Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Noiembrie 2005
Arhiva editurii
Caută în site

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Pagina de Umor
Mărturisiri
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Bisericile din California rup legăturile cu ABCUSA cu privire la homosexualitate; ieşirea SBC din BWA a fost „lucrul corect” spun conservativii ABC

Sept 16, 2005

By Gregory Tomlin

Baptist Press

 

NASHVILLE, Tenn. (BP) – Bisericile americane baptiste din California de Sud şi Sud-vest şi-au declarat intenţia de a se rupe în mod formal din denominaţia lor naţională pe 31 decembrie, şi un al doilea grup din West Virginia se pare că va face la fel luna viitoare.

 

Ambele grupări citează încăpăţânarea Bisericilor Americane Baptiste (ABCUSA) de a promulga postura oficială a denominaţiei împotriva homosexualităţii, indicând spre acceptarea denominaţiei lor în mod deschis a homosexualilor şi a bisericilor „ce confirmă” pentru membrii, ca motiv pentru acţiunile lor.

 

Liderii Regiunii Sud-vestice Pacifice, compus din circa 300 de biserici, au spus într-o declaraţie pe 12 septembrie că conducerea naţională a denominaţiei a fost iresponsabilă faţă de chemările repetate din partea bisericilor conservative o rezoluţie din 1992 care declara că „practica homosexualităţii este incompatibilă cu învăţătura creştină” a declarat Brian Scrivens, preşedintele comitetului executiv al regiunii, într-o scrisoare pusă pe site-ul grupului.

 

Scrivens a spus că reprezentaţii din partea Regiunii Sud-vestice Pacifice şi Conciliul Executiv naţional, inclusiv Secretarul General Roy Medley, s-au întâlnit pe 9 septembrie, dar că diferenţele cu privire la postura denominaţiei faţă de homosexualitatea nu a fost rezolvată.

 

„După întâlniri Comitetul de Directori au conclus că convingerile teologice şi valorile ABCUSA şi ABCPSW erau ireconciliabile, şi că era în cel mai bun interes atât pentru ABCPSW să se retragă din postura lor prezenţă din denominaţie”, a spus Scrivens în scrisoare.

 

Conciliul Executiv naţional din Valley Forge, Pa., a exprimat „regretul profund” asupra acţiunii regiunii într-o declaraţie emisă pe 14 septembrie. „Denominaţia noastră a fost binecuvântată de dedicarea istorică din partea regiunilor noastre faţă de dialogul şi acţiunea interdependentă pentru misiune în numele lui Hristos. Suntem întristaţi atunci când partenerii din slujire se depărtează din acea relaţie de legământ”:

 

Conciliul Executiv a reafirmat de asemenea „dedicarea sa către principiile biblice centrate pe Hristos care au călăuzit viaţa noastră comună ca o denominaţie încă de la începutul ei”. În discuţie, totuşi, sunt pretenţiile liderilor Regiunii Sud-vestice Pacifice că principiile biblice au fost ignorate în timp ce grupe precum Asociaţia de Primire şi Afirmare a Baptiştilor din Wisconsin, compusă în mare parte din membrii homosexuali sau „de afirmare”, au fost admişi să participe în viaţa denominaţională.

 

Dale Salico, lucrător executiv al Regiuni Sud-vestice Pacifice, a scris într-o lucrare de poziţie pe site-ul regiunii că, în ciuda declaraţiei naţionale a denominaţiei că homosexualitatea şi Creştinismul sunt incompatibile, „această politică a primit implementare foarte puţină”.

 

„Homosexualii declaraţi public continuă să slujească în poziţii de conducere din Regiunile Baptiste Americane, organizaţii, instituţii, comitete, comisii şi alte poziţii de conducere. În multe Regiuni ordinarea homosexualilor practicanţi este aprobată. Aceasta a dus pe mulţi din interior şi exteriorul ABC să concludă faptul că această denominaţie a adoptat poziţii apărate de activiştii homosexuali”, a scris Salico.

 

Membrii a 65 de Biserici Baptiste Americane care s-au aliniat cu Baptiştii conservativi din West Virginia pentru Adevărul Biblic (WVBBT) vor decide la convenţia lor luna viitoare dacă ei se vor retrage sau nu din ABCUSA, a spus Jay Wolfe, directorul grupului într-o declaraţie de presă pe 14 septembrie. Wolfe a spus că a sosit timpul pentru biserici să rupă legătura cu denominaţia naţională din moment ce aceasta trecea cu vederea „păcatul flagrant din biserică”.

 

Wolfe a spus către Baptist Press că subiectul homosexualităţii a fost o problemă în ABCUSA pentru mai mult de 14 ani. El a spus că el şi alţii au ridicat interesul în anii 1990 când un grup precum Baptiştii Americani Preocupaţi, acum Asociaţia de Primire şi Afirmare a Baptiştilor (AWAB), a transmis o expunere la convenţia bienală a denominaţiei. El şi alţii au răspuns cu chemări repetate de a face denominaţia să declare că homosexualitatea este incompatibilă cu Creştinismul, un efort care a rezultat în declaraţia din 1992 despre homosexualitate.

 

Dar conflictul cu privire la homosexualitatea în ABCUSA nu a încetat, a spus Wolfe. El a spus că o biserică din Ohio şi patru din California, au ieşit din părtăşia cu bisericile conservative pentru afirmarea homosexualităţii ca un stil de viaţă acceptabil, şi au găsit părtăşie cu Regiunea Rochester/Genesee din New York – o mişcare permisă după ce Comitetul General şi-a schimbat statutul pentru a permite congregaţiilor să caute părtăşia în afara regiunii lor.

 

„Suntem încântaţi să ştim că fraţii şi surorile noastre creştine de pe Coasta Stângă sunt primii care să facă lucrul corect şi să stea în picioare pentru Cuvântul lui Dumnezeu”, a spus Wolfe despre Regiunea Sud-vestică Pacifică. Dar şi grupul său preia o postură. Într-o scrisoare către circa 460 de biserici Baptiste din West Virginia pe 9 septembrie, WVBBT a indicat că conducerea denominaţională a ignorat preocupările lor şi au refuzat să se ocupe cu chestiunea homosexualităţii.

 

„Mai degrabă decât să modeleze susţinerea rezoluţiei din 1992 despre homosexualitate, liderii ABC/USA ori votează ori numesc indivizi care să ocupe poziţii importante în cadrul denominaţiei care ori sunt homosexuali deschişi sau membrii ai bisericilor AWAB”, scrie WVBBT.

 

Acceptarea lui ABCUSA a bisericilor care acceptă homosexualitatea a fost citate ca unul din motive pentru care Convenţia Baptistă Sudică s-a decis să se retragă din Alianţa Baptistă Mondială (BWA), în care ABCUSA este un membru. Paige Patterson, preşedinte al Southwestern Baptist Theological Seminary şi membru în comitetul de studiu BWA al SBC, a spus că refuzul ABCUSA de a adresa chestiunea homosexualităţii în bisericile sale era evidenţa liberalismului lor crescut de partide care aparţineau de BWA.

 

Patterson a spus că plecarea bisericilor Americane Baptiste conservative din denominaţia lor naţională a fost deja în desfăşurare când recomandarea de a se retrage din BWA a fost adusă înaintea mesagerilor la SBC.

 

„Această despărţire a căilor era în desfăşurare deja când am spus ceea ce am spus la SBC. Totuşi, declaraţiile noastre nu au avut efectul stabilirii a ceea ce mulţi din afara ABCUSA nu erau conştienţi şi se prea poate, prin urmare, că s-au grăbit să plece”, a spus el. „Criticii deciziei SBC de a părăsi BWA în lumina ABCUSA şi a altor motive similare vor fi cu speranţă notate şi să se redeclare astfel criticismul lor încât să se vadă că aceasta nu a fost o ‚greşeală nebunească’”.

 

Secretarul General al BWA Denton Lotz a apărat ABCUSA după declaraţia comitetului de studiu al BWA din SBC în 2004, spunând că raportul ar „răni şi ar şoca” denominaţia. Medley a indicat atunci că o declaraţia din 1984 din partea denominaţiei despre familie vorbea clar despre postura ei cu privire la homosexualitate.

 

Totuşi, puţine s-au făcut din partea ABCUSA cu privire la grupările precum Evergreen Baptist Association in the Pacific Northwest, un grup care acceptă deschis membrii homosexuali. Această letargie a rezultat în plecarea bisericilor conservative din Regiunea Sud-vestică Pacifică, conform liderilor conservativi.

 

„Pentru mai mult de două decade ABCUSA a şovăit cu privire la homosexualitate, căutând să-şi reţină membrii atât pe cei care apărau o postură de ‚primire şi afirmare’ cât şi pe cei care susţinea poziţia Creştinismului clasic în chestiunile sexualităţii umane”, a scris Salico. „Rezultatul acestei oscilaţii a fost declinul continuat şi stagnarea ABCUSA, care în vremea curentă ne-a dus în mod primejdios la schismă”.

 

Lotz nu a fost disponibil imediat pentru comentarii, dar Coordonatorul de Comunicaţii al BWA Wendy Ryan a spus că poziţia BWA asupra homosexualităţii este clară. Lotz, spunea ea, a spus recent către Baptist World Congress că creştinii „trebuie să stea pentru o viaţă sfântă, opunându-se sexului pre-marital şi extra-marital, pornografiei şi a comportamentului homosexual”.

 

Când a fost întrebată de către Baptist Press dacă situaţia curentă cu ABCUSA ar determina BWA să re-evalueze maniera în care membrii erau acceptaţi, Ryan a spus că „atunci când conducerea BWA a noastră reflectă asupra a ceea ce se întâmplă, veţi ştii”.

 

Patterson a spus că a sperat ca BWA să „prezinte integritate şi să-şi informeze grupările sale constituente de ceea ce se întâmplă şi de ce”. Între timp, el a încurajat rugăciunea pentru Baptiştii Americani din Regiunea Sud-vestică Pacifică şi de pretutindeni.

 

„Acesta este un moment dureros pentru aceşti fraţi curajoşi. Baptiştii Sudici ar trebui să se roage pentru mângâierea şi călăuzirea lui Dumnezeu şi noi să oferim fiecare încurajare posibilă”, a spus Patterson.

 

Wolfe a spus că 15 până la 18 din cele 35 de regiuni ale ABCUSA ar putea contempla o ieşire din denominaţie. El a mai spus că este mulţumitor pentru susţinerea Baptiştilor Sudici şi voinţa denominaţiei de a sta pentru adevăr.

 

„Când am auzit declaraţia din partea lui Paige Patterson despre BWA anul trecut, şi ABC fiind indicată ca exemplu a bisericilor unde homosexualitatea a devenit o problemă şi unde liberalismul era o problemă, am fost surprins. Am crezut că se rezolvase problema. Dar noi am început să investigăm materia şi am descoperit că problema încă mai exista şi că nimeni nu făcea nimic în această privinţă”, a spus Wolfe.

 

„Pentru că Baptiştii Sudici au făcut ceea ce trebuie şi au ieşit din părtăşia cu noi prin a se retrage din BWA, pentru că Baptiştii Sudici au fost credincioşi în a face aceasta, a captat atenţia noastră şi a fost un catalizator pentru schimbare”.

horizontal rule

sus

Ce este nou?

Pagină de căutare!

Prin intermediul acestei pagini ai posibilitatea de a căuta diverse articole, subiecte de interes, precum şi pasaje din Scriptură. Apasă aici!

 

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere! [apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate