Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

 

Papa Benedict a renuntat la linia concilianta a Papei Ioan Paul al II-leaPapa inflameaza lumea crestina
12 Iulie 2007
Florian Bichir
http://www.evz.ro/article.php?artid=313602

Biserica Catolica este "unica si adevarata Biserica a lui Christos", declaratia Papei Benedict, a iritat lumea ortodoxa.

Papa Benedict al XVI-lea a declarat, marti, ca Biserica Catolica este „unica si adevarata Biserica a lui Christos” si a numit bisericile orientale (ortodoxe), care nu il recunosc pe Papa ca urmas al lui Petru, drept „biserici particulare”.

Papa Benedict nu este la prima declaratie de acest gen. El a reusit sa-i jigneasca, de cand se afla pe scaunul Sfantului Apostol Petru, si pe musulmani, pe evrei, dar si alte congregatii crestine.

De exemplu, a cerut reintroducerea in Biserica Catolica a Liturghiei in limba latina, hotarare criticata vehement mai ales de evrei, pentru ca in timpul ceremoniei se fac rugaciuni care se refera la convertirea lor la crestinism. Putina lume a comentat faptul ca, in iunie 2007, Suveranul Pontif a renuntat la titlul papal de „Patriarh al Orientului”.

Modificarea sugereaza faptul ca Papa reclama pentru el jurisdictia universala asupra lumii crestine, in contradictie cu jurisdictia patriarhilor ortodocsi asupra propriilor Biserici. Fara titlul de „Patriarh al Occidentului”, Papa respinge notiunea ca Bisericile Catolice si Ortodoxe sunt „Biserici surori”.

Se intorc inchizitorii

Declaratiile Papei Benedict al XVI-lea, descrise de unii analisti drept o gafa de proportii, reprezinta reorientarea politica a Vaticanului si revenirea la o traditie conservatoare.

Un ultraconservator, Papa Ratzinger a fost, din 1981 pana la alegerea sa ca Suveran Pontif, prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei, adica al comisiei catolice care vegheaza ca sa nu apara nicio abatere de la credinta.

Congregatia pentru Doctrina Credintei, fostul Sfant Oficiu, este supranumita „marele inchizitor”. La prima sa cuvantare, Suveranul Pontif a anuntat ca nu vine cu un program de guvernare, ci va urma linia Bisericii. Mesaj clar ca va renunta la spiritul modernitatii impus de pontificatul lui Ioan Paul al II-lea.

CRITICI
300 de comunitati crestine, revoltate

Consiliul Ecumenic al Bisericilor (COE), ce reuneste peste 300 de comunitati crestine, a criticat pozitia Vaticanului care a revendicat titlul de „unica si adevarata Biserica a lui Christos”.

Biserica protestanta si miscarea catolica contestatoare „Noi suntem Biserica” din Germania au criticat si ele documentul Vaticanului care, potrivit acestora, pune in pericol ecumenismul. Textul constituie „o ofensa la adresa ecumenismului”, a precizat presedintele Consiliului Bisericilor evanghelice din Germania.

Benedict al XVI-lea poate sa darame ce a cladit Ioan Paul al II-lea
Intalnire istorica - Prietenia dintre Papa Ioan Paul al II-lea si Patriarhul Teoctist deschisese calea dialogului
Biserica Ortodoxa Romana este deranjata de declaratiile Papei Benedict. Preotul Costel Stoica, consilier patriarhal, a declarat ca „este vorba despre un document intern al Bisericii Catolice, dar ne exprimam ingrijorarea pentru ca declaratia Papei Benedict nu ajuta la intelegerea intre bisericile surori. Nu este o initiativa noua, mai ales dupa Consiliul Vatican II, dar ea ingreuneaza dialogul, iar in octombrie, la Ravena, va fi mai dificil sa ne vedem fata in fata”.

Papa este, conform doctrinei catolice, vicarul lui Hristos, iar Benedict al XVI-lea si-a luat acest rol in serios. Dupa cum spunea un cardinal, Papa Ioan Paul al II-lea „a reusit sa umple stadioanele, dar a golit bisericile”.

Benedict al XVI-lea are de gand sa conduca o Biserica Catolica rigorista si aflata in plina expansiune. Daca Papa Ioan Paul al II-lea era un adept al ecumenismului, Benedict sustine aripa conservatoare a Bisericii Catolice care doreste unicitatea si monopolul catolicismului asupra credintei crestine.

Spre deosebire de Papa Ioan Paul al II-lea, care a vizitat Romania, prima tara ortodoxa unde a ajuns un Papa, Benedict respinge dialogul si prefera suprematia in locul negocierilor.

Papa Ioan Paul al II-lea a cerut dialog, intelegere intre biserici, mai ales in anii de dupa teoria lui Samuel Huntington din „Ciocnirea civilizatiilor”, iar diversi politologi desenau pe crestele Carpatilor o „frontiera catolica”.

Suveranul Pontif a recunoscut originea apostolica a Bisericii Ortodoxe Romane si a fost primit aici cu o dragoste care l-a coplesit. In timp ce strazile Bucurestiului au fost pline, in Grecia, la aeroport si in pietele publice s-au afisat pancarte cu „Papa go home” si „Papa persona non grata”.

Papa Ioan Paul al II-lea a vorbit despre o Europa care respira cu doi plamani: „Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa”. Iar la Bucuresti a numit Romania „Gradina Maicii Domnului”.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate