Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

Grupurile schismatice se întorc acasă

Vox Vocis 21 Ianuarie 2008

La şase luni după ce Papa Benedict al XVI-lea a dat scrisoarea apostolică prin care extinde dreptul de folosire a Misalului din 1962, Vaticanul consideră că se văd deja roadele reconcilierii cu catolicii care au obiectat vizavi de reformele liturgice ale Conciliului Vatican II. "Summorum Pontificum", care permite o mai largă utilizare a Liturghiei în limba latină, considerând-o pe aceasta "forma extraordinară". Scrisoarea, emisă ca "motu proprio" (din propria iniţiativă), a atras atenţia asupra situaţiei grupurilor schismatice - precum Societatea Sf. Pius al X-lea - care refuză să celebreze Liturghia "Novus Ordo" stabilită de Vatican II.

Cardinalul Dario Castrillon Hoyos a declarat pentru Zenit că în urma documentului din 7 iunie un grup a cerut deja întoarcerea la deplina comuniune cu Biserica. Prelatul, ca preşedinte al Comisiei Pontificale Eccelsia Dei, este oficialul Vaticanului însărcinat cu facilitarea întoarcerii la comuniunea eclezială deplină a celor ce aparţin de Societatea Sf. Pius al X-lea, fondată de Arhiepiscopul Marcel Lefebvre. "Am primit deja răspunsuri la scrisoarea apostolică", a declarat Cardinalul. "Aici în Roma avem o comunitate care a cerut să se întoarcă şi am început deja negocierile pentru refacerea unităţii." Cereri vin din lumea întreagă: "Mulţi credincioşi ne-au contactat, în scris sau telefonic, cerând comuniunea deplină."

Cardinal Castrillon Hoyos a ţinut să clarifice statutul membrilor Societăţii Sf. Pius al X-lea datorat excomunicării date de Vatican în 1988, în urma gestului schismatic al lui Lefebvre de consacrare ilicită a patru Episcopi. El a explicat: "Excomunicarea pentru consacrarea făcută fără permisiunea Papei îi afectează doar pe Episcopii care au făcut consacrarea şi pe Episcopii care au primit consacrarea episcopală în această formă ilicită, dar nu şi pe preoţi sau pe credincioşi. Doar aceşti Episcopi au fost excomunicaţi." Conform prelatului, ceea ce este nevoie acum este "refacerea ţesăturii ecleziale, deoarece fraţii noştri sunt toţi oameni de bună voinţă, oameni care doresc să fie discipoli ai lui Isus."

"În acest moment", a continuat el, "cu puţină umilinţă, cu puţină generozitate, putem să ne întoarcem la comuniunea deplină, iar credincioşii doresc aceasta deoarece nu vor să participe la slujbe unde preotul este suspendat iar Biserica nu îi permite să celebreze Liturghia şi să spovedească - astfel că credincioşii doresc această întoarcere." Cardinal Castrillon Hoyos a spus că speră că toţi cei implicaţi vor continua "să lucreze cu Sfântul Părinte pentru a reface această unitate pentru ca aceşti oameni buni să aibă parte de roadele sfinţeniei care vine din comuniunea cu unica Biserică a lui Cristos, fondată pe Petru şi pe Succesorii lui."

Apărut în publicaţia Catolica Ro (http://catholica.ro )  13.01.2008, Roma (Catholica)

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate