Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

Papa: presa, un posibil "rau abisal"

Vox Vocis 28 Ianuarie 2008

-- Intr-un apel adresat mass-media, in care invoca necesitatea unei "info-etici", Papa Benedict al XVI-lea a criticat dur mijloacele de comunicare in masa, care sunt din ce in ce mai mult folosite pentru a impune "modele distorsionate" de viata, si a condamnat raspandirea tot mai larga a publicitatii obsesive, a vulgaritatii si a violentei.

In mesajul adresat Zilei Mondiale a Comunicarii Sociale, Suveranul Pontif a subliniat ca, "desi este inegalabil aportul pe care media il pot da circulatiei informatiei, cunoasterii faptelor si raspandirii cunoasterii, acestea sunt utilizate frecvent din motive ideologice si pentru recrearea realitatii, in locul reprezentarii ei". Papa considera ca este necesara o reglementare a universului informational, pentru a evita posibilitatea ca "mass media sa devina megafonul materialismului economic si al relativismului etic".
Mesajul Papei pentru Ziua Mondiala a Comunicarii Sociale este publicat, in mod traditional, la 24 ianuarie, cu ocazia sarbatorii Sfantului Francesco di Sales, considerat de Biserica Catolica patronul ziaristilor, informeaza agentiile de presa italiene. Tema mesajului din acest an a fost "Mijloacele de comunicare sociala: la rascruce intre protagonism si serviciu. A cauta Adevarul pentru a-l impartasi", text in care Suveranul Pontif avertizeaza ca exista riscul ca din partea mass-media sa se abata asupra omenirii posibilitati abisale de rau, prin impunerea unor modele si valori de viata distorsionate. "Mijloacele de informare in masa nu pot sfarsi in mainile celor care se folosesc de ele pentru a manipula constiintele. Este de netagaduit aportul pe care ele il pot aduce circulatiei informatiilor, cunoasterii faptelor si raspandirii cunoasterii: ele au contribuit, de pilda, in mod decisiv la alfabetizare si la socializare, ca si la dezvoltarea democratiei si a dialogului intre popoare.", apreciaza Benedict al XVI-lea. Din nefericire, spune in mesaj Papa, exista riscul ca aceste mijloace de comunicare sa se transforme in sisteme menite sa supuna omul unor logici dictate de interesele dominante ale momentului. "Este cazul unei comunicari folosite in scopuri ideologice sau pentru plasarea unor produse de consum printr-o publicitate obsesiva. Sub pretextul ca reprezinta realitatea, de fapt se tinde spre legitimizarea si impunerea unor modele distorsionate de viata personala, familiala sau sociala. Benedict al XV-lea a facut referire la "noile mijloace de comunicare, la telefonie si la Internet in mod special care modifica insasi natura comunicarii si, poate, aceasta este o ocazie importanta pentru a-l reforma". Pentru a favoriza audienta, "uneori nu se ezita sa se recurga la vulgaritate si la violenta", apreciaza Suveranul Pontif, pledand pentru o "info-etica", asa cum exista bioetica in domeniul medicinei si al cercetarii stiintifice legate de viata.

Luciana POP

Courtesy of Ziua (www.ziua.ro)

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate