum a făcut Nicole acum câţiva ani în urmă.

 

„Nu încerc să trimit un semnat că aceasta se va întâmplă, nici că nu se va întâmplă”, a spus el. „Pentru mulţi oameni, chestiunea lui Pinnock şi Sanders a fost deja adresată”.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere! [apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate