Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

Peste 30 de delegatii ale cultelor, asteptate la ceremonia de intronizare a noului patriarh al BOR

Peste 30 de delegatii ale diferitelor culte, din tara si din strainatate, presedintele Romaniei, Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, reprezentanti ai Casei Regale sunt asteptati, duminica, la ceremonia de intronizare a noului patriarh al BOR, Daniel.

Arhiepiscopul Targovistei, IPS Nifon, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca la ceremonia de intronizare vor participa, alaturi de membrii Sfantului Sinod, delegatii ale tuturor Bisericilor Ortodoxe, Bisericilor Ortodoxe Orientale, Bisericii Romano-Catolice, Bisericilor Protestante, Consiliului Mondial al Bisericilor si Conferintei Bisericilor Europene, ai cultelor din Romania.

Concret, vor participa 30 de delegatii ale cultelor, dintre care 16 ale Bisericilor Ortodoxe, iar din cele 90 de persoane invitate, 56 sunt episcopi (ortodocsi si catolici).

La eveniment mai sunt asteptati presedintele Romaniei, Traian Basescu, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, premierul Calin Popescu Tariceanu, Regele Mihai si familia regala, delegati ai comunitatilor romanesti din afara granitelor tarii, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, precum si alte personalitati ale vietii publice romanesti.

Ceremonia va incepe la ora 8.15 cu Sfanta Liturghie, oficiata de mitropolitii Bisericii Ortodoxe Romane, in Catedrala Patriarhala, urmata de slujba de Te Deum (cu randuiala speciala), dupa care urmeaza intronizarea propriu-zisa a noului patriarh al BOR.

Intronizarea va incepe cu citirea Gramatei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, semnata de toti membrii Sfantului Sinod, urmata de inmanarea insemnelor patriarhale de catre mitropoliti.

"Fiecare dintre mitropoliti are un rol bine determinat pentru inmanarea insemnelor patriarhale, care inseamna mantia patriarhala, dupa care insemnele pectorale, adica inmanarea engolpionului cu Maica Domnului, engolpionul cu mantuitorul Hristos si crucea (patriarhala - n.r.). Mitropolitul Ardealului (IPS Laurentiu Streza - n.r.), primul in ordinea dipticelor dupa mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va inmana carja patriarhala, care este insemnul autoritatii, potrivit randuielilor canonice", a explicat IPS Nifon.

Momentul va fi urmat de un cuvant rostit in numele Sfantului Sinod al BOR de catre IPS Laurentiu, mitropolitul Ardealului, apoi cuvantul al PF Daniel, semnarea Actului din Condica de Aur a Patriarhiei Romane (in Palatul Patriarhiei), sedinta solemna a Sfantului Sinod pentru prezentarea mesajelor oficiale de felicitare (in Aula Palatului Patriarhiei).

Duminica dupa-amiaza, presedintele Traian Basescu ii va decerna, la Palatul Cotroceni, noului patriarh Ordinului National Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce.

Programul oficial al zilei se va incheia cu sedinta Sfantului Sinod, prin care ierarhii BOR vor "binecuvanta si consacra" ziua de 30 de septembrie ca zi a intronizarii celui de al saselea patriarh al BOR.

Arhiepiscopul Targovistei a chemat credinciosii ortodocsi pe Dealul Patriarhiei, pentru a asista la ceremonia de intronizare, insa a explicat ca, din cauza spatiului mic, accesul acestora in Catedrala va fi interzis.

"Acest sfant lacas istoric, de importanta deosebita, este asa de mic incat nu au loc credinciosi, decat cei care sunt invitati", a explicat IPS Nifon.

Raspunzand unei intrebari, episcopul vicar patriarhal Ciprian Campineanul a spus ca, din partea Patriarhiei Moscovei va participa la intronizare o delegatie condusa de IPS Filaret, mitopolitul de Minsk, alaturi de IPS Vladimir de la Chisinau si alti trei clerici, iar delegatia Bisericii Romano-Catolice va fi condusa de cardinalul Walter Kasper, alaturi de cardinalul Karl Lehmann, conducatorul de doctorat la IPD Daniel.

Sfantul Sinod l-a validat, pe 12 septembrie, pe IPS Daniel in functia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, stabilind atunci ca in 30 septembrie sa aiba loc ceremonia de investire a acestuia in noua functie.

IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost ales patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, acesta primind voturile a 95 de membri ai Colegiului Electoral Bisericesc.

Dupa alegerea noului patriarh de catre membrii Colegiului Electoral Bisericesc, rezultatul a fost consemnat intr-un proces-verbal la care s-au anexat buletinele voturilor exprimate. Actele alegerii au fost inaintate Sfantului Sinod, care le-a examinat din punct de vedere canonic si a validat alegerea.

Noul patriarh va avea titulatura "Prea Fericirea Sa, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Prea Fericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane".

In perioada de la alegere pana la investire interimatul a fost asigurat tot de Daniel, care dupa moartea patriarhului Teoctist a fost numit loctiitor de patriarh.

Daniel este succesorul Patriarhului Teoctist, care a condus Biserica in ultimii 21 de ani. Patriarhul Teoctist a murit in 30 iulie, la varsta de 92 de ani.

(Serviciul AUDIO al agentiei MEDIAFAX va pune la dispozitie inregistrarea declaratiilor lui IPS Nifon si ale episcopului Ciprian Campineanul. Pentru a beneficia de acest serviciu puteti accesa link-ul Mediafax audio de pe pagina de internet a agentiei sau direct adresa de internethttp://audio.mediafax.ro)

MFX

Articol apărut în ziarul Ziua de Constanta ( http://www.ziuact.ro ) Nr. 2088 de sambata, 29 septembrie 2007

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate