Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

 

 

Acuzarea preotului din Argentina a pus biserica într-o poziţie critică

Vox Vocis 05 Noembrie 2007

De Hilary Burke

BUENOS AIRES, Oct 10 (Reuters) - Acuzarea unui preot romano-catolic de crimă împotriva umanităţii în timpul "războiului murdar" din Argentina, a reînviat cererile ca biserica să îşi ceară scuze pentru rolul ei cu mosc sub guvernare militară.

Biserica catolică era gata să condamne implicarea creştinului Von Wernich în răpire, tortură şi omor în timpul dictaturii dintre 1976- 1983, după ce el a fost găsit vinovat în timpul procesului de marţi.

Dar grupurile pentru drepturile omului vor să mă învecineze cu vina pentru ceea ce ei descriu ca fiind sprijnul ierarhiei pentru junta militară şi tăcerea ei în ceea ce priveşte atrocităţile războiului, care se opun legilor represive militare în Chile şi Brazilia.

"Biserica vrea ca noi să cerem iertarea când comitem păcate. Bine, eu mă aştept ca biserica să-şi ceară iertare," a spus Estela de Carlotto, liderul Grandmothers de la Plaza de Mayo, un grup care caută copii născuţi în centrele de detenţie în timpul dictaturii şi abandonaţi spre adopţii clandestine.

"După toate investigaţiile în rolul jucat de majoritatea iererhiei acesteia, biserica trebuie să meargă mai departe, a spus Rodolfo Mattarollo, secretarul guvernului pentru drepturile omului. Trebuie să se recunoască omiterea lor şi o colaborare deschisă care a existat în unele cazuri."

Consultarea episcopilor din Argentina a spus că era determinată de participarea unui preot la asemenea crime şi chemarea la reconciliere. "Aceasta este o chemare să ne depărtăm de impuritate, dar de asemenea şi de ură şi ranchiună, spune ea.

Eparhia căreia îi aparţine Von Wernich din provincia de nord, Buenos Aires, de asemenea, a condamnat acţuinile lui. Dar preotul din oraşul Nueve de Julio nu a revocat imediat dreptul lui de a da împărtăşania sau să conducă mass-media.

" Ne lamentăm nu a fost aşa multă diviziune şi ură în naţuinea noastră, pe care biserica niciodată nu a ştuit cum să o prevină, nici să înlăture, a spus preotul în declaraţie.

MODEL DE GUVERNARE

Preşedintele Nestor Kirchner unul dintre cei din stânga, care a convins pe cei de la congres să răstoarne legile care protejează drepturile celor abuzaţi de persecuţie pentru era crimelor dictatoriale, a descris condamnarea lui Von Wernich la viaţa din închisoare ca un model de guvernare.

"Este o zi importantă pentru consolidarea democraţiei din Argentina", a spus Kirchner într-o prelegere televizată.

Unele investigaţii au fost redeschise în privinţa celor morţi şi dispariţi, al căror nimăr este cuprins între 11,000-30,000 de oameni din timpul războiului murdar al dezidenţilor, care i-a măturat pe argentinienii care nu erau implicaţi în politică.

"Tatăl nostru creştin a trebuit să îngroape victimile terorismului din rangurile politice şi să consoleze văduvele şi orfanii...pentru care nu s-a ţinut nici un moment de reculegere în acea sala tribunalului, a spus un susţinător al lui Von Wernich într-un e-mail trimis noilor organizaţii.

Se apre că unii argentinieni sunt gata să lase trecutul în urmă, totuşi cei 24 de ani de dictatură s-au terminat.

"Este aceeaşi diferenţă dacă (biserica) cere iertare sau nu, a spus Matias Pretel, un tânăr care îşi lua prânzul într-un parc din centrul commercial al oraşului. "Este în trecut." (Additional reporting by Katie Paul)

courtesy of http://www.reuters.com

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright (c) 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate