Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Istorie
Pastorala
Proiectul Betania
Arta Crestina
Stiri
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

O masă de oameni aşteaptă tratamentul medical la Baptist Medical Centre din Nalerigu, Ghana. Trei doctori misionari IMB care slujesc în cadrul facilităţii se roagă ca Baptiştii Sudici să răspundă curând la nevoie de mai mult personal. Lucrători medicali Baptişti în Ghana perseverează în mijlocul afluxului zilnic de nevoi

Dec 13, 2006

By Shawn Hendricks

Baptist Press

 

NOTA EDITORULUI: Accentul din acest an pe misiunile internaţionale în bisericile Baptist Sudice se concentrează pe misionarii care slujesc în Africa de Vest precum şi bisericile partenere cu ei, exemplificând misiunea globală susţinută de darurile Baptiştilor Sudici către Colecta de Crăciun Lottie Moon.

 

NALERIGU, Ghana (BP) – Toţi ochii se concentrează la chirurgul misionar Danny Crawley în timp ce acesta navighează printr-un curs obstacol de paturi şi copii bolnavi de la Centrul Medical Baptist din Nalerigu, Ghana.

 

Cu doar un alt doctor şi o mână de asistente şi voluntari care lucrează în acea zi, o „consultaţie de doctor” este un moment semnificativ pentru cei disperaţi după atenţie medicală. În timp ce îşi face rundele, Crawley se îngrijeşte de cât de mulţi pacienţi posibil înainte de a se pregătii de operaţie. Ceilalţi vor trebui să aştepte.

 

Medicul general, George Faile, un misionar IMB, îşi face rundele prin consultarea pacienţilor de la Baptist Medical Centre din Nalerigu, Ghana. Cu personal insuficient şi copleşit de afluxul zilnic de pacienţi, spitalul se luptă să umple o poziţie liberă şi să atragă voluntari în timp ce împlinesc nevoile fizice şi spirituale ale pacienţilor. În 2005, spitalul a văzut mai mult de 72.000 de pacienţi şi a efectuat mai mult de 3.500 de operaţii majore şi minore. Personalul speră că mai mulţi Baptişti Sudici vor răspunde nevoilor curând.

 

„Chiar când mă opresc şi mă rog cu un pacient, simt de parcă încetinesc procesul”, spunea Crawley, care îşi ia aparte o zi din săptămână cu soţia sa Mary Jane ca să împărtăşească povestiri Biblice în satele din zonă. „Dar dacă nu îi informăm că îi ajutăm în numele lui Hristos, ce rost mai are atunci acestea?”

 

Fără patru doctori în comitet, spitalul este incapabil să menţină o prezenţă de lucrare consistentă printre satele din zonă. Nu a fost întotdeauna aşa pentru spitalul care în fiecare an atrage mii de oameni din patru ţări diferite.

 

Acum circa 3 ani în urmă, totul părea că se destramă pentru comitetul spitalului.

 

Un doctor promiţător de 47 de ani pe nume Janette Shackles a venit în conducere pentru a reduce sarcina dificilă a trei doctori de spital. Adiţia a mărit moralul unui comitet istovit.

 

Comitetul medical de la Baptist Medical Centre din Nalerigu, Ghana, a văzut mai mult de 72.000 de pacienţi şi a îndeplinit mai mult de 3.500 de operaţii în 2005. „Ea avea o lucrare minunată, şi se relata aşa de bine faţă de pacienţi”, spunea Patricia Friesen, un administrator de spital. „Doctorii noştri făceau orarele de lucru mult mai maniabile. Ei aveau chiar timp să facă lucrări evanghelistice exterioare, pe care o doresc fiecare să o facă”.

 

Însă tragedia a schimbat toate acestea când Shackles a murit într-un accident de trafic în 9 iunie 2003. Ea se afla în drum spre spital cu provizii medicale când un vehicul în viteză a lovit rulota sa.

 

„A fost devastator”, spunea Friesen. „A fost pur şi simplu un timp dificil. Chiar a fost, pe lângă pierderea personală a morţii unui coleg, a mai fost şi impactul cu privire la cu să avem mai multe poziţii”.

 

Astăzi, cu cei trei doctori care au mai rămas, câţiva din comitet se întreabă dacă gaura lăsată de Shackles va fi vreodată umplută. Lungile ore şi stresul zilnic continuă să îi taxeze în tot ceea ce sunt ei implicaţi.

 

„Întotdeauna a fost greu cu ore lungi şi muncă grea”, spunea George Faile, care a fost doctor la spital pentru 17 ani. „[Dar] aceasta e prima dată în câţiva ani când m-am mirat dacă poate Dumnezeu avea altceva pentru mine”.

 

Misionarul chirurg Danny Crawley îşi face turele sale de dimineaţă prin vizitarea pacienţilor de la Baptist Medical Centre din Nalerigu, Ghana. Cuvinte puternice de la un bărbat a cărui tată, George Faile, a început spitalul acum 50 de ani în urmă. De atunci, bătrânul Faile a murit, şi un monument din faţa facilităţii onorează munca sa. Faile se referă la tatăl său ca o „mare inspiraţie” în viaţa sa. El a spus că încă doreşte să termine lucrarea la care l-a chemat Dumnezeu.

 

„Simt că am investit mult aici”, spune el.

 

Administraţia spitalului recunoaşte că doctorii au nevoie de mai mult timp liber şi mai mult timp pentru oportunităţi de slujire în satele din zonă. Oferirea de îngrijire de calitate, totuşi, aduce o imensă responsabilitate. Întoarcerea unui pacient nu este o opţiune.

 

„Le spunem oare, ‚Ai venit de prea departe, du-te de unde ai venit’? spunea Friesen. „Unde se vor duce [ei]?”

 

Într-o zi tipică de clinică de la spital, sute de oameni îşi fac drum înspre proprietate. În mulţime, oamenii sunt afectaţi cu malaria, muşcături de şarpe, diferite boli de piele, probleme de inimă, SIDA şi aproape orice. Unii stau pe jos şi alţii stau căzuţi pe bănci în timp ce alţii stau în picioare ore în şir. Nici unul din ei nu va fi trimis de acolo înainte ca cineva din echipa medicală să-i vadă.

 

Chirurgul misionar Danny Crawley face o operaţie de hernie la Baptist Medical Centre din Nalerigu, Ghana. Voluntarii precum Doug şi Alice Parkin de la Casa Grande, Ariz., ajută pentru a face aceasta posibil. Familia Parkin îşi ia adesea câteva lunii de concediu dintr-un an de la munca lor medicală pentru a asista spitalul în sezonul de malarie.

 

„Doctorii sunt aşa de extenuaţi”, spunea Parkin, un doctor la o practică de grup şi membru al Grace Baptist Church din Casa Grande.

 

„Când vii ca voluntar, doctorii pot să se ocupe cu problemele mult mai serioase, şi poţi ajuta cu lucrurile mult mai lumeşti precum malaria, [tuberculoza] şi diareea”, a spus el. „Acest spital este o lumină într-o parte destul de disperată a lumii”.

 

Aducerea de doctori şi voluntari cu normă întreagă nu este nici ea o reparare rapidă.

 

Completarea procesului de numire misionară, pregătirea de spital şi de limbă ar putea să le ia candidaţilor cel puţin doi ani, şi majoritatea voluntarilor sunt limitaţi în ceea ce pot face ei cu cunoştinţele lor minime de limbă şi experienţa din teren. Însă comitetul va lua oricât de mulţi voluntari pot găsii.

 

„Aproape că am plâns când am descoperit că [o rezidentă de la chirurgie din anul cinci] avea să vină”, a spus Crawley, care a lucrat la spital pentru aproape 10 ani. „Ea a fost un răspuns la rugăciune”.

 

Fără prea mulţi voluntari şi alt doctor cu normă întreagă, Crawley se teme că spitalul nu va putea să îşi susţină grija sa prea mulţi ani.

 

„Oportunităţile vin pentru noi”, a spus el. „Noi trebuie doar să putem să le profităm de ele”.

 

*****

Pentru mai multe informaţii despre cum puteţi devenii voluntar sau un medic cu normă întreagă la Centrul Medical Baptist din Ghana, sunaţi la International Mission Board 1-800-999-3113.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin!

 

FORUM

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate