Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Istorie
Pastorala
Cartea Crestina
Eseuri Crestine
Umor
Marturisiri
Proiectul Betania
Pagina Femeii
Mass-Media
Stiri
Lectura Crestina
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Dezbaterea despre Calvinism amânată, însă a rezultat discuţie serioasă

Oct 17, 2006

By Tammi Reed Ledbetter

Baptist Press

 

NASHVILLE, Tenn. (BP) – O dezbatere mult anticipată pe 16 octombrie despre Baptiştii şi Calvinismul a fost amânată când partidele nu au căzut de acord în privinţa schimbărilor care implica alocarea timpului, ordinea de argumente şi folosirea suplimentară de casete video.

 

Preşedintele de la Liberty Seminary, Ergun Caner şi Decanul de Colegiu de la Southwestern, Emir Caner, erau programaţi pentru dezbatere cu Directorul de la Founders Ministries, Tom Ascol şi Directorul de la Alpha & Omega Ministries, James White, într-un sanctuar al Thomas Road Baptist Church din Lynchburg, Va.

 

Ascol şi White sunt Calvinişti în timp ce ambii Caner se descriu ca fiind din tradiţia „legământului general Sandy Creek, înrudit cu Anabaptiştii”.

 

Evenimentul a fost amânat pe 8 octombrie, şi motivul pentru aceasta a fost subiectul dezbaterii.

 

Controversa cu privire la Calvinism în cadrul Convenţiei Baptiste Sudice a fost subiectul discuţiei publice în câteva forumuri Baptist Sudic din acest an trecut:

 

-- Daniel L. Akin, preşedinte al Southeastern Baptist Theological Seminary in Wake Forest, N.C., şi Malcolm B. Yarnell III, decan asistent pentru studii teologice, director al Centrului pentru Cercetare Teologică şi profesor asociat de teologie sistematică la Southwestern Baptist Theological Seminary in Fort Worth, Texas, au scris opinii diferite despre T.U.L.I.P. (un acronim care se referă la Doctrinele de Har care definesc în mare Calvinismul). Acestea au apărut original în jurnalul Convenţiei Baptiste Sudice, SBC Life, şi Baptist Press le-a publicat ulterior online (Link to Yarnell’s column or Akin’s column or see URLs below).

 

-- Pe 12 iunie, R. Albert Mohler Jr., preşedinte al Southern Baptist Theological Seminary in Louisville, Ky., şi Paige Patterson, preşedinte al Southwestern Baptist Theological Seminary in Fort Worth, Texas, au discutat despre Calvinism în cadrul a două sesiuni de câte o oră la Conferinţa Pastorilor SBC. Sesiunile, intitulate „Câştigarea Lumii de Astăzi prin Păreri Diferite despre Alegere”, a atras mulţimi de oameni (Link to the Baptist Press report or see URL below).

 

-- În cadrul întâlnirii anuale SBC, iunie 13-14 din Greensboro, N.C., John S. Connell, pastor senior al Calvary in Savannah, Savannah, Ga., a oferit o moţiune cerând Comitetului Executiv SBC să stabilească un comitet pentru a studia impactul Calvinismului asupra Baptiştilor Sudici şi de a recomanda orice acţiuni necesar.

 

Adiţional, primul studiu emis de nou formata LifeWay Research, un departament al LifeWay Christian Resources, ramura editorială SBC, a adresat Calvinismul, găsind numărul de pastori Baptişti Sudici care îmbrăţişează Calvinismul de cinci puncte a fi relativ mic (circa 10%), dar că conversaţiile despre Calvinism din cadrul SBC au adus interes reînnoit sistemului teologic (Link to a Baptist Press article or see URL below).

 

White a emis mai întâi o provocare de a face dezbatere cu Ergun Caner după ce a urmărit interacţiunea dintre cei doi Caner şi susţinătorii teologiei Reformate pe blog-ul site-ului Founders Ministries (URL mai jos).

 

Schimbul dintre cei doi Caner şi blogger-ii site-ului Founders Ministries a fost urmat de câteva postări critice despre pastorul din zona Atlanta, Johnny Hunt. O linie de postări începea după ce Ascol a listat întrebările pe 14 februarie care cerea blogger-ilor să ofere opinii despre felul de persoană care ar face un bun preşedinte SBC, ce proces ar trebui folosit pentru nominalizarea candidaţilor, dacă e sănătos să fie candidaţi multiplii şi numele persoanelor care ar fi lideri buni. Postarea lui Ascol a fost urmată de zvonuri despre nominalizarea posibilă a lui Johnny Hunt din First Baptist Church din Woodstock, Ga.

 

Postarea originală a lui Ascol a general eventual 372 de comentarii. După ce blogger-ii au scris câteva comentarii negative despre Hunt, Ascol a clarificat că el nu a început articolul de blog pentru a-l critica pe Hunt, şi a descurajat postările negative despre Hunt.

 

Ergun Caner cântărit la două zile după aceea cu o postare care critica pe Calvinişti, spunând că Calviniştii au ucis bisericile lor cu „predici care expun Confesiunea Westminster”. Caner a provocat pe blogger-ii Calvinişti să numească un candidat ales de ei, spunând că nominalizatul lor ar „merge drept în flăcări şi s-ar bucura de un alt conservativ care nu a adoptat semi-Prezbiterianismul”.

 

Într-o oră, Ascol a răspuns discuţiei online prin a critica tonul comentariilor lui Caner şi prin a spune că „acuzaţiile nejustificate” ridicau multe chestiuni care „cerşeau să fie discutate ulterior”.

 

„Felul de ironizare care anticipează a fi ‚încântat’ la privirea unui coleg Baptist Sudic că ‚merge drept în flăcări’ într-o alegere prezidenţială nu este pur şi simplu de ajutor pentru lărgirea dialogului teologic sau a felului de unitate pe care cred că îl pot avea conservativii în SBC în ciuda diferenţelor lor”, a scris Ascol.

 

Emir Caner şi-a apărat fratele, sugerând că cei care au obiectat faţă de remarcile lui Ergun care au adus „denunţarea sa sarcastică”, pe care Emir a asemănat-o cu Luther cum îl ducea pe Erasmus la sarcină.

 

Ascol a criticat postările din partea ambilor Caner drept „comentarii aducătoare de flăcări”.

 

White a acuzat aceasta într-o dezbatere in care aveau să arunce cei doi Caner „orice hering roşu posibil” în timp ce „incendiau pe oamenii de paie din stânga şi din dreapta”.

 

DEZBATEREA DETALIILOR

 

Cei patru bărbaţi au negociat detaliile pentru o dezbatere propusă, mergând de la un format de două ore preferat de Ascol şi White la agrearea în mai la două ore şi jumătate. În iulie, ei au fost de acord să lungească timpul la trei ore pentru a permite inter-examinările şi o scurtă pauză. Acordul permitea unui oponent să întrerupă anumite discursuri cu o scurtă întrebare însă cu condiţia ca vorbitorul să poată declina întrebarea.

 

Chiar şi stilul dezbaterii a fost pus la discuţie. Cei doi Caner au susţinut dezbaterea antrenor dintre Brett O’Donnell şi Liberty University – pentru a urma un model parlamentar, pe care Ascol l-a comparat cu Camera Comunelor Britanice, glumind că era eliberat dacă nu s-ar aştepta să vorbească cu un accent britanic, dar adăugând ca White să fie înduplecat să-şi poarte fustanela scoţiană. În cele din urmă, s-a adoptat un format parlamentar modificat.

 

Original, fraţii Caner au propus să se dezbată, „Rezolvat: Că Dumnezeu este un Dumnezeu omnibenevolent faţă de toată umanitatea prin mântuire şi oportunitate”, trăgând atenţie asupra unei diferenţe doctrinare specifice. Totuşi, cei patru au fost de acord asupra „Baptiştii şi Calvinismul: O Dezbatere Deschisă” pentru a permite folosirea oricărui Baptist sau material biblic în prezentările de către vorbitori.

 

Ascol a obiectat faţă de chemarea iniţială pentru participarea audienţei care permitea întrebări limitate pentru vorbitori. Această chestiune a fost scoasă de pe masă şi timpul pentru propus pentru acesta a fost adăugat la timpul dezbaterii, conform cu Ascol.

 

DEZBATEREA CARE A ANULAT DEZBATEREA

 

Dezbaterea părea să fie aranjată până ce O’Donnell a trimis un email pe 4 octombrie care declara „detaliile finale pentru dezbatere şi că nu sunt negociabile căci sunt bazate pe ceea ce s-a stabilit prin discuţiile anterioare”.

 

Formatele subliniate de Ascol şi O’Donnell diferă în două domenii cheie. Ambii au oferit cele necesare pentru fiecare dintre discursuri alternative afirmative şi negative – deşi O’Donnell a indicat că de fapt nu era nici o poziţie afirmativă sau negativă din moment ce dezbaterea nu includea o declaraţie de rezoluţie (de exemplu „Să fie rezolvat…”), ci doar un topic. Ambii au oferit cinci minute de inter-examinare între discursuri. Totuşi, Ascol a inclus câte 20 de minute pentru discursuri în timp ce O’Donnell a programat doar 15 minute.

 

Ambii au admis o scurtă pauză, urmată de patru declaraţii de combatere de 12 minute, două fiecare alternând poziţia afirmativă şi negativă. Totuşi, Ascol a propus o inter-examinare de cinci minute după fiecare dintre cele patru declaraţii, şi O’Donnell nu a oferit nici un timp pentru inter-examinare. O’Donnell a programat combaterile aşa încât poziţia afirmativă să fie declarată la final.

 

O’Donnell a explicat că amendamentele sale erau necesare pentru că formatul lui Ascol „ar face dezbaterea să dureze mult mai mult de 3 ore”.

 

„Nu trebuie să fi matematician ca să recunoşti aceasta în urma a jumătate de oră din dezbatere prin aprobare moderatorială”, a scris Ascol.

 

Ascol şi White au obiectat de asemenea la o „nefolosire de acord” care oferea drepturi exclusive la înregistrarea şi distribuirea dezbaterii către Liberty Broadcasting Network.  

 

La o săptămână înainte de dezbatere, Ergun Caner a anunţat anularea pe site-ul său (vezi URL mai jos), spunând că White a bătut în retragere, că White a refuzat să se supună faţă de regulile de moderator. Caner a explicat mai târziu că a aflat pe 6 octombrie că ori Ascol ori White, ori amândoi, au obiectat faţă de regulile expuse de O’Donnell.

 

Caner a spus, „Răspunsul meu de atunci este acelaşi şi acum. Orice ar fi stipulat moderatorul eu aş fi căzut de acord”. El a adăugat că este dezamăgit dar nu surprins de refuzul lui White de a accepta schimbările lui O’Donnell.

 

White a disputat noţiunea că dezbaterea a fost anulată în privinţa unei perioade scurte de timp, spunând că timpul de inter-examinare „era diminuat la punctul de a fi irelevant”. Tot el a obiectat faţă de insistenţa fraţilor Caner ca afirmativul să fie primul şi ultimul cuvânt.

 

Pe site-ul său, White a pus în discuţie intenţiile fraţilor Caner, scriind, „Pe ce bază ar putea avea cineva încredere că dezbaterea ar merge înainte cum s-a promis chiar dacă am căzut de acord, şi totuşi, într-un alt format modificat?” (vezi URL mai jos).

 

Oferind gânduri concluzive asupra dezbaterii, Emir Caner a scris, „Scriptura nu poate fi pusă într-o cutie de sistem teologic – fie el Calvinism, Arminianism, sau altceva. Aş argumenta că ar fi, să spunem, o crimă de amvon să treci cu vederea dragostea lui Dumnezeu pe care o are El pentru toţi oamenii”, a adăugat Caner, împrumutând din una din cărţile lui White.

 

Emir Caner a blamat ciocnirea în privinţa DCO: „Dezordine Calvinistă Obsesivă”.

 

White a răspuns că mai degrabă ar avea DCO decât SAU: „Sindromul Autonomiei Umane”.

 

O’Donnell a trimis un email pe 8 octombrie care declara că a discutat cu Cancelarul de la Liberty University, Jerry Falwell şi ei au concurat. Pentru că cele două părţi nu au putut fi „de acord în privinţa termenilor dezbaterii intru spirit de compromis … dezbaterea nu va avea loc şi prin urmare nu va fi nici o dezbatere pe 16 octombrie care este în acord cu decizia care a fost anunţată vineri [6 octombrie] de Dr. White”.

 

DEZBATEREA CONTINUĂ

 

Ergun Caner a anunţat pe blog-ul său că va posta ceva din materialul său pe care l-ar fi folosit în dezbatere pentru cei care se luptă cu această chestiune. „Preponderenţa evidenţe va arata că Hristos a murit pentru lume, şi omnibenevolenţa Sa se extinde către oricine se va preda şi crede”.

 

White oferă numeroase fişiere care subliniază părerile sale pe site-ul său sub categoria apologeticii reformate. Founders Ministries, pe care o conduce Ascol, oferă multe resurse despre învăţătura Baptist Reformată pe site-ul lor. Site-ul lui Emir Caner face legătură la www.baptisttheology.org unde editorul principal Malcolm Yarnell a postat lucrarea sa intitulată „Inima unui Baptist”, care avertizează despre un ton nesănătos din dezbaterea Calvinist-Arminiană.

 

Deşi frustrat prin ceea ce el a descris drept un eşec, Ascol a spus, „Aceasta a oferit un context şi forum pentru ceva discuţii serioase despre doctrinele de har. Aceasta a atras atenţia către teologia Baptistă.

 

„În această privinţă, sunt de acord cu Emir Caner când scrie, ‚Nu e niciodată o pierdere de timp să studiezi teologia – niciodată’”.

 

*****

Yarnell on T.U.L.I.P.: http://www.bpnews.net/bpnews.asp?ID=22971

Akin on T.U.L.I.P.: http://www.bpnews.net/bpnews.asp?ID=22970

Mohler & Patterson: http://www.bpnews.net/bpnews.asp?ID=23457

LifeWay study on Calvinism: http://www.bpnews.net/bpnews.asp?ID=23993

Founders Ministries blog: www.founders.org/blog

Ergun Caner: www.erguncaner.com

White: www.aomin.org

Emir Caner: www.emircaner.com

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Misiunea Vox Dei vă urează Sărbători Fericite alături de cei dragi!

CHAT Creştin!

 

FORUM

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate