Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

Anchetat la ordinul Elenei Ceausescu

Daniela Ratiu

Cardiologul Caius Streian a fost luat la intrebari de comunisti dupa ce a devenit membru al Academiei de Stiinte din New York.

Printre cele mai interesante dosare pastrate la Arhivele Statului din Timisoara se numara si cele privind solutionarea delatiunilor impotriva membrilor de partid. In anii ‘80, acestea erau adresate lui Cornel Pacoste, prim secretar al CJ al PCR Timis.

Potrivit situatiilor intocmite de activisti, lunar se primeau aproximativ o mie de astfel scrisori si reclamatii. Unele dintre ele vizau presupuse abuzuri sau abateri, iar cele mai multe erau anonime. Partidul tinea insa cont de toate, declansand un adevarat razboi psihologic impotriva celor incriminati.

Asa s-a intamplat si in cazul medicului timisorean Caius Streian, reclamat si anchetat in 1984. Pe atunci director al Spitalului Municipal nr. 1, el a facut primul implant de stimulator cardiac din Romania. Reputatul cardiolog a murit acum o luna in urma unui accident de masina. Familia isi aduce insa aminte de presiunile cu care s-a confruntat in momentul in care a intrat in vizorul partidului.

Turnat la primul secretar

In 1984, Streian devenea membru activ al prestigioasei Academii de Stiinte din New York. Doctorul roman avea deja o reputatie internationala si era adeseori invitat la diferite manifestari din lumea intreaga. La scurt timp dupa intoarcerea de la un congres ce avusese loc in Washington, in SUA, el a fost chemat sa dea explicatii la partid.

Primul secretar Cornel Pacoste primise o anonima impotriva medicului timisorean, iar Colegiul CJ al PCR Timis a emis referatul cu numarul 1605/1984 pentru clarificarea situatiei. Interesant este ca la Timisoara a venit sa ancheteze acest caz o tovarasa trimisa de cabinetul numarul doi din conducerea centrala a partidului, adica din ordinul Elenei Ceausescu.

Doctorul Streian era acuzat in anonima respectiva ca are „un stil de munca cu colaboratorii necorespunzator, subapreciaza activitatea si competenta profesionala a unor cadre medicale, nu le stimuleaza initiativa, are o atitudine despotica fata de personalul medical, favorizeaza promovarea inechitatii intre membrii colectivului".

In continuare, se faceau afirmatii si mai grave la adresa medicului timisorean. „Este pornit pe inavutire, face internari, pensionari, implantari de stimulatori cardiaci contra cost. (...) Are in proprietate o vila, colectioneaza opere de arta si alte bunuri, bijuterii, argintarie, blanuri etc. de mare valoare", se mai arata in reclamatia depusa la partid.

Acuzatiile nu se confirma

Referatul intocmit de Colegiul CJ al PCR Timis constata insa ca acuzatiile fie nu se confirma, fie nu erau de natura sa atraga o sanctiune impotriva celui incriminat. „Verificand am constatat: Streian Caius a absolvit in 1958, a parcurs ierarhia universitara, in 1977 a devenit conferentiar si din 1979, seful Clinicii. Profesorul este apreciat. Se bucura de prestigiu international si intern. Din cauza unor stari tensionale si neintelegeri, autoritatea clinica a avut de suferit. Nu se poate aprecia ca Streian Caius are un comportament despotic", se arata in concluziile referatului.

In document se mai spune ca medicul timisorean a fost chemat in fata Senatului Institutului de Medicina, dar „nu s-a putut stabili ca face internari si are pretentii medicale, nici ca face implanturi de stimulatori cardiaci". Cat despre celelalte acuzatii, activistii constatau sec: „Are in proprietate o vila, cu cinci camere camere, pe care o ocupa cu familia. Jumatate din vila a fost cumparata in 1972, iar cealalta jumatate a fost cumparata in 1977", conchid anchetatorii partidului.

Acestia au verificat si celelalte aspecte ale reclamatiei. „Streian Caius este colectionar de arta, o parte din colectia sa a mostenit-o prin testament de la pictorul Isac (probabil Ioan Isac - artist plastic banatean -n.n.). Este vorba de 33 de tablouri care au valoare de inventar si sunt in evidentele Muzeului Banatului", se mai spune in documentul pastrat la Arhivele Statului.

Control de la Cabinetul 2

Cornelia Streian, vaduva medicului, rememoreaza ancheta la care a fost supus sotul ei de autoritatile comuniste. „Se intorsese de la Washington, cand a fost chemat la partid. Venise o tovarasa de la cabinetul doi din Bucuresti. A fost intrebat cu ce bani a venit si cu ce bani a plecat, ce religie are. Parintii lui fusesera baptisti, dar sotul meu, care ramasese orfan de la 11 ani, nici macar nu stia asta. Stiau, in schimb, cei de la partid", ne-a declarat Cornelia Streian.

Ea spune ca sotul ei a fost supus la numeroase presiuni. „I-au scos tot felul de mizerii. L-au umilit, acesta e cuvantul. A fost lasat in pace in cele din urma, insa tot timpul dupa aceea a fost chemat pentru alte si alte anonime", mai spune sotia doctorului Streian. „Intr-un timp, doream sa dam de urma tovarasei care il anchetase. Nu a mai apucat sa ceara dosarul sa vada cine il turna", a mai spus fenmeia.

Cei doi copii ai medicului timisorean au imbratisat aceeasi profesie. Fiul lui, Caius Streian, lucreaza la Clinica de Cardiologie din Timisoara, in timp ce fiica, Meda Streian, tot cardiolog, se afla de patru ani cu o bursa in SUA. „Imi aduc aminte de aceea perioada. Era mereu chemat la partid sa dea explicatii. Stiu ca era extrem de stresat. Nu era totuna pentru el, mai ales ca tatal meu a facut parte dintr-o generatie de doctori care aveau o legatura umana cu pacientii. Avea vocatie pentru asta. Ajuta, pur si simplu, oamenii. Chiar si dupa 1989, prin cabinetul pe care il deschisese, dadea medicamente pe gratis printr-o fundatie", povesteste fiul medicului, Caius Streian.

Inchizitorii comunisti

Colegiul CJ al PCR Timis avea sarcina de a ancheta reclamatiile si delatiunile impotriva membrilor de partid. In anii '80, acest organ de control era condus de Coriolan Pop, care ocupa functia de presedinte, iar membri erau Cornel Pacoste, Ioan Pavel, Eugen Florescu, Elena Pugna, Viorica Boiborean, Ilie Morodan, Vasile Pop si Alexandru Robu.

Articol apărut în ziarul Evenimentul zilei (http://www.evz.ro ) pe data de 27 Mai 2006

**Acest articol este redat ca un omagiu pentru celui care a fost numit "iubitul saracilor", uica Caius.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate