Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Istorie
Pastorala
Proiectul Betania
Arta Crestina
Stiri
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

3 execuţii în China îi lasă pe alţii circumspecţi

Dec 14, 2006

By Matt Sanders

Baptist Press

 

NASHVILLE, Tenn. (BP) – Guvernul Chinez a executat trei lideri de biserică de casă în noiembrie cu condamnarea la moarte în ceea ce liderii a două organizaţii creştine care slujesc în China descriu ca parte a campaniei vicioase a guvernului de a elimina una din grupările de biserici de casă din ţară.

 

În ciuda evidenţei că pârâţii din cadrul mişcării Trei Grade de Slujitori au fost torturaţi sever în confesiuni, guvernul chinez l-a executat în secret pe fondatorul grupului Xu Shuangfu împreună cu Li Maoxing şi Wang Jun târziu în noiembrie pentru uciderea liderilor Iluminării Răsăritene, privită în mare parte ca un cult chinez violent.

 

„Oficialii guvernului chinez ştiu că Vestul nu va tolera astfel de persecuţie religioasă ţipătoare”, a spus Paul Hattaway, de la Asia Harvest. „Însă dacă aranjează să fie trecută cu vederea ca o materie de crimă domestică, Vestul este în mare potolit.

 

„În trecut chinezii au apărat chiar cu isteţime astfel de suprimări prin a se întreba, ‚Dacă America poate să urmărească în justiţie Ramura Davidienilor, şi Japonia cultul celor care dau drumu la gazul sarin în metroul din Tokyo, atunci noi de ce nu ne-am putea confrunta cu cultele periculoase din ţara noastră?’”

 

Punerea sub acuzare a celor de la Trei Grade de către guvern, care are loc de câţiva ani, a inclus întemniţarea a sute de membrii, conform altor pastori de biserici de casă, şi moartea a cel puţin 15 oameni. Pe lângă cei trei bărbaţi executaţi, alţi trei lideri au primit două sentinţe cu moartea suspendate pe doi ani şi 11 au fost trimişi în temniţă pentru sentinţe între 3 şi 15 ani.

 

Cei trei bărbaţi au fost condamnaţi pentru crimă mai devreme în acest an în Shuangyashan City din Provincia Heilongijang a Chinei. Apelul lor a avut loc în octombrie şi verdictele au fost aprobate.

 

Avocaţii apărării s-au plâns că nici o evidenţă directă nu lega pe aceşti bărbaţi de crime decât confesiunile pe care aceştia şi alţi membrii ai bisericii le-au făcut după ce au fost torturaţi. Legea chineză interzice folosirea de confesiuni obţinute prin tortură.

 

„Avocaţii apărării au evidenţă clară că cei trei au fost torturaţi”, a spus Bob Fu, preşedinte al China Aid Association. „În cadrul procesului, ei au văzut rănile şi cicatricile de pe trupurile [pârâţilor]”.

 

Conform rapoartelor de ştiri, în jur de 20 de lideri ai Iluminării Răsăritene au fost ucişi în 2002 ca rezultat al ciocnirilor cu Trei Grade de Servitori. Iluminarea Răsăriteană a fost acuzată de folosirea de răpiri, violenţă şi seducerea pastorilor într-un efort de a lua membrii de la alte grupări. Fu a numit Iluminarea Răsăriteană „un grup mafiot cu uniforme chineze”.

 

În aprilie 2004, Xu a fost răpit şi rudele au primit o revendicare ca o răscumpărare mai mare de $350.000 să fie plătită. Mai târziu, s-a aflat că Xu era sub arestul guvernului. Circa 90 de alţi lideri ai grupului său au fost şi ei arestaţi în acest timp.

 

În timpul întemniţării lui, Xu, care se pare că era în jurul anilor 60, şi majoritatea celor arestaţi au fost supuşi la tortură severă. Calvarul lui Xu a inclus şocuri cu dispozitive electrice, atârnat de încheietura mâinii pentru ore la rând odată şi privarea de mâncare şi somn, conform avocatului său.

 

El a mărturisit în final, conform avocatului apărării lui, deoarece tortura era aşa de severă „încât mai degrabă ar fi murit decât să trăiască într-o condiţie atât de înspăimântătoare”.

 

Conform grupului de drepturi religioase Christian Solidarity Worldwide, fiica lui Xu a spus că tatăl ei a revocat imediat confesiunea după ce înregistrările interogării au fost citite în tribunal şi a spus că aceasta a fost semnată sub tortură severă.

 

Avocaţii şi rudele nu au fost informate de executări decât după ce trupurile celor trei au fost incinerate. Fu crede că trupurile celor trei bărbaţi au fost incinerate de către guvern pentru a elimina evidenţa fizică a torturii.

 

Procesul de apel şi execuţiile au fost îndeplinite cu circa o lună înainte de legiferarea din 1 ianuarie a unei noi legi care oferă Curţii Supreme a Republicii singura autoritate de a condamna pe oameni la moarte.

 

Fu a spus că crede că Trei Grade de Servitori a fost ţinta guvernului pentru că aceasta a avut mare succes. Având în jur de 500.000 de membrii, grupul este agresiv în plantarea de biserici şi evanghelism, bine finanţat de membrii şi bine organizaţi, a spus Fu.

 

Grupul a fost etichetat drept cult de către guvern, dar Fu şi Hattaway crede că eticheta este nejustificată pentru că este dificil să se cunoască crezurile şi practicile grupului datorită discreţiei pe care multe biserici de casă o solicită pentru a se proteja pe sine faţă de guvern.

 

Fu a spus că nu a citit niciodată ceva despre grup care să contrazică doctrina esenţială Creştină, însă are anumite griji în privinţa practicilor lor, care includ după cum s-ar fi raportat pedepse corporale pentru disciplina bisericii.

 

„Cu evidenţa pe care o am până acum, tot cred că doctrinele lor principale sunt ortodoxe, însă nu am cunoştinţa deplină să pot ştii mai multe despre acuzaţii, mai ales cu privire la practicile lor”, a spus Fu.

 

Indiferent dacă grupul este o sectă sau nu, alţi lideri de biserică de casă sunt îngrijoraţi de faptul că guvernul chinez şi-a neglijat propriile legi pentru a condamna pe oameni şi va face acelaşi lucru cu alte biserici de casă.

 

Strategia guvernului, spune Hattaway, este de a eticheta un grup drept „sectă rea”, mai ales de către Mişcarea Chineză Creştină Tri-uni Patriotă, una din două grupări Protestante sancţionate de guvern în China Un articol apare de obicei în revista mişcării Tri-uni intitulată Tianfeng care listează crimele unui grup şi crezurile şi practicile sale eretice. Guvernul mai apoi arestează, interoghează, urmăreşte în justiţie şi chiar execută pe membrii grupului.

 

„Cea mai rea parte a procesului este că aşa de mulţi creştini cred ceea ce citesc şi nu se întreabă cu privire la validitatea informaţiei”, a spus Hattaway. „Acesta este un lucru periculos pe care îl fac.

 

„[Guvernul Chinez] conduce un atac similar asupra South China Church în acest moment, având în jur de 700 de membrii din această biserică arestaţi şi judecaţi pentru că aparţin de o ‚sectă rea’”, a spus Hattaway.

 

El a spus că mişcarea bisericii de casă „Născuţi din Nou” a suferit o soartă similară şi alte câteva mişcări de biserici de casă din China sunt pe lista de secte a guvernului.

 

„Orice biserică de casă va fi probabil numită ‚sectă rea’ dacă refuză să se înregistreze cu guvernul chinez”, a spus Fu, „şi se vor confrunta cu persecuţie similară ca aceasta. Nici o biserică nu ar trebui să se simtă că va fi scutită de aşa ceva”.

 

Hattaway spunea, „Câţiva din liderii bisericii de casă pe care-i cunosc mi-au spus că sunt profund preocupaţi că îi aşteaptă şi pe ei o soartă similară.

 

„Dacă grupul lor este unul din cele plasate pe lista de ‚secte rele’ ei ştiu ca mai este scurt timp înainte ca şi ei să fie ţinta pentru distrugere sistematică”, a adăugat Hattaway.

 

Fu a făcut apel la creştinii din întreaga lume să afle ce se întâmplă de fapt în China şi să nu se bazeze pe rapoartele de ştiri. Când află despre cazuri specifice, el le cere acestora să se roage.

 

„Cerem fraţilor şi surorilor noştri americani să întreprindă mai multă acţiune”, a adăugat Fu. „Scrieţi Preşedintelui Bush şi altor oficiali aleşi să ia acţiuni specifice împotriva persecutării şi să îndemne guvernul Chinez să îşi asculte constituţia şi propriile sale legi”.

 

Membrii din mişcarea bisericii de casă din China trebuie să înveţe din ceea ce s-a întâmplat celor din Trei Grade de Servitori şi să realizeze că guvernul poate folosi orice mijloace pentru a distruge un grup, a spus Fu.

 

„Membrii bisericii ar trebui să fie atenţi înaintea Domnului, înaintea oamenilor şi înaintea guvernului”, a spus Fu. „Dacă există vreo practică nebiblică, chiar şi printre membrii bisericii, aceasta va fi folosită de guvern pentru a strica întreaga biserică”.

 

Dacă un membru de biserică este chiar suspectat de vreo crimă, „motivaţia reală a guvernului nu este aceea de a căuta dreptatea”, a spus Fu, „ci de a distruge grupul de biserică de casă”. 

sus

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin!

 

FORUM

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate