Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Home
Arhiva editurii

 

Titlurile principale

 

EDITORIAL
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Preşedinte botezat - Levy Mwanawasa, preşedintele Zambiei, se ridică dintr-un baptisteriu din aer liber, în cadrul unui serviciu recent de la Twin Palm Baptist Church în Lusaka, capitala Zambiei. Evenimentul a atras sute de persoane, incluzând oficiali publici şi alţi lideri din Africa de sud. Photo by Troy Lewis

Preşedinte Zambian îl acceptă pe Hristos, se botează la biserica locală

Mar 18, 2005

By Shawn Hendricks

 

LUSAKA, Zambia (BP) - Preşedintele Zambiei, în admiterea credinţei lui în Isus Hristos, a fost botezat recent în cadrul unui serviciu public, au raportat misionarii Baptişti Sudici.


O mare mulţime a aplaudat şi au ovaţionat pe preşedintele Levy Mwanawasa (mwah-nah-WAH-sah) în timp ce ieşea din apa baptisteriului din spatele capelei seminarului baptist din Lusaka, capitala Zambiei. Evenimentul a atras sute de oameni, incluzând oficiali publici, lideri şi pastori din zonă şi din ţările vecine.


„Botezul a fost o ocazie incredibilă pentru mărturia baptistă pentru mulţi pe care nu i-am avut în biserică înainte”, a spus Troy Lewis, un misionar Baptist Sudic în naţiunea Africană sudică cu mai mult de 10 milioane de oameni. „Ei au auzit Evanghelia lui Isus Hristos.”


În data botezului său, Mwanawasa şi-a împărtăşit călătoria sa spirituală înaintea unui serviciu plin din capelă. El le-a spus ascultătorilor că a fost „lovit” de Isus – similar cu experienţa apostolului Pavel în drumul spre Damasc. Mwanawasa, un avocat plin de succes şi fost vicepreşedinte, a preluat oficiul în 2002. Fiind respectat pentru reputaţia sa de onestitate, el a fost cunoscut drept „Domnul Integritate” chiar de către oponenţii săi politici dinaintea alegerii sale. Fiind în anii 50, el a supravieţuit unui accident aproape fatal de maşină în 1992 dar insistă că este excelent în sănătatea sa.


Mwanawasa îşi aminteşte că a frecventat o şcoală baptistă când era mic, dar relaţia sa cu Hristos a început să se transforme atunci cant a început să frecventeze Twin Palm Baptist Church din Lusaka în 2003. Mica biserică se întâlneşte la Baptist Theological Seminary of Zambia în Lusaka.


În timp ce el venea săptămână după săptămână cu „anturajul său”, biserica a început să menţină lucrurile la normal, dar nu a fost uşor.


„Toţi am fost imens de încântaţi despre aceasta”, a spus Lewis. „Încântarea noastră şi rugăciunile au crescut atunci când el s-a întors la biserică din nou şi a continuat să vină ori de câte ori se afla în ţară”.


Preşedintele a început să pună întrebări cu privire la credinţa creştină şi de felul cum ar putea să se alăture bisericii. Membrii bisericii au răspuns întrebărilor lui şi i-au slujit în timpurile dificile ale acestuia. După ce a început să frecventeze biserica, mama sa a murit în urma rănilor provocate de un for. El şi-a pierdut de asemenea cei doi fraţi ai săi. Unul a murit pe neaşteptate de o boală, celălalt a fost ucis.


Mwanawasa a împărtăşit apoi despre cum s-a mutat Hristos în viaţa sa – şi că vroia să fie botezat. Franklin Kilpatrick, misionar în Zambia pentru 35 de ani, a ajutat la ucenicizarea lui Mwanawasa în timpul acestui proces. Kilpatrick şi soţia sa, Paula, sunt mebrii ai Twin Palm Baptist Church.


„Impactul nu este doar în Zambia; aceasta poate avea un impact la nivel internaţional”, a spus Kilpatrick, care se află temporar în Statele Unite. „El poate avea un impact asupra multor lider. Se află într-o postură de influenţă, şi oamenii au nevoie de încurajare”.


Familia Kilpatrick era original preocupată să nu atragă prea mare atenţie acestui eveniment. Misionarii locali au încercat să rămână liniştiţi cu privire la decizia lui Mwanawasa. Dar ştirile s-au răspândit repede în toată Zambia – şi în alte părţi ale lumii.


Kilpatrick crede că decizia lui Mwanawasa este reală. Alţii au comentat cu privire la felul cum s-a schimbat viaţa preşedintelui. El a invitat deja pe prieteni şi lideri din jurul lumii să participe la biserică alături de el.


Paula Kilpatrick este încântată cu privire la ceea ce a planificat Dumnezeu pentru viitor. „Noi simţim de parcă povestirea nu s-a încheiat încă”, a spus ea.


Preşedintele este doar unul din multele povestiri de succes din Zambia. Anul trecut, 116 biserici baptiste au fost începute, aducând numărul total de biserici la 985 – plus 124 de congregaţii de misiune. Unii misionari cred că botezul lui Mwanawasa este un punct de exclamaţie cu privire la ceea ce începe Dumnezeu să facă în ţară. Lewis l-a încurajat pe Mwanawasa în timpul unui prânz de sărbătoare de la casa de stat de după botez.


„I-am împărtăşit faptul că noi ne-am rugat pentru el după ce a intrat în oficiu, că Zambia avea să aibă un lider al cărui Domn să fie Isus”, a spus Lewis. „Şi în venirea sa la Hristos şi a fi botezat, Dumnezeu a răspuns rugăciunilor noastre".


„I-am spus că îl lăudăm pe Dumnezeu – şi că ne vom ruga pentru el să continue să fie un preşedinte care vede conducerea ca o slujire mai degrabă decât dominare”.

horizontal rule

sus

Ce este nou?

CHAT Apologetic!

Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate