Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

Papa Benedict al XVI-lea / APUn document al Vaticanului infurie lumea crestina
Declaratii controversate ale Papei Benedict al XVI-lea
http://www.hotnews.ro/articol_78233-Un-document-al-Vaticanului-infurie-lumea-crestina.htm

Vaticanul revendica titlul de "unica si adevarata Biserica a lui Christos" pentru Biserica catolica si numeste bisericile orientale (ortodoxe) care nu il recunosc pe Papa ca urmas al lui Petru drept "biserici particulare".

Declaratiile au fost facute, marti, de Papa Benedict al XVI-lea cu ocazia semnarii unui document care stabileste relatiile cu celelalte biserici crestine, scrie presa internationala.

Documentul Congregatiei pentru doctrina credintei reafirma tezele deja dezvoltate intr-un text publicat pe 5 septembrie 2000, intutulat "Dominus Iesus", care a starnit polemici in lumea crestina, mai ales in randul protestantilor, care nu sunt considerati membri ai unor adevarate "biserici".

Textul publicat marti spune ca angajamentul ecumenic "nu inseamna ca Biserica catolica renunta la convingerea ca este unica adevarata Biserica a lui Christos".

Documentul Congregatiei a dorit sa explice un cuvant din documentul esential al Vativanului "Lumen gentium". Acesta afirma ca biserica lui Christos "subzista" in Biserica catolica.

Verbul "subzista", folosit in defavoarea lui "exista" dupa discutii aprinse, a fost interpretat de teologii liberali drept o recunoastere a faptului ca celelalte Biserici crestine (ortodoxe si protestante) sunt si ele indreptatite sa se numeasca "Biserici ale lui Christos" si ca ecumenismul vrea sa caute adevarul in fiecare.

Dar declaratia "Dominus Iesus", publicata cand actualul Papa Benedict al XVI-lea, atunci cardinalul Joseph Ratzinger, era presedinte al Congregatiei pentru doctrina credintei, a dat o interpretare restrictiva acestui cuvant, fapt confirmat in documentul publicat marti.

Potrivit textului, verbul „subzista” „nu poate fi atribuit in exclusivitate decat Bisericii catolice", iar aceasta este singura "in deplina identitate" cu ceea ce isi dorea Christos.

Bisericile orientale (ortodoxe) care nu il recunosc pe Papa ca urmas al lui Petru sufera de "o lipsa", si nu sunt decat "biserici particulare". In plus, "comunitatile protestante", care dezvolta o alta conceptie a euharistiei si a sacerdotiului, "nu pot fi numite Biserici", mai scrie in text.

Reactii vehemente

Consiliul Ecumenic al Bisericilor, care reuneste peste 300 de comunitati crestine, a criticat imediat pozitia Vaticanului. Consiliul subliniaza ca fiecare biserica este o biserica catolica", scrie presa internationala.

Consiliul cu sediul la Geneva a fost infiintat in 1948 si reuneste biserici protestante, ortodoxe si anglicane. Organismul reprezinta 560 de milioane de crestini din peste 110 tari. Biserica Romano-Catolica nu este membra a Consiliului.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate