Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

Republica Ortodoxa Romania

Primul punct din protocolul privind ajutorarea sociala, incheiat ieri intre Guvern si Patriarhie, da posibilitatea Bisericii Ortodoxe sa participe la elaborarea legilor. Ministrul Paul Pacuraru, din ograda caruia a iesit textul, crede ca "se subintelege" si ca nu ar fi vorba chiar de toate actele normative. si politicieni, si analisti cred ca este un pas periculos si ca se acrediteaza ideea unei biserici nationale intr-un stat care recunoaste 18 culte oficiale.

La doar doua zile de la in-stalarea lui Daniel ca sef al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Guvernul a incheiat cu Patriarhia un protocol de cooperare in domeniul "incluziunii sociale", pe o perioada de 10 ani. Pe scurt, obiectul actului este colaborarea celor doua institutii in ajutorarea persoanelor defavorizate social.

Protocolul, elaborat de Ministerul Muncii si parafat de premier, socheaza inca de la primul punct, fiindca Guvernul se obliga, prin Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse, precum si prin toate celelalte institutii publice aflate sub autoritatea sa,

"sa solicite puncte de vedere si sa implice reprezentantii celeilalte parti semnatare (Patriarhia - n.r.) in procesul de consultare privind proiectele de acte normative".

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru (PNL), socoteste ca in protocol, un text juridic de altfel, "se subintelege ca este vorba de proiectele de acte normative privind incluziunea sociala. Ganditi-va la fapta buna: ajutam saracii, care sunt si in curtea noastra, si a lor. In loc sa vedem partea buna, cautam cuvinte... Textul e cum e".

Pe de alta parte, fostul ministru al Culturii si Cultelor, senatorul PSD Razvan Theodorescu, nu priveste cu aceeasi ingaduinta problema "omiterii" unor precizari din protocolul cu pricina: "Este un grav derapaj. Nu lucram cu subintelesuri in asemenea acte".

Ioan Stanomir, jurist si profesor la Facultatea de Drept, explica totusi ca "Guvernul poate incheia orice gen de protocol cu BOR, pentru ca in procesul legislativ Patriarhia nu va fi niciodata un for decizional."

Juristul este de parere ca, de fapt, Guvernul a realizat o deschidere si un act de legitimare in plus fata de noua conducere a BOR.

"Ar fi straniu ca biserica sa fie inclusa intre partenerii de dialog social, care legal sunt patronatele, sindicatele si ONG-urile", mai spune Stanomir. Pe ideea de citire printre randuri a unui act oficial, cum sugereaza ministrul Pacuraru, pare sa mearga si senatorul PNL Norica Nicolai. "Actul sesizeaza doar proiectele care vor implica Biserica.

Nu pot fi proiecte care vizeaza somajul, de exemplu, ci doar cele de ajutorare sociala. E firesc ca Biserica sa se implice in proiectele sociale ale statului", crede Nicolai.

Desi prin lege sunt recunoscute oficial 18 culte religioase in Romania, Guvernul da exclusivitate BOR in colaborarea pentru operele sociale.
Pornind de la acest aspect, Cristian Pirvulescu trage concluzia ca "se recunoaste implicit existenta unei Biserici Nationale Ortodoxe".

Nici fostul ministru al Muncii Gheorghe Barbu (PD) nu este de acord cu monopolul BOR: "Nu poti sa te rezumi in aceasta problema la BOR. Nu numai ei fac asta, multe alte biserici se ingrijesc de persoanele defavorizate.

Implicarea Bisericii in zona sociala nu e gresita, dar pana la implicarea legislativa e un pas foarte mare". Mai mult, Razvan Theodorescu avertizeaza ca "riscam sa devenim un fel de Republica Ortodoxa Romania daca am ajuns sa consultam Biserica in probleme de acte normative, de orice fel or fi ele".

Un articol de Andrei Luca Popescu, Eliza Roibu
Integral in Romania libera

Articol apărut în ziarul HotNews.ro, C.N.A. ( http://www.hotnews.ro ) pe data de 03 oct 2007

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate