Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

 

Mitropolitul Varlaam, la un pas de canonizare
14 Iulie 2007
Dan Sofronia
http://www.evz.ro/article.php?artid=313913


Faimosul ierarh moldovean, ingropat la manastirea Secu, va trece luna viitoare in randul sfintilor din calendarul ortodox.

Calugarii de la manastirea Secu din judetul Neamt se pregatesc pentru canonizarea Mitropolitului Varlaam care a condus Mitropolia Moldovei in timpul domniei lui Vasile Lupu. Prelatul, fost staret la Secu, s-a remarcat prin traducerea in limba romana si tiparirea a zeci de carti religioase.

Slujba de canonizare, care va fi oficiata de IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va avea loc pe 29 august, de sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul, cand este si hramul lacasului de cult. Sfantul Varlaam al Moldovei va fi sarbatorit in calendarul ortodox pe 30 august.

Miile de pelerini si credinciosi vor fi asteptati cu tone de ciorba de cartofi si fasole si alte preparate de post. Pe 30 august vor fi serviti cu mancaruri din peste, pentru ca la manastirea Secu este interzis consumul de carne.

Oseminte intacte

Ramasitele pamantesti ale Mitropolitului Varlaam, inmormantat la Manastirea Secu, au fost dezgropate luna trecuta. Sapaturile au avut loc pe 5 iunie, calugarii constatand ca osemintele erau intacte, desi, in decursul istoriei, manastirea a fost pradata de mai multe ori.

„Am avut mari emotii. Nu numai eu. Ne gandeam ca vremurile tulburi ale istoriei Moldovei, care au afectat si manastirea, s-au abatut si asupra mormantului. Nicolae Iorga nota, cred ca pe la 1910, ca mormantul era lasat descoperit si ca ar fi fost jefuit. Se pare ca cei fara de Dumnezeu au cautat doar lucruri de valoare“, ne-a declarat Arhimandrit Vichentie Amariei, staretul de la Secu.

In mormant, s-au mai gasit fragmente din sicriu, din vesmintele cu care clericul a fost inhumat, un vas de ceramica si o candela. „Chiar ne-am minunat de cele descoperite in mormant pentru ca gradul de umezeala era destul de mare“, a mai spus staretul de la Secu.

Racla din argint, suflata cu aur

Osemintele mitropolitului au fost asezate in paraclisul manastirii, urmand ca inaintea slujbei de canonizare sa fie asezate intr-o racla din argint, care va fi suflata cu aur.

„De racla se ocupa mesterii de la Monetaria Statului, tot ce tine de confectionarea acesteia fiind facut prin prelucrare la rece. Pe pereti se vor realiza, in relief, scene din viata mitropolitului, racla urmand apoi sa fie suflata cu aur“, a precizat Arhimandritul Vichentie. Obiectele gasite in mormantul prelatului vor fi restaurate, urmand sa fie depuse la muzeul manastirii Secu.

Carturar si calugar

Mitropolitul Varlaam a scris si tradus zeci de carti de invatatura crestineasca. In 1640 a infiintat o tipografie in incinta manastirii „Trei Ierarhi“ din Iasi cu tiparnita si mesteri trimisi de la Kiev de catre Sfantul Petru Movila, Mitropolit al Kievului, la rugamintea domnitorului Vasile Lupu.

Cea mai insemnata lucrare a prelatului este „Carte româneasca de invatatura la dumenecele de peste an si la praznicele imparatesti“, cunoscuta sub denumirea de Cazania Mitropolitului Varlaam.

Alte lucrari scrise de prelat sunt „Sapte Taine a Bisericii“, „Raspuns la Catehismul Calvinesc“, „Paraclisul Nascatoarei de Dumnezeu“ si „Cuvint impreuna catra toata sementia Româneasca“. Mitropolitul Varlaam a sustinut ctitoriile domnitorului Vasile Lupu, intre care si biserica „Sf. Trei lerarhi“.

Propunerea de canonizare a prelatului a fost facuta Sfantului Sinod de catre monahii de la Secu. „O comisie a cercetat si aprobat ca tot ce tine de ritualul trecerii in rindul sfintilor este indeplinit in privinta marelui carturar al bisericii si neamului nostru. Contributia lui la dezvoltarea ortodoxiei este inestimabila“, a mai spus Vichentie Amariei, staretul manastirii nemtene.
LONGEVIV

21 de ani in fruntea Mitropoliei Moldovei

Cel care avea sa devina mitropolitul Varlaam s-a nascut in 1585, in Vrancea, primind numele Vasile la botez. S-a calugarit la manastirea Secu, unde ajunge staret in 1610. In 1632 a fost ales mitropolit al Moldovei, rang pe care avea sa-l detina pana la 1653. S-a stins din viata la sfarsitul anului 1657.

Decizia de trecere in randul sfintilor a prelatului a fost luata in februarie 2007 de membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Despre asezamantul monahal de la Secu, in documentele vremii se pomeneste de un schit, datat in a doua jumatate a secolului al XVI-lea, sub numele de Zosin. Biserica manastirii a fost ctitorita de marele vornic Nestor Ureche, tatal cronicarului Ureche, la 1602.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate