Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

Ostasul Domnului

Cât de mult s-a discutat despre acest smerit preot, care a încercat, pe toate caile, sa contribuie la revigorarea sentimentului religios în viata credinciosilor ortodocsi din România Mare! Cât de mult i s-au contestat meritele si câte patimi nu s-au dezlantuit în jurul activitatii sale misionare, animata de cele mai bune intentii! Si ce bine ar fi daca nu s-ar fi ajuns la dezlantuirea acelor patimi, încheiate în mod de-a dreptul tragic pentru Parintele Trifa! Ce bine era daca iubirea si buna întelegere predicate de Mântuitorul si puse în practica, prin viata si lucrarea duhovniceasca a Parintelui Iosif Trifa si a "ostasilor" sai, n-ar fi fost tulburata de ambitii si patimi omenesti marunte si trecatoare! (...)

În toamna anului 1907, desi tatal sau îl îndemna sa faca studii juridice, ca si Avram Iancu, pentru a lupta apoi pentru obtinerea de drepturi pentru moti, totusi, tânarul Iosif îsi îndreapta pasii spre Sibiu si se înscrie la Institutul Teologic. Aici s-a format sub îndrumarea cunoscutilor profesori Eusebiu Rosca, Aurel Craciunescu, Nicolae Balan, Ioan Lupas, Dimitrie Comsa, Dimitrie Cuntan, precum si a celor doi "moti": Petru Span din Lupsa si Vasile Stan din Sohodol. Obtinând "absolutoriul teologic" în 1910, în acelasi an a fost numit învatator în Vidra de Sus (azi Avram Iancu), în aceeasi zona, satul marelui erou al Revolutiei din 1848-1849. Tot acolo s-a casatorit cu tânara Iuliana Iancu, nepoata de frate a lui Avram Iancu. La 12 si 15 iulie 1911 a fost hirotonit diacon si preot de catre mitropolitul Ioan Metianu, pentru parohia Vidra de Sus. A pastorit acolo timp de zece ani, pâna în 1921. Dar durerile îl încearca înca de acum. Dumnezeu i-a daruit patru copii, dar i-a ramas în viata doar unul, Titus. si, ca o încununare a suferintelor sale, a urmat moartea sotiei sale, la sfârsitul Primului Razboi Mondial, când a izbucnit o cunoscuta epidemie de "gripa spaniola".

Parintele Iosif nu s-a descurajat, ci, dimpotriva, suferintele l-au întarit si i-au dat noi puteri în slujirea Bisericii si a neamului. În toamna anului 1921, fostul sau profesor, acum Mitropolitul Ardealului, Nicolae Balan, l-a chemat la Sibiu si l-a numit duhovnic la Institutul Teologic. N-a ramas aici decât în anul scolar 1921-1922, pentru ca, în 1922, acelasi mitropolit l-a numit redactor al gazetei religioase pentru popor "Lumina Satelor", precum si director al Orfelinatului Arhiepiscopiei din Sibiu. Era cel mai indicat pentru aceste doua misiuni, deoarece el colabora de mult la diferite periodice bisericesti sau "laice" din Ardeal; iar ca preot vaduv, cu un copil orfan, întelegea mai bine ca oricine suferintele copiilor care traiau în Orfelinatul din strada "Dealului" de azi. A redactat ziarul "Lumina Satelor" pâna în 1935. Concomitent, din 1930, i s-a încredintat redactarea unui "supliment religios" al acestuia, care a aparut începând cu anul 1930, sub titlul "Oastea Domnului", ca organ de propaganda religioasa al Societatii misionare ortodoxe cu acelasi nume.

Parintele Iosif Trifa a fost nu numai un iscusit gazetar - fireste, cu articole scrise pentru credinciosii tarani - ci, mai presus de toate, un neobosit si entuziast misionar în cadrul cunoscutei miscari "Oastea Domnului". Aceasta a pornit la drum în anul 1923, cu binecuvântarea si sub îndrumarea directa a Mitropolitului Ardealului, Nicolae Balan, dar adevaratul ei animator si îndrumator de fiecare zi a fost Iosif Trifa. Miscarea religioasa "Oastea Domnului" avea ca sfânta misiune o "regenerare sufleteasca a întregului neam românesc", asa cum afirma însusi Mitropolitul Nicolae Balan în 1930.

O asemenea miscare misionara era absolut necesara dupa realizarea unitatii noastre de stat din 1918. Este lucru stiut ca întregirea neamului a adus schimbari si în mentalitatea intelectualilor si a credinciosilor tarani de pâna în 1918. În viata celor mai multi intelectuali, de pilda, se manifesta un indiferentism religios total, chiar aversiune, fata de Biserica, iar viata spirituala a multor credinciosi tarani a început sa fie tulburata de actiunile prozelitiste ale unor secte religioase, de regula îndrumate de "predicatori" care traisera mult timp în America, unde fusesera atrasi la alte culte. Unii muncitori erau atrasi de ideologia comunista, propagata prin agenti veniti din Rusia sovietica. Viata religios-morala era perturbata însa si de o serie de vicii: alcoolism, imoralitate, coruptie, hotie carierism politic si multe altele. În fata acestor scaderi ale societatii românesti postbelice - considerate de învatatura crestina ca "pacate" - , Biserica, prin conducatorii si slujitorii ei, n-a lucrat îndeajuns pentru "asanarea" lor, pentru "însanatosirea" vietii morale, pentru readucerea oamenilor la Hristos, pentru apropierea lor de Biserica. Acest lucru a încercat sa-l faca miscarea de înnoire spirituala care a fost "Oastea Domnului", iar Parintele Iosif Trifa a avut cuvântul hotarâtor. Prin articolele sale simple, scrise pe întelesul tuturor, în cele doua gazete populare pe care le redacta, "Lumina Satelor", apoi "Oastea Domnului", Parintele Trifa a înfierat cu vehementa cele trei mari pacate considerate de el ca ar contribui la decaderea vietii religios-morale românesti: alcoolismul, înjuraturile si fumatul (tabagismul), cu tot cortegiul de alte pacate ce le însotesc. Si, într-adevar, prin munca staruitoare si entuziasta, Parintele Trifa a readus la Hristos, în decurs de numai câtiva ani, sute de mii de suflete ratacite, de toate vârstele, din toate categoriile sociale: tarani, muncitori, intelectuali, militari, elevi si studenti. Multi s-au întors de la diferite secte la Biserica-mama, altii au abandonat pentru totdeauna pacatele carora le-au cazut victima si au devenit oameni ai rugaciunii si ai iubirii de semeni, adevarati "ostasi" ai lui Hristos. "Oastea Domnului", îndrumata de Mitropolitul Nicolae, s-a bucurat si de sprijinul statornic al unor intelectuali de prestigiu, ca scriitorii Gala Galaction, Alexandru Lascarov-Moldovanu, Ion Grigorie Oprisan, arhimandritul Iuliu Scriban si multi altii.

Asa cum spuneam, Parintele Iosif Trifa a scris foarte mult. Pe lânga articolele din ziarele îndrumate de el, a publicat peste 30 de carti si brosuri - aproape toate în mai multe editii -, cu tiraje de mii de exemplare din fiecare; câteva au aparut în tipografii particulare din Sibiu, altele în tipografia proprie a "Oastei Domnului". Redam doar câteva titluri din cartile sale: Spre Canaan. Predica la vremea noastra (Arad, 1920, 80 p.), Evangheliile duminicilor de peste an si tâlcuirea lor (1925), 25 de povesti puse în slujba Domnului (1925), Adânciri în Evanghelia Mântuitorului (1926), Din pildele Mântuitorului (1927, ed. a IV-a, 1936), Pe urmele Mântuitorului. Însemnari din calatoria la Ierusalim (1927, ed. a II-a, 1928, 240 p.), Mai lânga Domnul meu, mai lânga El (1928, ed. a III-a, 1934), Sodoma si Gomora (1929), Traim vremuri biblice (1929), Corabia lui Noe (1930), Oglinda inimii omului (1930), Duhul Sfânt (3 brosuri, 1932-1936), Cântati Domnului (1932), Ce este Oastea Domnului (ed. a V-a 1934, 240 p.), Tâlcuirea Evangheliilor (1934, 128 p.), Sudalma (1935), Treizeci de povestiri (1936), Munca si lenea vazute în lumina Evangheliei (1936), Fiul cel pierdut. Pilda din Evanghelie (1937), Biblia, Cartea Vietii ( 1938), 600 de istorioare religioase (6 brosuri, 1930-1938) si numeroase altele. Unele din ele au fost reeditate dupa moartea sa, apoi si dupa 1990. (...)

Asadar, Parintele Trifa a avut o contributie importanta în actiunea de revigorare moral-spirituala a neamului nostru dupa 1918. Lasa în urma sa o "oaste" de 300.000 de oameni, care au venit la Hristos, care, la rândul lor, au constituit un frumos exemplu de viata morala pentru altii, care au lucrat la contracararea actiunilor prozelitiste sectare. Datorita Mitropolitului Nicolae Balan, Sibiul a devenit o "cetate" a culturii teologice ortodoxe, iar datorita "Oastei", o cetate a unei vieti morale autentic crestine, care, începând cu anul 1931 si pâna la instaurarea regimului comunist, gazduia Congresele anuale ale "Oastei Domnului" în zilele de Rusalii.

Dar roadele lucrarii duhovnicesti desfasurate de Parintele Trifa au stârnit si multe invidii, au produs neîntelegeri si chiar dezbinare. Nu intentionam sa facem un scurt "istoric" al acestora. Cert este ca Parintele Iosif Trifa a ajuns la neîntelegeri cu Mitropolitul Nicolae Balan, voind sa devina singurul conducator al "Oastei", fara nici un drept de control din partea autoritatilor superioare bisericesti. Alte disensiuni s-au produs din cauza unei masini de tipar, "performanta" pentru perioada respectiva, botezata de Iosif Trifa "mireasa vântului", pe care el o revendica exclusiv pentru "Oaste", pe când Mitropolitul dorea sa fie a Arhiepiscopiei si sa lucreze sub directa îndrumare a conducerii Bisericii. Orgolios din fire, preotul Trifa n-a mai dat ascultarea cuvenita ierarhului sau, asa încât, în noiembrie 1935, Consistoriul spiritual al Arhiepiscopiei Sibiului (instanta de judecata n. n.) a decis caterisirea lui. Instantele superioare de judecata ale Bisericii au mentinut hotarârea luata. Suparat, Parintele Iosif a tiparit, în continuare, o noua gazeta, "Iisus Biruitorul".

Mereu bolnav de plamâni, supus la opt operatii, internat de mai multe ori în clinici particulare din Sibiu sau în statiunea montana Davos din Elvetia, Parintele Iosif Trifa si-a dat sufletul chinuit în mâna lui Dumnezeu, pe care Îl slujise cu atâta devotament, în dimineata zilei de 12 februarie 1938. A fost îngropat în cimitirul orasenesc din Sibiu, pe aleea principala, si curând, locul sau de vesnica odihna a devenit un adevarat loc de pelerinaj pentru ostasii Mântuitorului Iisus Hristos, Biruitorul mortii.

Dupa el, "Oastea Domnului" a fost condusa efectiv de Parintele Gheorghe Secas din Sibiu, care a preluat si conducerea celor doua gazete; miscarea a ramas sub îndrumarea directa a Bisericii, cu exceptia câtorva apropiati ai lui Iosif Trifa. În 1948, respectiva miscare religioasa a fost interzisa. O parte din "ostasii" care au avut curajul sa continue lucrarea duhovniceasca a miscarii au fost arestati si condamnati la ani grei de detentie (Traian Dorz, Gheorghe Precupescu, Cornel Rusu, Ioan Capata si multi altii).

Abia în 1990, "Oastea" si-a reluat activitatea misionara, cu binecuvântarea Sfântului Sinod, care l-a delegat pe Episcopul Calinic de la Arges si pe Parintele Profesor Vasile Mihoc cu îndrumarea ei directa. În acelasi an, Sfântul Sinod a decis sa fie anulata sentinta de caterisire pronuntata în noiembrie 1935.

"Oastea", condusa odinioara de Iosif Trifa, desfasoara de atunci încoace o frumoasa lucrare misionara. În Sibiu, ea are un sediu nou, modern, situat pe strada Darwin (care ar trebui sa se numeasca "Iosif Trifa"), o editura în care au aparut peste 70 de titluri de carti teologice, publicatia saptamânala "Iisus Biruitorul" si revista pentru tineret "Timotheos". Adunarile generale anuale au loc si acum la Sibiu, la praznicul Rusaliilor, precum si în februarie; cu acest prilej, se fac rugaciuni de pomenire pentru odihna sufletului celui ce a fost animatorul neobosit al "Oastei Domnului", Parintele Iosif Trifa.

Pr. Prof. Dr. Mircea Pacurariu

* Fragmente preluate din Mircea Pacurariu, Carturari sibieni de altadata, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2002, p. 502-505. Titlul apartine redactiei ROST.

Bibliografie:

Pr. Prof. Dr. Mircea Pacurariu, Dictionarul teologilor români

Moise Velescu, Profetul vremilor noastre, 2 vol., Sibiu, 1998-2000

Articol apărut în revista Rost (http://www.rostonline.org ) numarul 53-54, iulie-august 2007

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate