Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

 

Alianţa ateică declară că religia trebuie distrusă

Matt Purple / Corespondent

(CNSNews.com) - În ultimă instanţă ştiinţa trebuie să distrugă religia, după spusele unuia dintre scriitorii ateişti de la conducere şi intelectualii care au luat cuvântul de curand la o conferinţă ateistă, în Virginia de Nord. Dumnezeu este un mit, iar copiii nu ar trebui crescuţi şi educaţi în spiritul nici unei religii, au spus ei la evenimentul ''Ateism de o claritate de cristal'', sponsorizat de Organizaţia Internaţională Ateistă.

Unii dintre savanţii care au vorbit la conferinţă, cazaţi la Hotelul Crown Royal din Crystal City, Va., în weekend, au fost profesorul de la Oxford, Richard Dawkins, autorul Sam Harris şi jurnalistul Christopher Hitchens. Alianţa Ateistă Internaţională se autocaracterizează ca fiind ''singura organizaţie naţională ateistă democrată din Statele Unite''.

Pe când majoritatea participanţilor de vineri seară erau ferm convinşi că Dumnezeu este un mit, convenţia, frecventată de sute de oameni, a adus în atenţie o prăpastie între ateii cu o identitate schimbătoare şi natura duşmanului pe care l-au înfruntat.

În acest discurs, Dawkins a descris lupta intelectuală a albilor cu negrii între ateism şi religie. A atacat în mod public 'prostia iraţională a datinilor religioase' şi a comparat religia cu rasismul. De asemenea el nu a acceptat nici măcar credincioşii medii sau mai dăruiţi, afirmând că '' aşa zisul Creştinism moderat este doar un subterfugiu''

'Dacă ai fost învăţat să crezi în mod moderat, ce te opreşte să nu faci următorul pas şi să te arunci în aer?' a spus el.

În contradicţie, discursul lui Harris a fost o critică mai temperată a mişcării ateiste în sine. Pe câtă vreme Harris a zis că el credea că ştiinţa trebuie la urma urmei să distrugă religia, de asemenea a discutat spiritualismul şi misticismul şi a cerut o întelegere mai mare a fenomenului invocării spirituale. De asemenea el a avertizat auditoriul să nu pună laolaltă toate religiile.

'Clişeul cum că toate religiile au extremiştii lor este un mare neadevăr'' a spus Harris. 'Nu toate religiile au extremiştii lor. Unele nu au avut niciodată extremişti.''

În special, el a subliniat faptul că Islamul radical a fost de departe mai ameninţător decât orice altă sectă radicală creştină, adăugând că cei creştinii au avut dreptul să fie revoltaţi când presa a tratat două religii la fel''

Harris a criticat de asemenea mişcarea ateistă şi a pus la îndoială folosirea cuvîntului 'ateu'.

''Ateismul nu este o filozofie, aşa şi cum non-rasismul nu este'', a spus el. ''Nu este un punct de vedere mondial, deşi de mulţi este caracterizat ca fiind aşa.''

''Decât să ne declarăm atei, cred că mai bine să punem accentul pe raţiune'', a adăugat Harris.

Când auditoriul s-a ridicat în picioare pentru a-l ovaţiona, Harris a primit numai aplauze politicoase. Un singur îndoielnic s-a declarat mai târziu ''foarte dezamăgit'' de discursul lui Harris.

Dar orice diferenţe au existat între discursuri, participanţii au fost uniţi în convingerea lor despre religie şi convingerea lor că credinţa religioasă trebuie schimbată şi ridiculizată de secularism şi raţiune.

''Religia nu este sursa tuturor relelor, but it gets in the way of [determining] cum am ajuns noi aici şi unde ne ne regăsim'', a spus Dawkins. ''Şi acesta este un rău în sine.''

Dawkins a criticat în mod special părinţii care îşi cresc copiii ca şi ''copil catolic'' sau ''copil protestant''. Copiii nu trebuie etichetaţi ca făcând parte dintr-o anume religie, a spus el, şi ar trbui lăsaţi să examineze singuri ce variante au şi să-şi determine singuri credinţele.

''Dacă aş spune că acesta este un copil post-modernist, de exemplu, aţi spune că sunt nebun'' a observat el sarcastic.

Alţi vorbitori de la convenţie l-au amintit pe filozoful Daniel Dennett, cercetătorul evoluţionist Eugenie Scott, şi stră-strănepotul lui Charles Darwin, Matthew Chapman. A fost şi o reprezentaţie artistică a rapperului ateu Grezdon Square, care a purtat un tricou pe acre scria ''Carl Sagan cel Negru''

Mulţi dintre participanţii de la convenţie se pare că au dezvoltat o aversiune faţă de religie de la conservatorii Creştini Protestanţi. Câţiva dintre ateii de la Cybercast News Service s-au plâns de traiul celor cu părinţi foarte stricţi care se încruntă de fiecare dată când este pusă la îndoaială Biblia sau orice întâmplare consemnată în Scriptură.

''Nu a fost foarte uşor să le spun părinţilor mei că sunt ateu'', a spus cineva. ''Oricum încă nu le-am spus pe deplin. Spun doar că sunt umanist, ceea ce nu pare să-i deranjeze.''

În continuare, pentru a accentua dezgustul participanţilor pentru religia conservatoare a fost magazinul de cadouri al convenţiei, care, în afară de materialele ateice, au vândut stick-ere şi isigne politice liberale, incluzand ''Blamarea lui Bush'' şi ''Stewart/Colbert '08''.

O decorare obişnuită a convenţiei a fost litera roşie ''A'', care a fost imprimată pe tricouri şi insignele purtate de mai mulţi participanţi. ''A''-ul, o aluzie a pedepsei lui Hester Prynne în Scrisoarea de un roşu aprins a lui Nathanoeş Hawthorne, este un simbol al Campaniei din Afară, o mişcare pornită de Dawkins pentru a încuraja americanii să-şi dezvăluie cu mândrie ateismul.

Deşi Ateismul de o Claritate de Cristal a avut mulţi participanţi, a primit putină publicitate şi atenţie din partea presei. Convenţia de asenenea a întâmpinat probleme tehnice dese, mai ales în timpului prezentării lui Dawnins în PowerPoint.

Ateii sunt încă o mică minoritate în America. Un sondaj al Presei Săptămânii a decoperit recent acest an că 91% din Americani cred în Dumnezeu. Un sondaj şi mai nou al Centrului de Cercetare Pew a descoperit că ateii sunt unii dintre cei mai de neîncredere oameni din popor, cu 53% din americani neavând o părere bună despre ei.

Dar ei sunt o minoritate mandră de elită şi sigură pe sine. Când a fost întrebat care este marea diferenţă dintre atei si credincioşi, Dawkins a răspuns repede: ''Ei bine, noi suntem inteligenţi''

.Fă ca presa să se intereseze sau să ceară un interviu despre acest articol.

courtesy of Cross walk (http://www.crosswalk.com)

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Crestin Baptist - stiri de interes pentru crestinatatea rom?a.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizata la versiunea 1.0! Sunteti invitati sa o vedeti - si sa o folositi! Acum ?tr-o noua interfata, cu motor de cautare propriu si plan de citire a Bibliei ?tr-un an!

 

Grup de Discutii Apologetica - te poti abona si scrie mesaje care sa fie dezbatute, discutate ? acest grup de catre membrii sai.

 

Forum - actualizat si diversificat, securitate crescuta, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Crestin! - aici intri daca vrei sa discuti cu prietenii sau sa ?i faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veti gasi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetica

Biografii

Etica

Istorie Crestina

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematica

 

Pe pagina de Teologie Sistematica puteti gasi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sf?t si alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, asa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre pacat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre m?tuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creatie si istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sf?situl)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright ? 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate