Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Home
Arhiva editurii

Înapoi la titlurile principale

Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Studiu: Majoritatea Protestanţilor cred că Isus este singura cale către mântuire

Oct 14, 2004

By Erin Curry

 

NASHVILLE, Tenn. (BP) – Majoritatea vastă a clerului Protestant din America crede puternic că mântuirea vine numai prin Isus Hristos şi că noi avem o responsabilitate de a evangheliza membrii credinţelor necreştine, dar ei sunt în acelaşi timp şi fata de a se face parteneri cu grupele de credinţă necreştine pentru a realiza binele pentru societate, conform unui studiu recent.

 

Ellison Research, o firmă de cercetare cu servicii complete din Phoenix care a condus cercetarea pentru numărul din septembrie/octombrie al revistei LifeWay's Facts & Trends, a raportat că 88% dintre pastorii bisericilor protestante spun că sunt de acord cu afirmaţia, „Indiferent de ceea ce alte credinţe cred, Isus Hristos este singura cale către mântuire”.

 

O diferenţă semnificativă s-a găsit printre lucrătorii din denominaţii care sunt membrii ai Asociaţiei Naţionale a Evanghelicilor (ANE) şi cei care sunt membrii în linia principală a Conciliului Naţional al Bisericilor (CNB), a notat Ellison. 96% dintre pastori asociaţi cu ANE au fost de acord cu tărie că Isus este singura cale către mântuire, dar dintre lucrătorii CNB doar 65% au agreat cu tărie.

 

Un colaps de denominaţie a arătat că 100% dintre lucrătorii penticostali care au răspuns la acest studiu au agreat cu tărie cu exclusivitatea lui Isus, şi 98% dintre lucrătorii Baptişti Sudici au agreat. Acordul puternic a fost mult mai asemănător printre Luterani şi Metodişti la 77 şi 65 de procente respectiv, a spus Ellison.

 

Referitor la evanghelism, 82% au agreat cu tărie că „este responsabilitatea unui creştin de a încerca să aducă pe oameni la credinţa în Hristos, incluzând membrii activi ai grupărilor de credinţe necreştine”. Printre membrii ANE, 92 au fost de acord cu tărie în timp ce doar 51% dintre membrii CNB au fost de acord. Din punct de vedere denominaţional, 98% dintre Baptiştii Sudici au pus un mare accent pe evanghelism.

 

Majoritatea răspunzătorilor nu au fost de acord cu afirmaţia, „Toleranţa religioasă include a nu spune nimic negativ despre alte sisteme de credinţă”. 44% au fost în dezacord şi 26% au fost în dezacord cu ceva, a descoperit Ellison. Grupele care au fost cel mai aproape de a fi în dezacord puternic au fost pastorii sub vârsta de 45 de ani, acei din biserici cu mai puţin de 100 de membrii, şi membrii ai ANE. 52% dintre Baptiştii Sudici au exprimat dezacordul puternic cu această afirmaţie.

 

Referitor la afirmaţia, „Bisericile, templele şi moscheile de diferite credinţe ar trebui să coopereze pentru a rezolva problemele sociale”, 37% au agreat puternic şi 41% au agreat ceva. O altă majoritatea a agreat că ei „ar fi gata să se facă parteneri cu grupe de credinţă necreştine pentru a realiza ceva bun pentru comunitate”.

 

Ellison a raportat că deşi majoritatea pastorilor au exprimat cel puţin ceva voinţă de a se face parteneri cu grupele de credinţă necreştină pentru binele societăţii, în mod relativ câţiva au avut vreo relaţie puternică cu liderii religioşi din aceste grupări. Doar 15% au spus că ei erau „prieteni personali cu unul sau mai mulţi clerici din grupări de credinţă necreştină”. Doar 7% dintre pastorii Baptişti Sudici au spus că au avut o relaţie apropiată cu un lider religios necreştin.

 

„În mod logic, s-ar părea destul de greu de a spune cuiva, ‚Credinţa ta nu te poate duce la mântuire, şi este responsabilitatea mea de a te evangheliza – aşa că hai să lucram împreună pentru a hrănii pe cei fără adăpost’”, a spus Ron Sellers, preşedinte al Ellison Research. „Ar fi de asemenea de dorit să crezi că vrei să lucrezi cu alte grupări de credinţă, dar când aşa de puţini pastori au relaţii cu oricare cler necreştin, este greu să vezi prea multă cooperare de dezvoltare inter-credinţă”.

 

Ellison Research a spus că mostra sa de 700 de lucrători protestanţi includea doar pe acei care conduc în mod activ bisericile. Studiul total al mostrei este corect cu plus sau minus 3,6 puncte de procentaj la nivelul de 95% de confidenţă cu o distribuţie de răspuns de 50%.

 

Acest studiu a fost condus în toate cele 50 de state, folosind o mostră reprezentativă de pastori din toate denominaţiile Protestante. Geografia răspunzătorilor, mărimea bisericii şi denominaţia au fost urmărite pentru reprezentarea corespunzătoare şi acurateţe.

__________

Mai multe date din acest studiu sunt disponibile la www.ellisonresearch.com/PastorStudy.htm.

sus

Ce este nou?

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE
(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate