Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Ianuarie 2006
Arhiva editurii
Caută în site

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Eseuri Creştine
Pagina de Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Adrian Rogers, 1931-2005Adrian Rogers, de multă vreme pastor în Bellevue şi lider în Resurgenţa Conservativă, decedează

Nov 15, 2005

By Michael Foust

Baptist Press

 

MEMPHIS, Tenn. (BP) – Adrian Rogers, de multă vreme pastor al Bellevue Baptist Church, în suburbia Memphis-ului şi unul dintre părinţii de proletariat al mişcării care a adus Convenţia Baptistă Sudică la rădăcinile sale biblice, istorice, a murit pe 15 noiembrie. El avea 74 de ani la această dată.

 

El a murit după o luptă cu cancerul şi dubla pneumonie.

 

Rogers a venit la Bellevue Baptist în 1972 şi s-a pensionat în acest an, şi în cei 33 de ani ai săi a ajutat la clădirea bisericii de la un număr de 9.000 de membrii la mai mult de 29.000. Faţa şi profunda sa voce a fost cunoscută de milioane de credincioşi datorită lucrării sale de televiziune Dragoste ce se Merită Găsită, care este difuzat în mai mult de 150 de ţări.

 

Dar Rogers poate fi cel mai bine comemorat pentru calitatea sa de lider în ceea ce este numit în moc comun Resurgenţa Conservativă, mişcarea în care Baptiştii Sudici au ales o serie de lideri conservativi ca răspuns la evidenţa liberalismului teologic din cadrul seminariilor şi entităţilor denominaţiei.

 

Alegerea lui Rogers ca preşedinte la întâlnirea anuală a SBC în 1979 a marcat începutul oficial al resurgenţei şi a fost primul dintre multele foarte contestate alegeri dintre conservativi şi moderaţi. Rogers, şi ceilalţi preşedinţi conservativi care au urmat, au promis să folosească puterile lor de propuşi la alegere pentru a numi doar pe cei care au crezut în infailibilitatea şi lipsa de eroare a Bibliei. În decursul următoarelor două decade, seminariile şi entităţile Baptist Sudice au văzut schimbarea dramatică, în timp ce liderii şi profesorii conservativi au luat locul moderaţilor care au deţinut acele poziţii pentru mulţi ani.

 

Rogers, care a fost ales ca preşedinte în 1986 şi 1987, a slujit ca director în 2000 al Comitetului Credinţei şi a Studiului Mesajului Baptist care a revăzut şi a revizuit confesiunea de credinţă a Baptiştilor Sudici.

 

Autor a 18 cărţi, Rogers a lăsat în urmă soţia sa, Joyce Rogers, precum şi patru copii, nouă nepoţi şi un strănepot.

 

„Steagurile Creştinismului în general, şi al Baptiştilor Sudici în particular, ar trebui să fie la jumătatea catargului în această ocazie deoarece puţini şi foarte, foarte puţini oameni precum Dr. Adrian P. Rogers – prieten, pastor, luptător, om de stat, câştigător de suflete şi aspirator – rareori se ridică într-o generaţie”, a spus Preşedintele SBC Bobby Welch către Baptist Press.

 

Rogers, într-un interviu din octombrie cu ziarul Florida Baptist Witness, a recunoscut umil semnificaţia rolului său în Resurgenţa Conservativă.

 

„Mă uit la viaţa mea şi există multe lucruri care s-au întâmplat. Am scris cărţi, am păstorit biserici, am predicat la radio şi televiziune în jurul lumii. Cred însă că partea pe care mi-a permis-o Dumnezeu să o am în întorsura SBC poate avea efectul de cea mai lungă durată şi cel mai semnificativ”, a spus Rogers. „[Resurgenţa conservativă] este parte din istoria bisericii. Ne gândim la conciliile antice ale biserici în decizii şi altele, dar acest lucru nu este mic, este mare”.

 

În timp ce Rogers a fost primul dintre aleşii conservativi peste candidaţii moderaţi, Morris H. Chapman, preşedintele curent al Comitetului Executiv al SBC, a fost ultimul. Alegerea lui Chapman în 1990 a marcat finalul încercărilor moderaţilor de a câştiga preşedinţia. Anul viitor, Chapman a fost neîmpotrivit.

 

„Dedicarea sa tenace dar totuşi umilă faţă de autoritatea absolută şi infailibilitatea Cuvântului lui Dumnezeu a stat într-un contrast curat faţă de prevestitorul curent teologic care a ameninţat Convenţia”, a scris Chapman într-o rubrică de la Baptist Press. „… Când a fost ales să ia coiful SBC, el ne-a condus în a face corectările critice de curs care au ajutat la întoarcerea convenţiei către cursul ei original. Astăzi, ca rezultat, bordurile de misiune, seminariile şi entităţile SBC au fost cu toate întoarse către temeliile lor teologice istorice”.

 

Chapman a spus că Rogers a fost un mentor şi un „model de viaţă creştină”.

 

„Când am avut nevoie de sfat, am căutat adesea ajutorul lui”, scria Chapman. „Nu numai că am fost binecuvântat prin a asculta la puternicele sale predici, am privit la viaţa sa şi nu am văzut lăcomie, nici o ciudă, nici gelozie şi nici egotism”.

 

La întâlnirea anuală SBC din acest an, Rogers a fost cinstit cu o rezoluţie transmisă de Comitetul Executiv al SBC care a notat că mulţi l-au numit pe Rogers „Prinţul Predicatorilor” şi „pre-eminentul de la amvon” dintre Baptiştii Sudici.

 

„În primul său termen ca preşedinte, el a luat paşii iniţiali care au dus eventual la o resurgenţă conservativă în cadrul Convenţiei Baptiste Sudice, dând rădăcină iniţiativei de a întoarce entităţile Baptist Sudice la postura lor conservativă istorică cu privire la Cuvântul lui Dumnezeu, şi punerea în mişcare a strategiei care avea să schimbe dramatic cursul istoriei pentru Convenţia Baptistă Sudică”, a notat rezoluţia.

 

„Domnul a ajutat eforturile sale evanghelistice, care au dus pe mii la credinţa în Isus Hristos ca Domn şi Mântuitor”, a declarat rezoluţia Comitetului Executiv într-o listă de trăsături esenţiale ale lucrării lui Rogers.

 

Rogers a predicat la Conferinţa Pastorilor SBC din Nashville, Tenn., pe 20 iunie, apărând plin de energie şi nici un semn de cancer. Mesagerii i-au dat o ovaţie uimitoare.

 

„Nu a fost niciodată o zi mai mare de a predica Evanghelia Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos decât astăzi”, spunea Rogers atunci. „Oarecum, avem ideea că sărmanul de Dumnezeu, nu mai poate face ceea ce obişnuia să facă El odinioară.

 

„Vreau să îţi spun, prietene, Dumnezeu încă este Dumnezeu. El nu este bătrân. Şi El nu este obosit. Problema nu este cu Dumnezeu… Să nu-L insulţi pe Dumnezeu prin a spune că [trezirea] nu poate avea loc”.

 

Deşi alegerea lui Rogers în 1979 a fost un punct de întorsură în mişcarea conservativă, aceasta aproape că nici nu a avut loc. Aşa cum este relatat în cartea lui Paul Pressler, „Un deal pe care să mori” ( “A hill on which to die”), Rogers în noaptea dinaintea votului prezidenţial, a spus celor din jurul lui că el nu va permite ca numele lui să fie pus pe lista de alegători, crezând că aceasta nu era voia lui Dumnezeu. Dar apoi Bertha Smith, o misionară Baptist Sudic pensionată în China şi o luptătoare în rugăciune, i-a spus lui Rogers că ea a simţit că Dumnezeu îi spune că el ar trebui să permită să fie nominalizat.  Joyce Rogers, soţia sa, i-a spus ceva similar. Rogers şi soţia sa, alături de Jerry Vines şi Paige Patterson, s-au adunat ulterior în camera de hotel a lui Rogers pentru a se ruga cu privire la situaţie.

 

„În final, Adrian a ştiut că avea direcţia lui Dumnezeu că ar trebui să candideze ca preşedinte al convenţiei”, a scris Pressler, un alt lider din resurgenţă.

 

Conservativii, care au mers la Houston în grămezi în acel an, l-au ales pe Rogers în primul vot dintre cinci alţi candidaţi cu 51% din vot. Al doilea cel mai apropiat candidat a primit 23%.

 

„El era întotdeauna un candidat refractar”, a spus Pressler către Baptist Press. „Lui îi plăcea mai mult predicarea decât convenţia, care vorbea spre umilinţa lui”.

 

Rogers a ales să nu fie un candidat din nou în 1980, spunând că vrea să petreacă mai mult timp cu biserica şi familia sa. Conservativii, totuşi, au continuat să câştige preşedinţia. În 1986, cu 40.000 de mesageri înregistraţi în Atlanta, Rogers a permis din nou ca numele său să fie pus pe lista candidaţilor şi a fost ales cu 54% din vot. În 1987, în St. Louis, mesagerii l-au reales pe Rogers cu 60% din vot. În cadrul serviciului său, Rogers a promis să numească numai pe oamenii care afirmau infailibilitatea şi lipsa de eroare a Scripturii.

 

„El era centrul a tot ceea ce făcea mişcarea conservativă”, a spus Pressler. „Priveam la el pentru conducere şi pentru inspiraţie. Mişcarea conservativă nu ar fi reuşit niciodată fără Adrian Rogers. Baptiştii Sudici îi datorează o mare datorie de gratitudine”.

 

Chiar şi după serviciul său ca preşedinte, Rogers a rămas un vorbitor frecvent şi popular la Conferinţele de Pastori ale SBC, care sunt ţinute imediat înaintea întâlnirilor anuale.

 

Cea mai mare contribuţiei a lui Rogers către viaţa Baptist Sudică în anii săi târzii pot să fi venit în calitatea de preşedinte în 2000 al Comitetului Credinţei şi a Studiului Mesajului Baptist. Într-una dintre cele mai controversate mişcări ale sale, comitatul a ales să înlăture limbajul din 1963 care declara, „Criteriul prin care Biblia trebuie să fie interpretată este Isus Hristos”. Deşi fraza a fost pusă în crezul din 1963 al Comitetului ca o afirmare a credincioşiei faţă de întreaga Scriptură, acesta a ajuns să fie folosit eventual ca o cale de a îngropa cuvintele lui Isus din Evanghelii contra restului Scripturii.

 

„Isus Hristos nu poate fi divizat de revelaţia biblică care este mărturie pentru El”, a spus Rogers mesagerilor din Orlando în 2000. „Noi nu trebuie să pretindem o cunoştinţă a lui Hristos care este independentă de Scriptură sau într-un fel în opoziţie faţă de Scriptură”.

 

Rogers a spus că Comitetul a afirmat exclusivitatea Evangheliei.

 

„Oferindu-i-se influenţa persuasivă a culturii post moderne… noi suntem chemaţi să proclamăm pe Isus Hristos ca singurul Salvator, şi mântuirea doar în numele Său”, a spus el. „Baptiştii au respins astfel pluralismul şi inclusivismul în mântuire, pentru că acestea compromit însăşi Evanghelia”.

 

Născut în West Palm Beach în 1931, Rogers a absolvit Stetson University şi New Orleans Baptist Theological Seminary. El a slujit ca pastor al First Baptist Church in Fellsmere, Fla., Parkview Baptist Church in Fort Pierce, Fla., şi Merritt Island (Fla.) Baptist Church, înainte de a se muta în Tennessee în 1972 pentru a servi ca pastor al Bellevue Baptist, care fusese deja căminul a doi bine-cunoscuţi predicatori R. G. Lee şi Ramsey Pollard. Amândoi au slujit ca preşedinţi ai SBC.

 

Trupul lui Rogers se află în stat la Bellevue Baptist de la 5-8pm ora Centrală miercuri şi de la 1-6pm joi. Vizita cu familia va fi ţinută de la 4-6pm joia la biserică. Înmormântarea va fi ţinută joi la 6pm la Bellevue Baptist.

 

Familia cere comemorările să fie trimise la Adrian Rogers Pastor Training Institute, c/o Love Worth Finding, 2941 Kate Bond Road, Memphis, Tenn., 38133.

 

*****

Surse: "A Hill On Which to Die," Paul Pressler; "The Sacred Trust: Sketches of the Southern Baptist Convention Presidents," Emir & Ergun Caner; "A Messenger's Memoirs," Robert E. Naylor.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere! [apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate