Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

 

Pastorii bogaţi folosesc averea diferit: unii îi înapoiază, alţii cumpără iahturi

de Matt Kennedy trd.

Publicat pe 20 iulie 2007

DALLAS (ABP) - este o specie rară de creatură care adesea este recunoscută în zonele exotice, reprezentată de un grup mare. Nu, nu este este vorba despre o maimuţă cu coadă lungă, stufoasă. Estze vorba despre pastorii bogaţi. Existenţa lor este foarte controversată.

În multe profesii succesul este aşteptat să aducă bogăţii. Totuşi, împreună cu pastorii, cu stilul lor de viaţă extravagant, bogăţiile sunt privite cu ochi răi. Unii oameni au un timp dificil, ascultând predicile pe care le ţin împotriva lăcomiei şi idolilor falşi, pastorii care poartă Rolex şi un costum Armani nou.

Cu toate acestea, bogăţia pastorului nu reprezintă un lucru periculos, creşterea megabisericilor, afacerea cu cărţi groase şi vedetele mass mediei au crescut numărul pastorilor bogaţi în ultimii ani.

"Mărimea bisericii se traduce direct într-o putere comercială, a spus un studiu făcut de decanul Universităţi despre subiectul :Să atragi clerul antreprenorial", unele biserici mari platesc salarii antreprenoriale".

Modul cum aceşti pastori adiministrează averea diferă mult. Unii admit să fie milionari. Câteva pastori au renunţat la salariul bisericii şi zeciuiala de 90% din venitul lor. Deşi, sunt atâtea moduri de a cheltui averea pastorală, cât şi de a o câştiga.

Un articol din 2003 St. Louis Post-Dispatch detaliază bilanţul clubului pastorilor bogaţi. Conform celor afirmate în articol Creflo Dollar conduce un Roll Roys negru şi călătoreşte cu un avion de 5000$, Hinn locuieşte într-o casă de 3,5 milioane $ şi conduce un Mecedes Benz G500 de 80,000$.T.D.Jakes are 2 case stil bloc, Clerul lui Robert Titon deţine un iaht de 50 de picioare. Clerul lui Randy şi soţia lui, Paula, are un avion cu reacţie, un Cadrilac Escalade şi un Mecedes Benz limuzină.

Salariile acestor slujitori sunt ţinute strict congidenţial. Dar în 1997, un interviu în cadrul postului CNN Hinn a spus că el câştiga între 500,000$ şi 1,000,000 $ pe an.
Statul de plată pentru angajaţii bisericii caculează salariile medii ale pastorilor seniori, incluzând salariul de bază, locuinţă, viaţă şi asigurare de sănătate şi beneficii educaţionale. În timp ce salariul mediu al unui pastor la nivel naţional este de 77 096, conform datelor din sattul de plată din 2006, câţiva pastori care au fost selectaţi câştigă mult mai mult.

O creştere în ceea ce priveşte participarea la serviciul de închinare este un cel mai important factor pentru a-I înălţa pe pastori şi pentru compensarea salariilor, conform statului de plată din 2007. excluzând asigurarea şi beneficiile educaţionale , pastorii seniori cu o paricipare la serviciile de închinare a mai mult decât 1,000 de persoane, brnrficiază de un salariu mediu de 111,052$. Acesta este un procent de 73% mai mult decât 64,266 plătit pentru un pastor cu o participare de 300 de persoane sau mai puţini.
Aparent, înfiinţarea megabisericilor a făcut clubul pastorilor bogaţi mai exclusivist, conform raportului lui Becky McMillan and Matthew Price din 2003 "Pentru amvon şi strană."

Conducerea pastorală caută un nucleu la Scoala Duke Divinity.

Dar un salariu anual de 11,052 $ este considerat o bogătie extremă, conform manualului, "Cum am putea plăti un pastor". Aşa dar, ce face pe pastorii megabisericilor super-bogaţi?

Este extraprofesional. Pastorii care sunt plătiţi cel mai bine, mentionaţi în articolul Post-Dispatch au fost televizaţi pe posturile naţionale ori au profit din succesul vânzării cărţilor.

Ziarul Times din New York a raportat în 2006 că Joel Osteen, pastorul bisericii Lakewood din Houston, ar putea câştiga mai mult de 13 milioane $ pentru un contract pe care el l-a semnat pentru scrierea celei de-a doua carte, "Become a Better You". Prima lui carte "Your Best Life Now", a rămas pe lista cărţilor cu autor de mare popularitate pentru 2 ani şi s-au vândut mai mult de 4 milioane de copii. 7 milioane de americani văd predicile săptămânale ale lui Osteen la televizor, conform ştirilor Nielsen Media Research.
La scurt timp după ce succesul cărţii "Your Best Life Now", Osteen a liniştit multe critici prin discontinuitatea unui salariu anual de $200,000 pe care el l-a primit de la biserica Lakewood cu scopul de a rămâne cu veniturile cărţii şi un tur în jurul lumii prin intermediul misiunii Joel Osteen.

Chiar dacă, mesagerii lui Osteen continuă să se concentreze asupra potenţialului prosperităţii, el spunea că predicile lui nu se referă direct la modul cum să te îmbogăţeşti.
"Nu cred că eu am predicat vreodată despre bani, a spus el. Dar eu cred că .... Dumnezeu vrea să avem o casă mai bună. Dumnezeu vrea ca noi să putem să ne trimitem copiii la Colegiu".

Sistemele alternative de salarizare

De partea cealaltă a sistemului de salarizare este comunitatea Bisericii Antiohia din Waco, Texas. De când s-a format, această biserică a plătit pe toţi cei care slujesc cu acelaşi salariu anual, care acum este de $26,400.singura diferenţă este plata pentru compensarea subordonaţilor -- $400 pe lună pentru o soţie şi $275 pe lună pentru un copil până la 4 copii.

"Punctul nostru de vedere este că pentru Dumnezeu nu valorează mai mult munca unui pastor decât ceea ce face secretara, pentru că Dumnezeu ne cheamă să ne folosim darurile spirituale, a spus pastorul administrativ al Bisericii Antiohia," Jeff Abshire. Nu suntem chemaţi să îndeplinim Marea Trimitere? Nu suntem chemaţi să predicăm Evanghelia?"

Abshire a spus că Antiohia plăteşte salarii mici, deoarece ea vrea să păstreze chenmarea făcută de Dumnezeu slujitorilor ei.

"Noi credem că vom avea o cinste mai mare pentru oamenii noştri dacă ei trăiesc salariul care este asemănător cu cel câştigat de cei mai mulţi din biserică, a spus Abshire. Este mai uşor să predici despre finanţe când pastorul are o credinţă mai mare că Dumnezeu se va îngriji de nevoi aşa cum face şi biserica".

Abshire recunoaşte că mulţi pot percepe sistemul de plata de la Antiohia ca ceva neobişniut. Nu spunem că acest lucru este valabil pentru fiecare. "Noi ne-am simţit chemaţi să stabilim salariile în acest mod, dar nu spunem alte biserici fac aceasta într-un mod greşit".

Referinţe scripturale la salariu

Invariabil, când sursa de venit a pastorului creşte, mulţi baptişti se uită după un exemplu biblic.

Pastorul Steve Clifford din Ohio interpretează motivul pentru care Pavel nu a acceptat sprijin financiar din partea bisericilor din Corint.Acest lucru ar însemna că salariul pastorului este o chestiune personală pentru fiecare pastor în parte şi bisericile lor ies din problemă.

"Isus nu i-a condamnat pe bogaţii, a spus Clifford. El condamna iubirea ei".

În plus, slujind ca un pastor part-time, Clifford este unul care planifică finanţele şi un agent înrolat să se specializeze în pregătirea clericilor în schimbul unei taxe. Ca si cum, el vede sursa de venit a pastor compensaţie din perspective multiple.

Clifford a spus că este o justificare pentru platra pastorilor decât pentru allţi profesionişti. "Ce valoare poţi să acorzi cuiva care în mod regulat conduce pe alţii spre viaţa veşnică?, a întrebat Clifford. Jucătorii cu mingea şi funcţionarii Cartierului mare de finanţe american câştigă o mulţime de bani făcând ceva ce nu este câtuşi de puţin important".
De obicei bisericile ţin salriile clericilor în secret. Acest lucru înseamnă că multe biserici sunt lipsite de transparenţa finaciară a compaiilor publice, care sunt rugate în mod legal să dschidă registele, a spus Clifford. Este considerat un lucru nepoliticos să întrebi despre salariu, aşa că mulţi membri din biserică nu se gândesc să întrebe pe pastor aşa ceva.

Gary Fearn, pastorul unei biserici de 30 de membri din Pueblo, Colo, vrea să dezvăluie salariul anual întregii naţiuni pentru revista anuală de paradă "What People Earn." El este unul dintre cei trei pastori ai magabisericilor în Las Vegas, dar el simte chemarea să înceapă o biserică de la zero. Acum, Fearn câştigă un salariu proporţional cu banii adunaţi de la colecte. El completează venitul său, având alte servicii part-time.

Deşi salariul lui Fearn este mic în comaparaţie cu cel pe care îl au alţi pastori, el spune că nu a adunat ură împotriva celorlalţi care câştigă mai mult. Dar el se gândeşte că pastorili bogaţi ar trebui să cheltuiască banii înţelept.

"Nu văd banii ca fiind rădăcina tuturor relelor, a spus Fearn. Poate fi foarte benefic să ajuţi diferite misiuni sau fapte de caritate. Eu cred că pastorii ar trebui să fi plătit cu o recompensă bazată pe salariu mediu al bisericii. Dacă ei câştigă mai mult decât atât, eu cerd că restul banilor ar trebui folosiţi să ajute alţi oameni."

În opoziţia acestui sistem financiar este Don Loomer, pastorul primei Biserici Baptiste din ElkGrove, Calif, care a spus că el este aproape să se retragă cu un salariu net de peste 1 million $. Loomer a spus că cea mai mare din averea lui a venit în timpul celor trei pe care el i-a petrecut la Prima Biserică Baptistă. Salariul lui este mai mare aici, deoarece biserica este mai mare decât bisericile pe care el le-a păstorit înainte şi din cauză că viaţa este mult mai scumpă în acea zonă, a spus el.

Loomer a spus că atunci când toţi copiii lui au terminat şcoala, şi el şi soţia îşi va permite să dea mai mult decât dădeau înainte. Cei din familia Loomers au hotărâre să marească zeciuiala de la 20 % la 35%, când el va deveni pastorul bisericii Elk Grove. Când el a moare, majoritatea averii să fie desemnată bisericilor şi lucrărilor de caritate, din momemntul în care copiii lui vor fi stabili din punct de vedere finaciar, a psus el.

Spre deosebire de Osteen, Loomer nu a scris nici o carte încă, dar el a planificat să scrie mult mai des când va fi la pensie. El va da zeciuială din toţi banii câştigaţi din vânzarea viitoarelor cărţi, a spus el.

Zeciuiala în multe forme

Zeciuiala este o practică stabilită şi uneori, practicată. În mod tradiţional, 10 procente din venitul cuiva este dat la biserică şi în scopuri caritabile. Dar mai mulţi pastori cum ar fi Loomer a ales să dea semnificativ mai mult.

Totuş, mai rară este practica "zeciuielii inversate" dăruind 90 % din venitul cuiva şi trăind din 10%.

R.G. LeTourneau a fost un pastor, dar probabil că a fost unul dintre cei mai vestiţi dintre cei care dau zeciuială. Renumitul inventator a strâns sume mari de bani din industria care a mişcat lumea, dar a dat zeciuiala 90%din venitul lui personal şi venitul afacerii, conform datelor din autobiografia lui.
Faimosul LeTourneau spunea eu am învârtit bani cu lopata şi Dumnezeu mi-a dat banii înapoi, .dar Dumnezeu are o lopată mau mare.

Rick Warren, pastorul bisericii Saddleback din Lake Forest, Calif, a devenit un dătător de zeciuială după succesul cărţilor sale Purpose Driven Life. El detaliază motivele pentru decizia lui din 2006 pentru interviu cu Beliefnet. El a spus că a spus lui Dumnezeu: "Bine, nu am nevoie de bani, ce să fac cu aceştia?. Nu am nevoie de bani. Eu sunt pastor".
Warren şi soţia lui Kay s-au uitat în Scriptură pentru răspuns. LAa fel ca Osteen, Warren a decis să nu ia salariu de la biserică, dar el nu s-a oprit aici. El a strâns toţi banii pe care biserica i-a dat timp de 25 de ani şi i-a înnapoiat biserici pe toţi, aşa că 10% din procentul cu care cei din familia Warren trăiesc este câştigat din drepturile de autor al cărţilor şi aventuri suplimentare.

Cei din familia Warren au jurat că niciodată nu vor schimba stilul lor de viaţă. Ei locuies cîn aceeaşi casă de 16 ani, conduc acelaşi Ford de marfă dinainte de apăriţia cartea. Şi el deţine 2 costume.

Warren a spus lui Beliefnet el este conştient de semnul că pastorii sunt în biserici pentru bani, dar el spunea că fiecare pastor pe care el îl cunoaşte ar sluji pe gratis dacă ar fi posibil.

"Sunt aşa de multe moduri mai simple de câştiga bani, a afirmat Warren în timpul interviului. Credeţi-mă, dacă vrei să faci bani, nu fiţi pastori".

courtesy of Associated Baptist Press ( http://www.abpnews.com )

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright ? 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate