Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

BPNews

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

Abuz Pakistanez al legilor blasfemiei decretat
http://www.bpnews.net/BPnews.asp?ID=25923

Articol trimis în 19 Iunie, 2007 | de Jennifer Thurman

WASHINTON (BP)—Persecuţia continuă a creştinilor şi a altor minorităţi religioase din Pakistan, o ţară întotdeauna recunoscută pentru absenţa susţinerii autonomiei religioase, generează o îngrijorare crescândă în cadrul Comisiei Statelor Unite care se ocupă cu Libertatea Religioasă Internaţională.

Ştiri recente transmise de USCIRF exprimă indignarea vizavi de abuzarea legilor blasfemiei din această ţară islamică, care aplică pedepse, ce includ chiar moartea oricărei persoane ce pângăreşte numele lui Mohamed.

„Legile blasfemiei din Pakistan sunt în mod inerent arbitrare, şi ele restricţionează de facto libertatea cuvântului şi alte libertăţi garantate de normele internaţionale ale drepturilor omului,” a afirmat Preşedintele Felice D.Gaer al acestei Comisii printr-o declaraţie scrisă. „Aceste legi insidioase făcute pentru a fi abuzate şi folosite greşit ajung frecvent să violeze grav libertatea religioasă sau a credinţei în Pakistan.”

Younis Masih, un tânăr creştin pakistanez de 29 de ani, a fost victima manipulării legilor blasfemiei din propria ţară. Conform informaţiilor USCIRF, în Septembrie 2005, Masih a rugat un grup de musulmani ce se afla în jurul casei lui să facă linişte deoarece familia lui era în doliu după moartea unuia dintre nepoţi.

Înfuriaţi de rugămintea lui Masih, grupul de musulmani l-au acuzat că a insultat religia islamică ceea ce conform legii pakistaneze înseamnă blasfemie. Această situaţie a declanşat atacuri repetate şi la alte case din zona ce aparţinea creştinilor, iar Masih şi soţia lui au fost bătuţi în timpul acestor atacuri. Masih a fost închis timp de aproape doi ani şi a fost condamnat la moarte în 30 Mai, mai spun ştirile USCIRF.

USCIRF menţionează cazul Masih ca unul din multele în care procesul cuvenit e ignorat. Legile pakistaneze aprobate în Octombrie 2004 declară că doar un poliţist cu grad superior poate aduce un act de acuzaţie împotriva unui pakistanez vinovat de blasfemie. Totuşi, ştirile USCIRF spun că această prevedere nu e respectată întocmai.

„De fapt, cazul lui Younis Masih demonstrează faptul că prevederile stabilite oficial nici măcar nu sunt băgate în seamă,” a mai spus Gaer.

În consecinţă, o acuzaţie de blasfemie poate fi făcută unui individ chiar şi în absenţa vreunei dovezi, mai afirmă USCIRF. Nu există pedeapsă pentru aducerea de acuzaţii false, ceea ce înseamnă că extremiştii deseori folosesc legile blasfemiei cu scopul de a ameninţa minorităţile religioase cum ar fi cele creştine, minorităţile Ahmadis sau hinduse.

Mai mult, procesele împotriva pakistanezilor acuzaţi de violarea legilor blasfemiei sunt deseori haotice. Există dovezi care arată că cei acuzaţi sunt atacaţi şi uneori ucişi de către vigilanţi în timp ce aşteaptă pentru proces. Iar pakistanezii care sunt achitaţi în urma proceselor sunt deseori nevoiţi să fugă din ţară din cauza ameninţărilor insistente din partea unor vigilanţi.

Pakistanul a primit suport internaţional pentru legile blasfemiei în luna Martie, în urma prezentării reuşite a unei rezoluţii în faţa Consiliului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului din Geneva care sprijină luarea de măsuri drastice în favoarea opririi „defăimării religiilor.”

Ştirile USCIRF indică faptul că deşi aceste măsuri sunt implementate în numele toleranţei religioase, ei „ consideră ilegal şi urmăresc în justiţie ceea ce e văzut—deseori într-un mod capricios de către oficialităţile locale din acele ţări unde aceste legi există—a fi un discurs ‘ofensiv’ sau ‘de neacceptat’ vizavi de o anume religie.

Preocuparea faţă de persecuţia religioasă din Pakistan nu are de-a face doar cu legile blasfemiei. Astăzi, un proiect de lege în faţa Adunării Naţionale Pakistaneze ar întări pedeapsa cu moartea pentru acei indivizi acuzaţi de apostazie—adică, renunţarea la religia islamică şi trecerea la altă religie. Proiectul susţine că mărturia a 2 sau mai multor adulţi ar fi o dovadă suficientă pentru impunerea pedepsei cu moartea.

“Acest proiect de lege ar viola standardele drepturilor omului deoarece ar încălca un drept protejat internaţional,” a spus Gaer. “Guvernul pakistanez ar trebui să facă orice efort pentru a se asigura că o astfel de legislaţie represivă nu este aprobată.”

USCIRF a solicitat guvernului Statelor Unite să îndemne Pakistanul să demareze schimbări ale legiilor blasfemiei, cum ar fi spre exemplu cererea unei investigaţii a ameninţărilor cu moartea sau o analiză completă şi corespunzătoare în timpul procesului. Astfel de măsuri luate de guvernul pakistanez ar elimina scăpările curente şi ar plasa ţara pe un drum ce în cele din urmă ar renunţa la legile blasfemiei.

Apoi, USCIRF încurajează guvernul Statelor Unite să facă presiuni Pakistanului pentru retragerea proiectului de lege ce vizează apostazia şi să implementeze eforturi şi mai stringente în vederea eliminării islamismului extremist din ţară.

“Comisia roagă guvernul Statelor Unite să atace puternic şi imediat toate aceste probleme grave ale libertăţii religioase, împreună cu guvernul pakistanez,” a afirmat Gaer. “Aceste măsuri repressive mai degrabă exacerbează tensiunile religioase, decât să promoveze libertatea religioasă şi nu-şi au locul într-o ţară ce pretinde să respecte drepturile.”

*****
Jennifer Thurman, Universitatea Liberty din Lynchburg, Va., e correspondent de presă Baptist în Washington, D.C.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate