Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Home
Arhiva editurii

Înapoi la titlurile principale

Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Aşteptarea Veştii Bune -  Dumnezeu a pus poporul de 1,9 milioane de oameni dintr-un oraş neatins cu evanghelia pe inimile membrilor de la First Baptist Church din Powell, Tenn. Congregaţia a fost printre primele care să se alăture Proiectului Thessalonica, un plan de termen lung de a începe biserici în  oraşe indiene, unde puţini – dacă sunt câţiva – au auzit Evanghelia. Photo courtesy of IMB

Biserică se dedică la câştigarea oraşului indian de 1,9 milioane de locuitori

Oct 19, 2004

By Shawn Hendricks

 

POWELL, Tenn. (BP) - Cei de la First Baptist Church din Powell, Tenn., trebuie să fie una din cele mai încrezătoare congregaţii din Statele Unite.

 

Trebuie să fie. De ce să se angajeze în a evangheliza un oraş de 1,9 milioane de oameni din India singuri? Şi ei plănuiesc să o facă cu echipe de mai puţin de 10 oameni – majoritatea dintre ei nu au fost niciodată în India.

 

Trebuie că sunt nebuni. Sau oare este Dumnezeu?

 

O ‚BISERICĂ COORDONATOARE DE STRATEGIE’

 

Cu titlul de „biserică coordonatoare de strategie”, First Baptist Church, Powell, este una dintre primele biserici care să se unească efortului numit Proiectul Thessalonica. Acesta s-a dezvoltat pentru a recruta congregaţii de Baptişti Sudici care vor dezvolta un plan de joc de termen lung de a începe biserici în oraşe indiene, unde puţini – dacă sunt – au auzit Evanghelia.

 

Slujba de coordonator de strategie merge de obicei la misionarii cu normă întreagă, dar într-o regiune cu mai mult de 1 miliard de oameni, bordul are nevoie de tot ajutorul pe care îl poate primi. În această primăvară trecută, First Baptist Church, Powell, şi-a trimis prima sa echipă în India pentru a cerceta zona şi a-şi începe lucrarea lor.

 

Pentru aceşti Baptişti Sudici care sunt încă puţin neguroşi referitor la ce este o mişcare de plantare de biserici, aceasta nu este cu privire la o clădire, sau un personal plătit, sau un lot de parcare. E vorba de stabilirea unei comunităţi de credincioşi şi pregătirea lor pentru a se multiplica în mai multe comunităţi.

 

Pastorul Phil Jones a admis că aceasta este una dintre cele mai dificile atribuţii pe care le-a acceptat vreodată biserica. Chiar acum, ei doar urmează ordine – ordinele lui Dumnezeu.

 

„Nu suntem 100% siguri de tot ceea ce [a fi o biserică coordonatoare de strategie] implică, însă ştim puţin din ceea ce implică”, a spus Jones. „Noi suntem un fel de învăţare pe măsură ce mergem”.

 

Cu hainele lor deschise, rucsace, sticle cu apă şi hărţi, echipa de misiune a bisericii arăta cam ca o bandă de turişti într-un parc cu temă când au ajuns pentru prima dată în oraşul lor încredinţat. În ciuda apariţiei echipei de noi-nu-suntem-de-pe-aici, ei au realizat toate obiectivele lor pentru prima călătorie.

 

Ei s-au pregătit, s-au rugat în marşuri, au distribuit versete biblice prin oraş, au început să întocmească hărţi ale zonei şi au stabilit contacte ajutătoare cu câţiva indieni prietenoşi. Ei au primit chiar şi o invitaţie de a merge la o nuntă privată la care au mers – nu prea rău pentru câteva zile de lucru.

 

„Am văzut alţi lucrători care au venit în zonă pentru şase luni, opt luni şi să nu meargă atât de departe ca acest grup în cinci zile”, a spus Marc Bowman, coordonator al Proiectului Thessalonica. „… Şi cred că aceasta este un rezultat direct al rugăciunii”.

 

ÎNCEPEREA DE LA NIVELUL ZERO

 

Bowman şi soţia sa, Ann, au ghidat First Baptist, Powell, cu pregătirea lor înainte şi în timpul primei călătorii în India. Pentru ultimii doi ani, cuplul a ajutat bisericile care au vrut să lucreze în India.

 

Găsirea unei biserici care să facă o astfel de dedicare nu este întotdeauna aşa de uşor.

 

„Ei încep de la baza zero”, a spus Bowman. „Noi îi pregătim în principal cum să ia locul unei persoane cu normă întreagă care trăieşte pe teren pregătind naţionalii – ei sunt responsabili să vină, să facă evanghelizare, ucenicizare, plantare de biserici şi arătarea [noilor creştini] a felului cum să reproducă aceasta”.

 

Bisericile Southern Baptist care participă în proiect poate trimite echipe de voluntari într-un oraş cam de cinci până la şapte ori pe an. Bisericile pot face o dedicare pentru trei ani sau cât e nevoie pentru terminarea sarcinii. Proiectul oferă de asemenea oportunităţi pentru studenţii din bisericile care se simt chemate să petreacă o vară în cartarea şi cercetarea oraşului.

 

Jones speră că parteneriatul va revoluţiona pasiunea congregaţiei pentru misiuni şi va stârni şi pe alte biserici, de toate mărimile, să se implice.

 

„Cred că majoritatea bisericilor au complexe de inferioritate”, a spus el. „Ele cred, ‚Cine suntem noi? Noi suntem doar un mic grup de oamenii din colţul nostru de lume, şi ce impact ar avea asupra unui milion de oameni care sunt pierduţi?’ Ei nu-şi dau seama de puterea pe care Dumnezeu a investit-o în biserica Sa.

 

DEDICAREA DE A MERGE

 

Este adevărat că First Baptist Church, Powell, nu este o biserică mică. Ei trimit circa 300 până la 350 din cei 2800 de membrii ai ei în circa 30 de călătorii misionare pe an. Aceasta este activ în misiunile prin orice standarde, dar a fi activ nu e legat de mărimea bisericii. Aceasta este despre inima bisericii, a spus Jones.

 

„Există prea mulţi oameni neatinşi cu Evanghelia ca noi să ne petrecem tot timpul nostru în timp ce alţi oamenii sunt doritori să meargă”, a spus Jones. „Noi nu vrem să mergem unde merg toţii”.

 

Riscurile vin odată cu teritoriul.

 

„Dacă aşteptăm până nu mai este nici un pericol, nici o provocare, atunci s-ar putea să nu mergem niciodată”, a spus Jones.

 

„Pericolul” este un cuvânt pe care Vicki Tillman, un membru al echipei, a admis că a încercat să-l evite. „Sunt temătoare”, a admis avocata de vreo 30 de ani, mică de înălţime, soţie şi mamă.

 

„[Dar] am realizat … că până nu deveneam curajoasă în Dumnezeu, prin a păşi în credinţă şi prin a fi condus de Dumnezeu, că nu voi fi niciodată de folos pentru Dumnezeu”, a spus ea.

 

Tillman, convertită dintr-un mediu iudaic, speră că Dumnezeu va face aceiaşi diferenţă în vieţile oamenilor din India pe care El a făcut-o în viaţa ei. Chiar dacă nimeni nu-l acceptă pe Hristos în acest oraş particular din India, Tillman a spus că ascultarea lui Dumnezeu cântăreşte mai greu decât riscul eşecului.

 

„Slujba mea este de a merge şi a planta aceste seminţe, şi fie că iese repede sau în anii care vin, o să le oferim oamenilor oportunitatea aceasta”.

 

Scott Sherrod, care a condus prima echipă, se referă la proiect ca un „vis de la Dumnezeu”. El a spus că este o oportunitate ca el şi soţia sa, Rosemary, pentru care s-au rugat în ultimii 2 până la 3 ani.

 

„La întâlnire, când ascultam [pe Bowman] dezvăluind acest întreg proces, părul de pe ceafa mea s-a ridicat”, şi-a amintit Sherrod. „Era teribil de încântător”.

 

Una dintre cele mai bune părţi pentru Sherrod, un Joe mediu auto-proclamat, a fost că proiectul nu îi excludea pe oameni pe baza experienţei. În adiţie faţă de un avocat, echipa constă dintr-o soră medicală, un asistent administrativ, constructori şi afacerişti.

 

„Nu sunt profesionişti [de lucrare] implicaţi în aceasta”, a spus Sherrod. „Sunt şase femei şi doi bărbaţi, şi cred că ei au fost aleşi de Dumnezeu”.

 

Cu mai mult de o doză de Biblii în casa lui, Sherrod a spus că el personal se simte obligat să împărtăşească adevărul cu cei care nu au auziţi niciodată Evanghelia.

 

„Noi avem un mesaj”, a spus el. „Şi a nu împărtăşi acest mesaj este foarte egoist”.

 

El ar putea spune că e puţin cam nebunesc.

__________

Pentru mai multe informaţii despre misiunea în Asia de Sud, vizitaţi http://www.imb.org/southasia

sus

Ce este nou?

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE
(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate