Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

Romanii din Ungaria au un nou ierarh
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
http://www.rgnpress.ro/content/view/23436//#Scene_1

12 iulie 2007
In ziua Sfintilor Mucenici Epictet si Astion, sfinti dobrogeni a caror moaste se gasesc in Catedrala Sf. Nicolae din Jula, a avut loc hirotonia si instalarea noului Arhiereu al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.In aceasta zi de 8 iulie, preotii si credinciosi romani din Ungaria si-au vazut implinita dorinta si eforturile de a avea un ierarh nou, care sa le fie Parinte bun si iubitor, povatuitor si indreptator pe calea intaririi comuniunii lor cu Hristos Domnul, cu Biserica lor Mama, cu Ortodoxia locala si cu toti crestinii. Pentru ca episcopul, ca icoana vie a lui Hristos pe pamant si in virtutea esentei misiunii sale apostolice, este cel dintai chemat sa realizeze comuniunea, infratirea si unitatea oamenilor. Ca si „Pastorul cel bun” din Evanghelie, episcopul aduna in jurul sau si ii constituie intr-o familie duhovniceasca pe cei care recunosc in el trasaturile lui Hristos, Arhiereul cel vesnic care si-a pus viata pentru oile Sale. „Invatati-va de la mine ca sunt bland si smerit cu inima si veti afla odihna sufletelor voastre” (Mt. 11, 29).

Dumnezeu a randuit ca duminica, 8 iunie, o zi importanta pentru romanii din Ungaria, sa se infaptuiasca ridicarea la rangul de arhiereu al Arhimandritului Siluan Manuila, ales in demnitatea de Episcop al Julei cu unanimitate de voturi, de membrii Adunarii Eparhiale si validat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la 21 iunie.

Ceremonia a inceput dupa slujba de vecernie de sambata, 7 iulie, cand s-a savarsit randuiala de chemare la arhierie sau de ipopsifiere a Arhimandritului Siluan Manuila (foto), in prezenta IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului si a altor episcopi. Parintele Pavel Ardelean, Episcop vicar al Episcopiei Ortodoxe din Jula a dat citire textului adresat celui chemat la arhierie, urmat de raspunsul Arhimandritului Siluan, dupa care ierarhii au semnat un proces verbal de consemnare.

Duminica dimineata, glasul de toaca si de tulnic a strapuns linistea orasului Jula, „cantecul care zideste” – glasul de toaca, a chemat cu bucurie credinciosii la biserica. Dupa intrarea clericilor, parintele Arhimandrit Siluan a facut mai intai marturisirea de credinta in fata altarului. Au urmat rugaciunile si hirotonirea propriu-zisa, in altar, apoi, din nou in fata altarului, ierarhii au intrebat: „Vrednic este?”, la care a venit raspunsul afirmativ din partea multimii credinciosilor si a Coralei universitare „Psalmodia Varadiensis”, din Oradea, condusa de preotul lect. univ. dr. Mihai Brie. Fiecare intrebare/raspuns a fost urmata de inmanarea de catre ierarhii prezenti la Sfanta Liturghie arhiereasca, a cate unui insemn al puterii episcopale: sacosul (camasa) arhiereasca, omoforul, engolpionul, crucea si, in final, carja episcopala, aceasta din urma inmanata de insusi Mitropolitul Nicolae, fiind oficiata apoi Sfanta Liturghie. In continuare, PS Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei a citit decretul prezidential de confirmare in functie. A urmat un cuvant de salut, rostit de IPS Nicolae Corneanu al Banatului. „Incepeti o activitate pastoreasca ca Episcop, pe care v-o dorim incununata de multe rezultate binecuvantate de Dumnezeu. In numele Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, va adresez un cuvant de buna urare si de rugaciune catre Bunul Dumnezeu ca sa va ajute in toate sarcinile ce va stau in fata. Iubiti credinciosi si credincioase, Prea Cucernici parinti, preoti apartinand Episcopiei Julei, momentul de fata, cred ca ne dam cu totii seama ca e mult mai important nu numai pentru Eparhia Julei, nu numai pentru credinciosii romani din Ungaria ci pentru toti crestinii si pentru intreaga noastra Biserica.

Fie ca acest moment sa fie binecuvantat de Bunul Dumnezeu. Asa cum ati constatat la aceasta slujba de hirotonie si de instalare au participat mai multi Prea Sfintiti Episcopi, atat apartinand Patriarhiei Romane cat si Patriarhiei din afara tarii noastre. Le multumim tuturor pentru participare, iar credinciosii acestei Eparhii ii felicitam pentru ca au dobandit un nou Episcop. Cel de dinainte, PS Episcop Sofronie, a lasat o mostenire frumoasa si scumpa, care va este draga tuturor. Nadajduim ca urmasul lui sa-i continue activitatea in asa fel incat sa dezvolte mai mult din ceea ce s-a inceput si s-a facut pana acum. Pentru toate acestea, noul Episcop are nevoie de sprijinul preotilor, calugarilor, a credinciosilor si credincioaselor din aceasta Eparhie a Julei. Sa-i ajute Bunul Dumnezeu ca sa poata sa desfasoare o activitate cat mai rodnica si cat mai placuta Bunului Dumnezeu dar in acelasi timp si spre folosul Dumneavoastra, a tuturor preotilor, calugarilor, credinciosilor si credincioaselor acestei eparhii. Sa fie ceasul acesta cand a fost instalat noul Dumneavoastra Episcop, binecuvantat de Dumnezeu.”

La sfarsitul randuielilor sfintei slujbe, hirotonia noului Episcop, Prea Sfintitul Siluan, s-a incheiat cu ultimul act liturgic, acela de a-i incredinta mantia care o poarta arhiereul la slujbele de inceput sau la privegheri, sau la alte slujbe, mantie care vrea sa arate semnificatia hlamidei Mantuitorului Hristos, ca semn al smereniei, al slujbei, al iubirii si al rabdarii. Toiagul arhieresc, toiag al pastoriei i-a fost inmanat noului arhiereu din partea Mitropolitului Nicolae al Banatului, pentru a pastori turma lui Hristos cea incredintata. Cu implinirea acestei randuieli, Noul Episcop, si-a exprimat gandurile cu care isi incepe activitatea si dorinta de a se pune in slujba romanilor din Ungaria.

Slujba de hirotonire a fost oficiata de ierarhii: Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Dr. Nicolae Corneanu al Banatului; IPS Dr. Serafim Joanta, Mitropolit pentru Germania, Europa Centrala si de Nord; PS Calinic Argatu, Episcop al Argesului si Muscelului; PS Timotei Serviciu, Episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului; PS Lucian Mic, Episcop al Caransebesului; PS Ilarion Alfeiev, Episcop al Vienei si Austriei si Guvernatorul Episcopiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria; PS Luchian Pantelic, Episcopul sarb de Buda, PS Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului; PS Nicodim Nicolaescu, Episcopul Severinului si Strehaiei, PS Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, preotul Pavel Ardelean, vicar-administrativ al Episcopiei din Jula, Imrényi Tibor, preot ortodox maghiar si un sobor de preoti si diaconi.

La hirotonia si instalarea PS Siluan Manuila, pe langa un numar insemnat de preoti, stareti, starete, diaconi si calugari sositi din Romania, de la Timisoara, Oradea, Arges, Cluj, Arad, au onorat cu prezenta: Ireny Comaroschi, Ambasador al Romaniei la Budapesta; Gigel Sorinel Stirbu, secretar de stat; Vasile Ungureanu, consilier la Departamentul pentru Relatiile cu Romani de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei; Constantin I. Aron, Consul General al Romaniei la Seghedin, impreuna cu sotia Dorina Aron; Ioan Fodoreanu, consul general al Romaniei la Jula, insotit de sotia Ludmila Fodoreanu; Fedor Tibor, sef de departament al Oficiului Primului Ministru de la Budapesta; Egyed Judit de la Ministerul Cultelor din Ungaria, Marin Ursut, consul general la Ambasada Romaniei din Budapesta, primari, directori de institutii si o multime de credinciosi din Ungaria si Romania.

Un material de Anca Liana Butar pentru Romanian Global News

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate