Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Home
Arhiva editurii

Înapoi la titlurile principale

Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Verificarea realităţii -  Istovitoarele „40 de zile şi 40 de nopţi” a programului de orientare pe teren al International Mission Board este desemnat să-i pregătească pe noii misionari să trăiască, să lucreze şi să slujească cu culturi şi popoare diferite. Photo courtesy of IMB

Sejurul istovitor spre tufişul african ajută pregătirea noilor misionari

Oct 21, 2004

By Clinton Wolf

 

TIGONI, Kenya (BP) - O încercare dintr-un tufiş African – desemnat pentru a pregătii pe noii misionari să trăiască, să lucreze şi să slujească în culturile şi popoarele diferite – a realizat un nou nivel de eficienţă, datorită unui parteneriat cu misionarii dintr-o altă organizaţie „Mare Împuternicire a  Creştinului”.

 

35 de misionari şi copiii lor – peste jumătate dintre ei de la Wycliffe Bible Translators – au terminat recent istoveala International Mission Board de „40 de zile, 40 de nopţi” de orientare intensivă pe teren în Kenya. Programul de şase săptămâni, în cel de-al doilea an al său, include 24 de zile de trăire în corturi de expediţie.

 

Programul „40/40” îi duce pe participanţi într-o şedere extinsă în tufişul African care include o săptămână în casa unui sat kenyan.

 

Cooperarea din acest an cu Wycliffe, care a dus la bun sfârşit un program de pregătire similară pentru mulţi ani, a fost o îmbunătăţire extrem de benefică în program, au reportat directorii Jack şi Judi Sprayberry.

 

„Parteneriatul nostru cu Wycliffe a început în 2002”, a relatat Jack Sprayberry. „Ei ştiu valoarea expunerii inter-culturale, şi ei au oferit instructajul expert pentru program, în special în antropologie şi medicină”.

 

Sprayberry a notat valoarea de interacţiune cu misionarii din alte ţări şi cu o concentrare diferită faţă de cea a misionarilor IMB.

 

„Deoarece ei sunt traducători experţi, ei aduc o concentrare proaspătă asupra învăţăturilor noastre Baptiste”, a spus Sprayberry. „Energia lor ne oferă valoare nouă şi respect pentru importanţa Cuvântul lui Dumnezeu care este tradus în fiecare limbă”.

 

Personalul Wycliffe care a venit din Olanda, Irlanda şi Marea Britanie a oferit lucrătorilor Baptişti Sudici oportunităţi pentru interacţiune inter-culturală valoroasă.

 

„Era uimitor felul cum Dumnezeu i-a chemat pe oameni din întreaga lume, de la diferenţe vaste în fundal şi experienţe şi ani, ca toţi să fie uniţi aici în Africa pentru a împărtăşi Vestea Bună a lui Isus Hristos ori prin plantarea de biserici sau prin traducerea Bibliei”, a spus participantul la program Jonnie Brownley,  un nativ Texan care va lucra cu soţia sa, Juanita, în cadrul oamenilor Baganda din vestul Ugandei.

 

Ca parte a programului, participanţii vor primi pregătire în antropologie, CPR şi prim ajutor, război spiritual, etno-muzicologie, relatarea cronologică a Bibliei, purificarea apei, energia solară şi gătitul la un foc deschis.

 

Experienţele practice au fost oferite pentru sarcinile esenţiale vieţii în tufiş: tăierea lemnului de foc, călătorirea în autobuze aglomerate, mâncatul în cafenelele din drum şi cumpăratul fructelor, vegetalele şi carnea la o piaţă din sat.

 

Inclus a fost şi o introducere în religiile majore ale regiunii, incluzând religiile tradiţionale africane, Islamul şi Hinduismul. Pregătirea din acest an a inclus o sesiune de o zi la un centrul de resurse musulmane şi o vizită la o moschee.

 

Pe cât de provocant este evenimentul, „40/40” oferă participanţilor perspicacitate valoroasă despre poporul African, a spus Brawley.

 

„Aceasta ne-a ajutat să înţelegem mai bine cultura africanilor”, a spus el. „Ne-a oferit o experienţă detaliată cu felul în care naţionalii trăiesc şi lucrează”.

 

Vesticii au nevoie de tipul de pregătire pe care-l oferă programul, a spus Bob Brown, un nativ din Florida care va sluji cu soţia sa, Bobbi, printre oamenii din grupul Japadhola din Africa de est.

 

„Există o diferenţă dramatică între U.S. şi Africa”, a spus Brown, „şi cred că oamenii trebuie să fie conştienţi că vor confrunta lucruri care le va testa răbdarea lor şi-i va forţa să se ocupe cu ambiguitate”.

 

„Nevoia pentru noii misionari de a învăţa compasiunea şi pentru a se ajusta mai bine faţă de această cultură este de o importanţă crescândă în carierele de misiune reuşite şi permanente”, a notat Sprayberry. „Noii misionari vin în 40/40 cu temeri şi incertitudine faţă de testul dinaintea lor. Îi vedem transformaţi în slujitori confidenţi, informaţi, gată să plonjez în orice le-ar oferi Africa de est”.

 

Întâlnirea cu mâncare inter-culturală era una dintre provocările participanţilor 40/40 cu care s-au confruntat în şederea lor în tufişul African.

 

„Odată Jonnie a mâncat o bucată de rinichi de capră necopt”, a spus Juanita Brawley. „Membrii din tribul Maasai care au ajutat la uciderea caprelor scoteau un rinichi şi-l pocneau în gura lor şi-l mestecau cu expresii fericite pe feţele lor”.

 

Cu fuziunea recentă a două regiuni IMB, misionarii din Africa de sud se vor uni cu lucrătorii din Africa de est în sesiunile următorului program, programate pentru ianuarie şi iulie a următorului an. Includerea lor va însemna o expunere şi mai largă la varietatea de personal misionar pe care Dumnezeu îl cheamă în estul şi sudul Africii.

 

Pentru Jonnie Brawley, acesta este unul din beneficiile cheie a programului 40/40.

 

„Aceasta este o oportunitate bună de a vedea cum sunt alţi oamenii”, a spus el. „Este un mediu încordat. Mă bucur că toţi au ţintit, şi cred că au crescut mai tari ca rezultat al experienţelor lor.

 

„Am fost încurajat să cunosc că am oamenii aşa de mari în echipa mea în misiunile africane.”

sus

Ce este nou?

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE
(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate