Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


August 2005
Arhiva editurii
Caută în site

Titlurile principale

 

EDITORIAL
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Pagina de Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Presbiterul Saidu Dogo

Liderii creştini din Nigeria sunt preocupaţi cu privire la instituţiile islamice

Jun 15, 2005

By Obed Minchakpu

 

ABUJA, Nigeria (BP) – Liderii creştini din nordul Nigeriei au depus un memorandum către Conferinţa de Reformă Naţional Politică a naţiunii pe 9 iunie, catalogând cazurile de persecuţie şi discriminare dintre creştini.

 

Conferinţa de Reformă Naţional Politică este aşteptată să schiţeze o constituţie revizuită, care mai apoi va fi prezentată preşedintelui Nigeriei, Olusegun Obasanjo. Conferinţa, care a început pe 21 februarie şi continuă până pe 21 iunie, adună 400 de delegaţi din toată ţara la Abuja, oraşul capitală federală a ţării.

 

Arhiepiscopul Peter Jatau şi Presbiterul Saidu Dogo, director şi secretar, respectiv al capitolului Nigeriei de nord al Asociaţiei Creştine din Nigeria, au exprimat preocuparea în memorandum că în timp ce constituţia Nigeriei profesează un statut secular pentru naţiune, guvernele de stat din Nigeria de nord sunt instituţii islamice a căror sarcină principală este de a promova şi a propaga islamul prin folosirea de fonduri publice.

 

Doisprezece state nigeriene sunt implementează în prezent sistemul legal islamic. De la introducerea legii sharia în ultimii cinci ani, zeci de mii de vieţi sunt raportate a fi fost pierdute în conflicte religioase doar în nordul Nigeriei.

 

Jatau şi Dogo au scris în memorandum că politicile de discriminare religioasă au dus la negarea terenurilor pentru construirea de bisericii, negarea de acoperire media pentru propagarea creştină şi activităţi, şi la negarea instruirii religioase creştine din şcoli.

 

„CAN este trist să afirme că majoritatea statelor din nord au negat terenul creştinilor pentru a construi locaşuri de închinare”, spune o copie a memorandului dată către Compass Direct de către Dogo. „În câteva din aceste state [inclusiv statul Kano], nu s-a dat teren sau să fie alocat membrilor noştri pentru a clădii biserici în ultimii 35 de ani. Negarea unui astfel de teren pentru construirea de locaşuri de închinare este o cale de cauzare a discordie religioasă în ţară şi mai ales în statele din nord.

 

„Creştinilor din nord nu li s-a oferit oportunitatea egală în proprietăţile statului, media naţională a organizaţiilor de a propaga sau evangheliza credinţa noastră. Chiar şi programele creştine sponsorizate sunt negate în acoperire în ambele state şi media electronică naţională din statele precum Kano, Sokoto, Zamfara şi Katsina, printre altele”, au adăugat liderii creştini.

 

„Pe cât de importantă este instrucţia morală, CAN a observat că studenţii creştini din majoritatea statelor nordice sunt învăţători negaţi de Cunoştinţă Religioasă Creştină [în comparaţie cu] masiva angajare a învăţătorilor de Islam. Această discrepanţă sporeşte tensiunea în această parte a ţării”, a declarat memorandumul.

 

Liderii creştini au adăugat, „Şcolile noastre de misiune au fost preluate de guvern fără compensare. Noi cerem ca statele care au preluat aceste şcoli să le returneze”.

 

În memorandumul lor către Conferinţa de Reformă Naţional Politică, liderii creştini din nord cer ca toate proviziile pentru legile religioase din constituţia Nigeriei să fie scoase afară, ca persecuţia creştinilor din ţară să fie oprită, şi ca tuturor nigerienilor să li se dea oportunitate egală în ţară.

 

Preşedintele Obasanjo a declarat într-o transmisiune naţională la radio şi televiziune pe 14 februarie că el crede că conferinţa de reformă politică oferă „… o şansă majoră din care trebuie să fim cu toţii parte în istorie, ca să ne punem toate cărţile pe masă, să discutăm ca familie, să ne implicăm în schimbul de idei, dezbateri viguroase şi implicarea inovativă în modelarea viitorului naţiunii noastre”.

 

Conferinţa de reformă are şase chestiuni majore pe agenda ei de discuţie. Acestea includ constituţia, partidele politice, alegerile, justiţia, societatea civilă, structura guvernului şi clădirea de consens.

 

*****

Obed Minchakpu este un scriitor de la Compas Direct, un serviciu de ştiri bazat în Santa Ana, Calif., care se concentrează asupra creştinilor din lume care sunt persecutaţi pentru credinţa lor. Folosit cu permisiune.

horizontal rule

sus

Ce este nou?

Pagina de umor!

O inimă veselă înseninează faţa (Prov. 15:13), şi este un leac bun (Prov. 17:22). Prea multă învăţătură nu duce la multă bucurie... Accesaţi pagina de umor pentru a vă descreţii frunţile. Detalii aici!

 

Pagină de căutare!

Prin intermediul acestei pagini ai posibilitatea de a căuta diverse articole, subiecte de interes, precum şi pasaje din Scriptură. Apasă aici!

 

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate