Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Noiembrie 2005
Arhiva editurii
Caută în site

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Pagina de Umor
Mărturisiri
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Ideea baptistă de libertate religioasă afirmată la conferinţa doctrinară

Sept 15, 2005

By Brent Thompson

Baptist Press

 

FORT WORTH, Texas (BP) – Conceptul istoric baptist despre libertate religioasă exprimat în Primul Amendament este sub atac din partea sistemului judiciar american, a declarat Richard Land, preşedinte al Comisiei Libertăţii Religioase şi a Eticii din Convenţia Baptistă Sudică, la Southwestern Baptist Theological Seminary pe 9 septembrie.

 

Land a fost vorbitorul cheie de la prima Conferinţă Baptistă a Distinctivelor, un eveniment de două zile care a examinat „Prima Libertate” a libertăţii religioase.

 

„Cea mai mare ameninţare faţă de libertatea religioasă în America sunt fundamentaliştii seculari care vor să închidă într-un ghetou credinţa religioasă şi să facă zidul de separare între biserică şi stat un zid de închisoare care să ţină departe vocile religioase din a face discurs politic”, a spus Land.

 

Mai mult de 300 de oameni, inclusiv participanţii înregistraţi la conferinţă, studenţii de seminar, profesorii şi comitetul au fost prezenţi în timp ce Land prezenta lucrarea sa intitulată „Rolul Libertăţii Religioase în Fondarea şi Dezvoltarea din America”. Land a spus celor de la conferinţă că America a fost, este şi va fi întotdeauna o ţară „foarte religioasă”.

 

„Aceasta îi înnebuneşte pe post-modernişti pentru ei cred că pe măsură ce ţara se dezvoltă, dedicarea religioasă ar trebui să se stingă”, a spus Land. „Libertatea religioasă este unica contribuţie baptistă faţă de Reformă”.

 

Landa a trasat istoria Anabaptiştilor şi a Baptiştilor pentru a explica cum au ajuns aceştia să se bucure – şi chiar să moară – de ideea că guvernul nu ar trebui să se interfereze cu dreptul poporului de a crede, sau de a nu crede, şi practica sau nu practica, oricare credinţă o alegeau aceştia.

 

El a explicat faptul că pe cât de reuşită a fost Reforma Protestată în a lua „biserica” spre „primitivul” model Nou Testamental, reformatorii de magistrat precum Martin Luther, Ulrich Zwingli şi John Calvin nu au fost niciodată „chiar capabili să separe biserica de stat”.

 

Pe de altă parte, „Baptiştii au înţeles că conceptul ‚biserica de parohie’ nu era biblic”, a declarat Land. „Aceasta a devenit cauza Baptiştilor”.

 

De la Oliver Cromwell şi Interregnul Englez, la Baptiştii din anii 1660 care fugeau în America Colonială pentru a scăpa de persecuţia religioasă, până la postura pe care au preluat-o pastorii Baptişti pentru a se asigura că Primul Amendament era incorporat în noua Constituţie a Statelor Unite în 1791, Land a demonstrat că „controversele curente” din America despre separarea bisericii şi a statului nu sunt ceva nou.

 

„Noi nu am separat niciodată religia de politică în America”, a spus Land. „În 1854, 3.000 de clerici din New England au semnat o petiţie către Senatul Statelor Unite prin care cereau o încheiere imediată a practicii sclaviei şi denunţarea Compromisului Missouri… Senatorii pro-sclavie au îndemnat Senatul să ignore petiţie pe motivul separării bisericii de stat. Dar predicatorii au refuzat să tacă. Ei au înţeles… că majoritatea americanilor vor să discute despre Dumnezeu [în discursul politic]”.

 

Land a spus că Baptiştii au crezut întotdeauna că statul trebuie să fie separat de biserică în mare parte pentru că statul întotdeauna „poluează şi corupe biserica”. Thomas Jefferson a afirmat această idee în 1802 când a scris o scrisoare către Asociaţia Baptistă Danbury spunând că, „legislatura lor nu ar trebui să facă nici o lege cu privire la stabilirea religiei, sau interzicerea exerciţiului liber prin urmare, astfel clădind un zid de separare între biserică şi stat”.

 

Dar Land a spus că aplicaţia modernă a curţii supreme despre acea doctrină „este sucită” pentru că Jefferson a vrut de fapt ca Primul Amendament să protejeze biserica de stat, dar nu vice versa.

 

„Restricţiile Primului Amendament sunt asupra guvernului”, a spus Land. „Ele nu sunt asupra poporului de credinţă”.

 

Preşedintele Paige Patterson de la Southwestern Seminary a adresat întrebarea dacă conceptul libertăţii religioase este compatibil cu doctrina exclusivităţii mântuirii în Isus Hristos.

 

Patterson s-a întors spre experienţele personale pentru a explica faptul că această întrebare apare adesea între oamenii credinţei care nu sunt credincioşi în Isus Hristos. Ei cred adesea că creştinii vor să restrângă libertatea religiei pentru că creştinii înţeleg că necredincioşii „merg în iad” dacă nu cred în Isus Hristos.

 

Patterson s-a întors spre „Mărturia biblică” şi „mărturia istorică” pentru a respinge această înţelegere greşită. El a explicat că crezul în exclusivitatea lui Isus Hristos pentru mântuire şi o apărare viguroasă a libertăţii religioase nu sunt reciproc exclusive.

 

„Isus Hristos nu favorizează constrângerea”, a conclus Patterson în timp ce revizuia pasajele vieţii şi învăţăturile lui Isus din Evangheliile după Matei şi Ioan.

 

Patterson a recunoscut că o obiecţie faţă de acea concluzie ar putea să apară bazat pe relatarea când Isus a scos afară din templu pe schimbătorii de bani din Matei 21:12-17.

 

Dar Patterson a spus că acea obiecţie este invalidă deoarece Isus nu se adresa faţă de ce să se creadă, şi el nici nu spunea că schimbătorii de bani nu puteau să-şi practice meseria lor. Isus a fost preocupat cu proprietatea şi practica închinării.

 

„Isus Hristos apăra aici casa Tatălui său ca o casă de rugăciune pentru toate naţiunile”, a spus Patterson.

 

Din istorie, Patterson a subliniat câteva din lucrările lui Balthasar Hübmaier, Conrad Grebel, Felix Manz şi a altor Anabaptişti şi Baptişti ca să arate că ei au învăţat în mod uniform exclusivitatea lui Isus Hristos şi coexistenţa paşnică a creştinilor cu tovarăşii cetăţeni care „au respins adevărul”.

 

El a conclus din aceste surse scripturale şi istorice că creştinii care îmbrăţişează mântuirea exclusiv prin credinţa în Isus Hristos sunt cei mai eficienţi avocaţi pentru libertatea religioasă. Astfel de creştini sunt confidenţi că adevărul va triumfa; ei ştiu că Dumnezeu va fi Judecătorul final; ei înţeleg că o piaţă liberă de idei favorizează cele mai adevărate argumente, şi ei se bazează pe puterea Duhului Sfânt pentru a salva pe oamenii care aud apelurile de compasiune.

 

„Guvernul Statelor Unite trebuie să îndemne şi să promoveze în mod constant libertatea religioasă în jurul lumii”, a spus Patterson. „Şi Baptiştii care îmbrăţişează ideea de libertate religioasă trebuie să dezvolte un curaj mai mare de a apără libertatea religioasă”.

 

Malcom Yarnell III, director al Centrului pentru Cercetare Teologică a seminarului şi unul dintre organizatorii conferinţei, a spus că aceasta a slujit ca un forum pentru cercetătorii Baptişti Sudici pentru a demonstra că ideea libertăţii religioase este susţinută cu drag de Baptiştii Sudici.

 

„Prin această conferinţă, am afirmat tare şi clar libertatea religioasă ca primă libertate promovată de Baptişti”, a spus Yarnell.

 

Land şi Patterson au fost înconjuraţi de o listă de cercetători distinşi.

 

Aceasta a inclus pe Barrett Duke, vicepreşedinte pentru politica publică şi director al Institutului de Cercetare al ERLC. El a prezentat un discurs care argumenta faptul că libertatea religioasă este un drept fundamental dat de Dumnezeu, nu doar unul temporar conferit de cultură.

 

Judecătorul pensionat Paul Pressler din Houston a analizat dezvoltările curente în abordarea sistemului juridic american faţă de libertatea religioasă.

 

Russel Moore, decan al şcolii de teologie de la Southern Baptist Theological Seminary in Louisville, Ky., a discutat pericolele şi consecinţele privirii religiei în principal ca o preocupare culturală.

 

Daniel Heimbach, profesor de etică creştină de la Southeastern Baptist Theological Seminary in Wake Forest, N.C., a explicat diferenţa dintre libertatea religioasă şi autonomia religioasă.

 

În adiţie faţă de aceştia, conferenţiarii oaspeţi, profesorii de la Southwestern Seminary Yarnell, Emir Caner, Ben Phillips, Craig Mitchell, Thomas White şi Gregory Tomlin, au prezentat diverse lucrări la conferinţă.

 

White, care este şi director al Centrului de Dezvoltare a Conducerii din seminar, a fost încântat că 265 de oameni s-au înregistrat la conferinţă. Centrul a co-sponsorizat conferinţa.

 

„Evenimentul a for un mare succes”, a spus White. „Am depăşit scopul proiectat de noi pentru prima noastră conferinţă din aceste Serii Distinctive Baptiste şi privim înainte spre multe evenimente mari în anii ce vor urma”.

 

Yarnell a spus că seminarul a planificat deja o a doua conferinţă anuală. Acea conferinţă, „Menţinerea Integrităţii unei Biserici Locale într-o Lume Senzitivă în Căutare: Perspectiva Baptistă asupra Botezului, a Cinei Domnului şi a Disciplinei Bisericii”, este programată pentru septembrie 29-30, 2006.

 

„Scopul conferinţei din 2006 va fi acela de a ajuta pe Baptiştii Sudici să redescopere înţelegerea Baptistă tradiţională despre botez, cina Domnului şi disciplina bisericii, fiecare fiind o parte integrantă în menţinerea distinctivelor bisericii regenerate în ascultarea faţă de poruncile lui Isus Hristos”, a spus Yarnell.

 

Lucrările de cercetare prezentate la prima conferinţă sunt adunate şi tipărite într-un singur volum care va fi disponibil la un preţ acceptabil pentru oricine este interesat în subiectul părerii Baptiste despre libertatea religioasă.

 

Pentru mai multe informaţii despre înregistrarea pentru conferinţa din 2006 sau cumpărarea cărţii de la conferinţa din 2005, contactaţi pe Jennifer Faulk la jfaulk@swbts.edu.

horizontal rule

sus

Ce este nou?

Pagină de căutare!

Prin intermediul acestei pagini ai posibilitatea de a căuta diverse articole, subiecte de interes, precum şi pasaje din Scriptură. Apasă aici!

 

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere! [apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate