Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Ianuarie 2006
Arhiva editurii
Caută în site

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Eseuri Creştine
Pagina de Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Aceleaşi 8 ţări numite ca cele mai rele violatoare a libertăţii religioase

Nov 11, 2005

By Staff

Baptist Press

 

WASHINGTON (BP) – Departamentul de Stat a menţinut status quo în raportul său anual despre libertatea religioasă internaţională, numind pentru al doilea an consecutiv aceleaşi opt guverne în lista sa cu cei mai mari violatori ai drepturilor religioase din lume.

 

Secretarul de Stat Condoleezza Rice a anunţat Burma, China, Eritrea, Iran, Corea de Nord, Arabia Saudită, Sudan şi Vietnamul ca fiind redesemnate ca „ţări de preocupare particulară” (CPCs de la termenii din engleză Countries with Particular Concern, n. tr.), o clasificare rezervată pentru guvernele care practică sau permit în particular violări severe a libertăţii religioase.

 

Departamentul de Stat, totuşi, a refuzat să includă alte trei ţări – Pakistan, Turmenistan şi Uzbekistan – recomandate pentru desemnarea CPC de către Comisia U.S. a Libertăţii Religioase Internaţionale, un panou bipartizan care sfătuieşte ramura executivă şi Congresul.

 

„Omiterea Turkmenistanului şi a Uzbekistanului din lista CPC este în particular tulburătoare şi o discreditare faţă de intenţia Congresului în emiterea Actului de Libertate Religioasă Internaţională”, a declarat Preşedintele USCIRF Michael Cromartie într-o declaraţie scrisă. „Turkmenistan, printre cele mai represive state din lumea de astăzi, nu permite în fond nici o activitate religioasă. Guvernul din Uzbekistan pune restricţii stricte asupra practicii religioase şi continuă să suprime aspru pe indivizii şi grupurile care operează în afara organizaţiilor religioase controlate de guvern”.

 

Departamentul de Stat este în discuţiile de stagiu târziu cu una sau două posibile CPCs şi poate face adăugiri la listă oricând, a spus John Hanford, ambasador general pentru libertatea religioasă internaţională.

 

În timp ce violatorii majori ai libertăţii religioase încă mai există în Turkmenistan şi Pakistan, ambele guverne au făcut progrese, a spus Hanford reporterilor atunci când s-a emis un raport pe 8 noiembrie, conform reproducerii Departamentului de Stat.

 

„Anul trecut, guvernul [Turkmen] a restaurat în mod substanţial legi care să reguleze activităţile religioase”, a spus el. „Ei au legalizat violările politicilor religioase. Ei i-au eliberat pe toţi prizonierii religioşi”.

 

Guvernul Pakistanului „şi-a menţinut chemările sale publice pentru toleranţă religioasă”, a spus Hanford. Ceilalţi paşi ai săi au inclus „încercarea de a curba violenţa sectantă şi încurajarea reformei programei de educaţiei publică desemnată să încheie învăţătura intoleranţei religioase”, a spus el.

 

Printre CPCs, Vietnam „a făcut câteva eforturi semnificative de a-şi îmbunătăţi libertatea religioasă”, a spus Hanford. China şi Arabia Saudită au arătat o „voinţă de a se angaja” cu Statele Unite în această chestiune şi au făcut „eliberări importante de prizonieri religioşi”, a spus el. Hanford a mai spus că există speranţă pentru progres în Sudan, acum că s-a semnat un tratat de pace.

 

Celelalte CPCs – Burma, Eritrea, Iran şi Corea de Nord – n-au demonstrat nici o voinţă „de a se angaja într-o cale semnificativă asupra materiilor religioase”, a spus Hanford.

 

Lista CPC este dominată de regimurile comuniste şi Islamice. China, Corea de Nord şi Vietnamul au guverne controlate de comunişti, în timp ce Iran, Arabia Saudită şi Sudanul au regimuri dominate de musulmani.

 

Tipurile de grupuri religioase care trec prin persecuţie variază. În timp ce creştinii sunt ţinte pentru represiune în multe ţări, Musulmanii, Evreii, Budiştii, Baha’ii şi alţii sunt persecutaţi sub anumite regimuri.

 

În răspunsul său faţă e raport, USCIRF a citat eşecul Departamentului de Stat de a acţiona în mod decisiv cu privire la Arabia Saudită după ce a numit ţara ca o CPC prima dată în 2004. La un an după desemnare, Rice a aprobat în septembrie o derogare de 180 de zile spre acţiune din partea regimului saudit. USCIRF a îndemnat administraţia Bush să folosească timpul în plus ca să lucreze cu saudiţii pentru a produce progres clar.

 

Actul de Libertate Religioasă Internaţională (IRFA) – legea din 1988 care stabilea sistemul, postul ambasadorului şi comisia – cere administraţiei să acţioneze pentru a aduce schimbare în CPCs. Sub IRFA, Departamentul de Stat are 90 de zile pentru a desemna politicile pe care le va utiliza cu desemnaţii CPC. IRFA cere preşedintelui să ia anumite acţiuni specifice contra guvernelor desemnate drept CPCs. Acestuia se oferă un rând de opţiuni, de la diplomaţie la sancţiuni economice. Preşedintele are şi autoritatea de a renunţa la orice acţiune.

 

În adiţie faţă de desemnările CPC, Departamentul de Stat a listat următoarele categorii şi guverne, inclusiv CPCs, care se potrivesc acestora:

 

-- Regimuri de totalitarism care caute să controleze religia: Burma, China, Cuba şi Corea de Nord.

 

-- Regimuri care reprimă religiile ne-aprobate: Eritrea, Iran, Laos, Arabia Saudită, Uzbekistan şi Vietnam.

 

-- Guverne care eşuează în a proteja grupările religioase: Bangladesh, Egipt, India şi Sri Lanka.

 

-- Guverne cu legislaţie discriminatorie împotriva religiilor minoritare: Azerbaijan, Belarus, Brunei, Indonezia, Israel şi teritoriile ocupate, Malaiezia, Pakistan, Rusia şi Turcia.

 

-- Guverne care etichetează anumite religii minoritare drept „secte”: Belgia, Franţa şi Germania.

 

Departamentul de stat a citat de asemenea cinci ţări pentru îmbunătăţiri semnificative: Georgia, India, Turkmenistan, Emiratele Arabe Unite şi Vietnam.

 

Richard Land, preşedinte al Southern Baptist Ethics & Religious Liberty Commission, este un comisionar din organizaţia de nouă membrii USCIRF. El a slujit din 2001-04 ca numit al Preşedintelui Bush. Liderul Majorităţii Senatului Bill Frist l-a numit pe Land în iulie în această comise pentru un alt termen.

 

Raportul complet al Departamentului de Stat poate fi accesat online la http://www.state.gov/g/drl/rls/irf/2005/.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere! [apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate