Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

Vechiul Testament este bazat pe fapte reale
http://www.ziua.net/display.php?data=2007-07-13&id=223846

-- Un profesor a patruns tainele unei tablite cuneiforme asiriene vechi de 2500 de ani

Un strigat de bucurie a strapuns joi linistea Muzeului Britanic din Londra printre ale carui pretioase colectii se numara si 130.000 de tablite cuneiforme, unele vechi chiar de 5000 de ani. Strigatul i-a apartinut profesorului vienez Michael Jursa, care tocmai facuse ceea ce avea sa fie botezata ulterior cea mai importanta descoperire biblica din ultima suta de ani. Descoperirea profesorului vine sa intareasca inca o data ca cele cuprinse in Vechiul Testament sunt bazate pe fapte istorice.

Cautand printre niste tablite vechi de 2500 de ani o serie de bilanturi financiare babiloniene, Michael Jursa a dat peste un nume care i se parea pe jumatate cunoscut - Nabu-sharrussu-ukin, care se autodescrie "eunucul sef" al lui Nabucodonosor, regele Babilonului. Profesorul, care este si specialist in asirologie, a verificat in Vechiul Testament, iar in capitolul cu numarul 39 din Cartea lui Ieremia a descoperit, scris diferit, acelasi nume - Nebo-Sarsekim (Nebuzaradan, in versiunea romaneasca a Vechiului Testament), capetenia eunucilor, care se afla alaturi de regele Nabucodonosor in timpul unuia din atacurile babilonienilor asupra Ierusalimului, din anul 587 i. Hr. Tablita, de marimea unui pachet cu zece tigari (aproximativ cinci centimetri), reprezinta un fel chitanta care i-a fost "taiata" lui "Nabu-sharrussu-ukin" (Nebuzaradan) atunci cand acesta a platit unui templu din Babilon 750 de grame de aur. Tablita dateaza din cel de-al zecelea an de domnie a Regelui Nabucodonosor al II-lea, 595 i. Hr, cu 12 ani inainte de atacul lansat asupra Ierusalimului. Specialistii spun ca, pana in momentul de fata, nu au fost descoperite dovezi care sa demonstreze existenta unor personaje oarecum "obscure" mentionate in Biblie (cu exceptia figurilor istorice - pentru care exista dovezi). "Este o descoperire fantastica, de o importanta planetara", a declarat Irving Finkel, expert in cadrul Muzeului Britanic. "Daca Nebuzaradan a existat, au existat oare si alte personaje obscure mentionate in Vechiul Testament? Un detaliu oarecare din Vechiul Testament devine un lucru exact si corect. Cred ca asta inseamna ca intreagul continut al Cartii lui Ieremia va capata de acum incolo puterea unui document istoric autentic", mai spune Finkel.

Scrierea cuneiforma este cea mai veche forma de scriere si a fost utilizata in Orientul Mijlociu intre 3200 i. Hr si secolul al II-lea d. Hr.

Nabucodonosor a domnit intre anii 605-562 i.Hr. I-a invins pe egipteni la Karemish (605 i. Hr.) si la Hamat. A anexat Siria la regatul Babilonului si a cucerit Iudeea in 587 i.Hr. Iiar in 586 i.Hr. a cucerit capitala evreiasca, distrugand Templul, palatul regal si zidurile de aparare. Multi evrei, in special meseriasi si oameni de cultura au fost deportati in Babilon. A reconstruit regatul Babilon, care a devenit un mare imperiu prin cuceririle teritoriale: Asiria, Siria, Fenicia si Iudeea. El este cel care a ordonat construirea Gradinilor Suspendate ale Semiramidei, una din cele sapte minuni ale lumii, pentru sotia sa Amytis.

Camelia CIOBANU

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate