Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

 

Rămân Baptiştii de ziua a-7-a în Comitetul Baptist Comun (BJC)

De Robert Marus

Publicat în 15 August, 2007

NEWBERG, Ore.(APB)---O denominaţie mică baptistă a votat, printr-un procentaj la limită, să rămână parte a Comitetului Baptist Comun pentru libertate religioasă în ciuda dezacordurilor legate de relaţia biserică-stat.

Delegaţii trimişi la Conferinţa Generală a Baptiştilor de ziua a-7-a au votat în data de 31 Iulie, cu 234 voturi împotrivă şi 279 voturi pentru a rămâne parte a Washington-based watchdog group. Totuşi la un vot ulterior, grupul a aprobat idea de-ai pregăti pe liderii Baptiştilor de ziua a-7-a în vederea trimiterii unei scrisori la liderii Comitetului Baptist Comun (BJC) prin care să le transmită despre preocupările serioase ce există printre unii Baptişti de ziua a-7-a vizavi de continuarea implicării lor în BJC."

Votarea a avut loc odată cu întâlnirea lor anuală din 2007, din Oregon. Un purtător de cuvânt al denominaţiei a raportat despre acest eveniment în data de 14 August, la Associated Baptist Press.

"Suntem încântaţi cu rezultatul votului," a apus Brent Walker, directorul executive al BJC, afirmând faptul că această grupare a aparţinut coaliţiei organelor naţionale şi regionale baptiste care au sprijinit BJC timp de aproape 60 de ani. "Sunt foarte bucuros că familia mare BJC rămâne într-un mod clar baptistă şi unită."

Baptiştii de ziua a-7-a cred că Sabatul trebuie sărbătorit Sâmbăta. Deşi ei sunt o grupare foarte mică, istoria lor în Europa şi America de Nord datează din zilele cele mai vechi ale mişcării baptiste pe ambele continente.

KevinButler, editorul revistei "Sabbath Recorder" a baptiştilor de ziua a-7-a, dar şi reprezentantul lor în bordul directorilor BJC a afirmat faptul că disputa ce-a avut în vedere sprijinirea organizaţiei s-a concentrat pe diferitele percepţii vizavi de separarea bisericii de stat.

"Aş spune că a fost vorba de tot ceea ce ţine de idea de reprezentare şi de sentimentul de vinovăţie ca urmare a aderării--de faptul că ei nu cred că acest Comitet Comun sau orice alt organ real i-ar putea reprezenta pe Baptiştii de ziua a-7-a în chestiunile politice sau sociale," a spus Butler, care s-a împotrivit încercărilor de retragere ale Baptiştilor de ziua a-7-a din BJC. "Pur şi simplu ei nu cred că cineva ar putea să fie un bun purtător de cuvânt al unui grup de gânditori independenţi."

Unii membri ai acestei mici denominaţii care nu îmbrăţişează implicarea grupării în BJC au menţionat faptul că acest Comitet Comun este pentru o separare riguroasă a bisericii de stat, adăugând că, de fapt, mulţi din membri denominaţiei nu sunt de accord cu acest lucru.

"Comitetul Baptist Comun a urmărit şi continuat o poziţie doctrinară de separare de BJC ce are legătură cu primul amendament din clauza de înfiinţare," a scris James Skaggs, profesor pensionar din statul Wisconsin, în data de 5 Iunie pe blogul lui "One Eternal Day" (www.one-eternal-day.com). Skaggs a fost un opponent deschis al continuării afilierii grupării Baptiste de ziua a-7-a la BJC.

"Aliat cu o paletă largă de grupări religioase liberale şi non-religioase, Comitetul Baptist Comun (BJC) a depus dosare încurajând tribunalele să adopte acest punct de vedere," a mai scris Skaggs. "Efectul cumulativ al unor astfel de hotărâri judecătoreşti e acela de a reduce puterea religiei de-a influenţa politica statului şi de a împiedica guvernul să folosească instituţiile religioase pentru binele social. De asemenea acest lucru a fost şi un mijloc întrebuinţat de grupările anti-religioase din America pentru îndepărtarea din ce în ce mai mult a religiei din spaţiul public."

Argumentele lui Skaggs au întărit pe cele folosite de fundamentaliştii din Convenţia Baptistă de Sud (CBS). În anii 1980 aceştia au încercat (şi au reuşit în cele din urmă) să se retragă din BJC. Şi această mişcare a reuşit să rupă de BJC pe cel mai mare supporter, aproape mutilându-l. Însă, totuşi, de-atunci BJC şi-a revenit.

Însă, plecarea grupării Baptiştilor de ziua a-7-a ar fi mai puţin păguboasă organului BJC deoarece contribuţia ei este doar 1.000 $ anual şi include aproximativ 4500 membri din 85 de congregaţii răspândite pe tot teritoriul Statelor Unite şi Canadei.

Însă liderii BJC s-au străduit într-un mod activ să împiedice retragerea denominaţiei, aprobând rezoluţia prin care afirmă moştenirea unică a grupării, care datează din anii 1600 în America.

Suporterii organului BJC din cadrul grupării Baptiştilor de ziua a-7-a au observat că acesta se axează în principal pe extinderea libertăţii religioase şi crezurilor sprijinind astfel idea că o interpretare clară a clauzei de înfiinţare e esenţială în protejarea/ocrotirea libertăţii religioase.

"Cred că e necesară o separare până la un anumit nivel între biserică şi stat" a spus Butler. Şi asta în special pentru noi ca oameni credincioşi ce respectă sabatul, deoarece avem multe lucruri în joc, în cazul în care statul vrea să aducă anumite situaţii sau contexte de muncă, ce ar contrazice astfel crezul nostru."

courtesy of Associated Baptist Press (http://www.abpnews.com )

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright ? 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate