Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

A fost intronizat Patriarhul Daniel

-- Intaiul statator va avea titulatura "Prea Fericirea Sa, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Prea Fericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane"

Ceremonia de intronizare a celui de-al saselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, a inceput ieri, la Catedrala Patriarhala de pe Dealul Mitropoliei, in prezenta a numeroase personalitati ale vietii politice si sociale, inalti prelati si credinciosi.

Inca de dimineata, zeci de credinciosi care au urcat Dealul Mitropoliei au fost invitati sa urmareasca, pe ecranele instalate in jurul Catedralei, Sfanta Liturghie, neavand acces in biserica.

Ceremonia de ieri, de intronizare a succesorului Patriarhlui Teoctist - care a condus Biserica in ultimele doua decenii - este prima de acest fel care are loc dupa perioada comunista, cand manifestatiile de acest fel erau interzise.

Ea cuprinde un Te Deum, citirea Gramatei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, inmanarea insemnelor patriarhale de catre mitropoliti, asezarea in tronul patriarhal, un cuvant rostit in numele Sfantului Sinod al BOR de catre IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, apoi cuvantul PF Daniel.

A urmat semnarea Actului din Condica de Aur a Patriarhiei Romane - in Palatul Patriarhiei, sedinta solemna a Sfantului Sinod pentru prezentarea mesajelor oficiale de felicitare - in Aula Palatului Patriarhiei.

Dupa-amiaza, presedintele Traian Basescu a decernat - la Palatul Cotroceni, noului patriarh, Ordinului National Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce.

Patriarhul este si seful bisericii dobrogene

Sfantul Sinod l-a validat, pe 12 septembrie, pe IPS Daniel in functia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, stabilind atunci ca in 30 septembrie sa aiba loc ceremonia de investire a acestuia in noua functie.

Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost ales patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, acesta primind voturile a 95 de membri ai Colegiului Electoral Bisericesc.

Noul patriarh va avea titulatura "Prea Fericirea Sa, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Prea Fericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane".

Prea Fericitul Daniel, care pana la investire a fost si loctiitor de patriarh, dupa moartea lui Teoctist, va purta aceleasi insemne arhieresti ca ale intaistatatorilor din celelalte Biserici Ortodoxe, dar va continua traditia vesmintelor albe, specifice patriarhilor romani.

Insemnele arhieresti purtate de patriarhul Daniel, ieri, la intronizare, sunt mitra, engolpioanele, crucea pectorala, toiagul pastoresc si mantia, acestea avand o semnificatie aparte, pastrata aproape neschimbata din primele veacuri crestine.

Patriarhul, pentru a se deosebi de mitropoliti si de ceilalti episcopi (care poarta o cruce si un engolpion cu Mantuitorul sau cu Maica Domnului), poarta doua engolpioane (unul cu Mantuitorul si unul cu Maica Domnului).

Emilian ANDREI

Articol apărut în ziarul Ziua de Constanta ( http://www.ziuact.ro ) Nr. 2089 de luni, 1 octombrie 2007

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate