Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

 

Arhiva Vaticanului scoate la iveală secrete ale Templierilor

Vox Vocis 05 Noembrie 2007

De David Willey / BBC News, Roma

Cavalerii Templieri, un ordin militar al Bisercii Romano-Catolice, se întorc în presă, la aproape 700 de ani de la suprimarea lor de către decretul papal.

Initial ei s-au format pentru a octroti creştinii şi Pământul Sfînt în timpul primelor cruciade.

Templierii deja sunt parte din legende, iar faptele lor eroice au devenit subiectul multor filme şi romane populare.

Cavalerii, care au o pelerină albă specifică cu o cruce roşie imprimată, s-au îmbogăţit, au deţinut proprietăţi prin toată Europa şi Orientul Mijlociu, şi au initiat un sistem bancar international primitiv.

Au provocat multe controverse, chiar şi în vremea lor. Au ajutat financiar câţiva monarhi europeni în război.

Unii cred că templierii au fost posesorii legendarului Sfânt Graal.

Despletirea adevarului de ficţiune despre ei este aproape imposibil.

În Franţa, un Mare Maestru al Ordinului şi alţi câţiva cavaleri au fost arşli de vii de către ordinul Regelui Filip al IV-lea, dupa ce ordinul a fost acuzat de erezie, blasfemie si conduita sexuală necorespunzatoare.

Copie fidelă

Acum Vaticanul a decis să facă lumină în această perioadă istorică medievală înca destul de necunoscută.

Pentru deliciul studenţilor, dar şi al celor interesaţi de templieri, care au fost captivaţi de poveştile lui Dan Brown, s-au publicat nişte reproduceri destul de apropiate ale raportului original în latină despre investigarea şi procesul despre presupusele greşeli ale Cavalerilor Templieri. A avut loc în Roma între 1307 şi 1312.

Documentul, cunoscut si ca manuscrisul Chinon, arată că Papa Clement al V-lea a declarat templeirii nevinovaţi, însă vinovaţi pentru alte infracţiuni mai mici în legatură cu legile bisericeşti. De asemenea el a ordonat desfiinţarea ordinului.

Arhivele secrete ale Vaticanlui, unul dintre cele mai mari depozite de documente istorice din lume, vinde o ediţie limitată de 800 de copii ale manuscrisului Chinon.

Este imprimat pe pergamente sintetice, se vinde numai împreună cu o reproducere a sigiliului papal original de ceară si este ambalat într-o piele fină, împreună cu un comentariu savant.

Fiecare exemplar va costa puţin peste 5,900 de euro (8000$, 3,925£)

Descoperire din noroc

Rosy Fontana, purtătoarea de cuvânt la Scrinium, compania de publicare şi comercializare care se ocupa de vânzări, spune că o copie va merge la Papa Benedict al XVI-lea, pe când celelalte 799 de exemplare din această ediţie limitată de lux deja au fost rezervate de librarii si colecţionarii din toată lumea.

Scrinium deja a publicat alte două colecţii realizate digital şi finisate manual ale copiilor color ale documentelor valoroase din Arhivele Secrete.

Manuscrisul Chinon a fost de curând redescoperit de Barbara Frale, un istoric de la Vatican care lucrează la Arhivele Secrete.

Ea spune că a dat peste acest document într-o cutie cu alte hârtii în urmă cu 5 ani, acesta fiind pierdut de mai multe secole după ce a fost catalogat greşit.

Documentul e de jumătate de metru lătime (20 de inchi), pe 2 metri lungime - mărimea unei mese mici de bucătărie.

Conform domnisoarei Frale, una din acuzaţiile împotriva templierilor a fost aceea că ei au practicat ritualuri de iniţiere blafemica, de exemplu acela de a scuipa pe cruce.

Ei au confirmat acest lucru, conform documentului, prin susţinerea că aceasta a facut parte din ritualul de supunere în pregatirea pentru o posibila răpire de armatele musulmane.

Secretele regelui

Şi Arhiva Secreta a Vaticanului şi Biblioteca sa alaturată (în prezent închisă pentru studenţi până se termină renovarea) sunt aflate în cladiri renascentiste, nu departe de Capela Sixtină.

Împreună, cele doua colecţii de cărţi, manuscrise şi scrisori acoperă zeci de kilometri de spaţiu cu rafturi, în mare parte subteran din motive de securitate şi pentru a proteja arhiva de foc.

Arhivele oficiale ale Scaunului Papal au fost organizate minuţios pentru prima oară în secolul al XVII-lea

În vremurile timpurii ale Bisericii, papii au păstrat manuscrise despre stapânirea lor. Dar fragilitatea documentelor din papyrus folosit înainte de inventarea hârtiei, şi schimbările dese ale reşedinţei papale înainte de secolul al XI-lea, înseamnă că cele mai multe arhive ale Bisericii au fost pierdute.

Printre comorile din Arhivă, câteodată arătate VIP-urilor, sunt scrisorile Regelui Angliei Heric al VII-lea către Anne Boleyn, viitoarea sa soţie, furate din Londra de un spion din Vatican pentru a furniza dovezi despre lipsa de loialitate a regelui pentru Roma. De asemenea este şi corespondenţa între Lucrezia Borgia şi tatăl său, Papa Alexandru al VI-lea.

Nu există planuri urgente pentru publicarea oricărei dintre aceste documente unice.

courtesy of BBC (http://news.bbc.co.uk )

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright (c) 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate