Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

Creationismul ingrijoreaza Europa

Gabriel ANDREESCU

-- Raportul parlamentarului francez Guy Lengagne privitor la "Pericolele creationismului in educatie", solicitat de Comitetul pentru Cultura, Stiinta si Educatie al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei fusese gata pe 8 iunie 2007. A urmat vacanta parlamentara, ceea ce a facut ca documentul sa fie dezbatut de Adunare de abia in toamna. La 4 octombrie 2007, parlamentarii Consiliului Europei au adoptat o rezolutie care isi insusea concluziile raportului domnului Lengagne. O sa enumar principalele idei ale acestui text, fara sa mai pun ghilimele.

 Principala tinta a creationistilor de astazi, dintre care majoritatea sunt crestini si musulmani, este educatia. Ei sunt hotarati, noteaza rezolutia Adunarii Parlamentare, sa obtina introducerea ideilor lor in programa stiintifica scolara. Dar, afirma fara dubii documentul, creationismul nu poate pretinde statutul de disciplina stiintifica nici in ultima lui varianta a creatiei inteligente (intelligent design). Negarea teoriei evolutiei imbratisata de lumea moderna ar putea avea consecinte negative la nivelul global al societatii. Combaterea bolilor infectioase, constientizarea a ceea ce inseamna declinul biodiversitatii, intelegerea consecintelor pe care le au schimbarile climatice ar fi afectate daca sunt negate mecanismele evolutiei. In acest sens, recunoasterea caracterului fundamental stiintific al teoriei evolutiei este cruciala pentru societatile de astazi si, in particular, pentru democratii. Iata motivul pentru care teoria evolutia trebuie sa joace un rol central in educarea elevilor.

Creationismul e o doctrina de natura religioasa. Nu punerea in discutie a credintelor este scopul rezolutiei. Problema rezida in pericolul incercarii de a prezenta o credinta drept stiinta, iar aceasta are legatura mai curand cu extremismul religios si, in final, cu extremismul politic. Avocatii creationismului strict vor, de fapt, sa inlocuiasca democratia cu teocratia.

Ca urmare, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a cerut statelor membre sa apere si sa promoveze cunoasterea stiintifica, sa dea atentie studiului fundamentelor cunoasterii, sa faca stiinta care se preda elevilor mai intuitiva, mai atractiva, mai conectata la ce se intampla in lumea contemporana. In particular, sa se opuna ferm prezentarii creationismului ca o idee stiintifica si sa se opuna intentiilor de a introduce idei creationiste in alte discipline decat educatia religioasa propriu-zisa. Teoria evolutiei trebuie sa ramana teoria stiintifica de baza in programa scolara.

Ce explica emotia care a dus la mobilizarea Consiliului Europei impotriva creationismului? Cauzele vin din mai multe directii. In primul rand, extraordinara ascendenta a ideilor creationiste si, in particular, a ceea ce se numeste intelligent design, sub Administratia Bush. America incepe sa-si exporte obsesia pe vechiul Continent. Dar schimbarea atmosferei religioase are radacini si in Europa. Astazi, fundamentalismul islamic pare sa se simta acasa la Amsterdam, Berlin, Londra si Paris. Radicalismul catolic din Polonia tulbura periodic consensul european. In sfarsit, obscurantismul ortodox din noile tari integrate s-a aliat celui grecesc, care daduse de cap deseori institutiilor europene. In raport cu noile evolutii, rezolutia Adunarii Parlamentare privind creationismul nu reprezinta decat o reactie modesta. Europa inca subevalueaza presiunile teocratice care ii ameninta, ca nimic altceva, demnitatea si identitatea.

Articol apărut în ziarul Ziua ( http://www.ziua.net ) Nr. 4057 de joi, 11 octombrie 2007

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate