Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

Straie de Patriarh

Liviana Rotaru, Florian Bichir

La intronizarea Prea Fericitului Daniel, pe Emil Constantinescu l-a apucat lesinul. El a fost sprijinit de fostul presedinte, Ion Iliescu, si de Regele Mihai.

Prea Fericitul Daniel, cel de-al saselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, a fost intronizat ieri, in cadrul unei ceremonii la care au participat cele mai importante personalitati ale vietii politice, inalti prelati din tara si din strainatate si zeci de credinciosi.

Ceremonia de ieri nu a fost lipsita de evenimente care „au colorat" ziua Patriarhului. Presedintele Traian Basescu a fost singurul mirean care i-a sarutat mana PF Patriarh Daniel, dupa rostirea discursului de felicitare. Fostul presedinte Emil Constantinescu (68 de ani) le-a dat emotii celor jur, dand semne de lesin in Aula Palatului Patriarhal.

Refuzand sa bea apa, chiar si la insistentele unuia dintre preoti, Constantinescu a fost la un pas de a se prabusi de pe scaun, cand Ion Iliescu l-a sprijinit si i-a dat aproape cu forta o tableta de nitroglicerina. Nu a cazut de pe scaun doar pentru ca Ion Iliescu (76 de ani) si Regele Mihai (86 de ani) au avut grija sa-l sustina, pana si-a revenit.

De la IPS Bartolomeu, pe capul PF Daniel

Ceremonia de la Catedrala Patriarhala de pe Dealul Mitropoliei a inceput la ora 8.30 cu Sfanta Liturghie, oficiata de mitropolitii Bisericii Ortodoxe Romane, si a continuat cu savarsirea unui Te Deum care a marcat inceperea procesiunii de intronizare.

A urmat citirea Gramatei Sfantului Sinod, inmanarea insemnelor patriarhale si asezarea in tronul patriarhal. IPS Mitropolitul Laurentiu al Ardealului i-a inmanat noului Patriarh carja. Cele doua engolpioane, crucea patriarhala si mantia i-au fost oferite de ceilalti mitropoliti romani, IPS Mitropolitul Bartolomeu fiind cel care a asezat pe capul PF Patriarh Daniel camilafca alba.

Ceremonia a continuat in Aula Palatului Patriarhiei, unde a fost semnat Actul in Condica de Aur a Patriarhiei si a inceput sedinta solemna a Sfantului Sinod, in cadrul careia au fost prezentate mesajele oficiale de felicitare.

Oaspeti de seama

Intronizarea PF Patriarh Daniel este prima de acest fel care are loc dupa perioada comunista, cand manifestatiile de acest gen erau interzise. La eveniment au luat parte 30 de delegatii din strainatate. Delegatia Vaticanului i-a avut in componenta pe Cardinalul Walter Kasper, pe Monseniorul Brian Farell si pe Monseniorul Jean Claude Perisset. De asemenea, din partea Bisericii Romano-Catolice a fost prezent cardinalul Karl Lehmann, conducatorul de doctorat al PF Daniel.

Din partea Patriarhiei Moscovei a participat la intronizare o delegatie condusa de IPS Filaret, Mitropolitul de Minsk, alaturi de IPS Vladimir de la Chisinau si de trei preoti.

Mesaje codificate

Cu putin timp inainte de inceperea ceremoniei si-a facut aparitia presedintele Traian Basescu. Au sosit apoi Ion Iliescu si Emil Constantinescu. De-a dreapta prezidiului, unde PF Patriarh era incadrat de premierul Calin Popescu-Tariceanu si de Nicolae Vacaroiu, s-au asezat presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor, Emil Boc, Mircea Geoana, Regele Mihai, Principesa Margareta si Printul Radu.

Randul doi era dominat de reprezentantii cabinetului Tariceanu II - Varujan Vosganian, Adrian Iorgulescu, Cristian Adomnitei. De asemenea, in sala au fost prezenti si Adrian Nastase, Adriean Videanu, Vasile Blaga si Gyorgy Frunda.

Seria discursurilor de felicitare a fost deschisa de presedintele Traian Basescu. Mesajul Regelui Mihai a fost primit cu entuziasm de audienta, lucru intarit de aplauzele indelungate care i-au urmat.

Invitatii din strainatate au fost insa vitregiti de posibilitatea de a intelege mesajele adresate PF Patriarh Daniel, intrucat - desi in sala erau peste 90 de prelati sositi de peste hotare - nu a existat niciun translator. (A colaborat Anca Simina)

Articol apărut în ziarul Evenimentul zilei (http://www.evz.ro ) pe data de  1 Octombrie 2007

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate