Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

Sala de cursuri, Institul TeologicHotie la Teologie
10 Iulie 2007
Liviana Rotaru, Florian Bichir
http://www.evz.ro/article.php?artid=313266

In gradina Domnului a fost incalcata porunca a opta: nu fura! Preotul Nicolae Necula, decanul Facultatii de Teologie Bucuresti, este acuzat ca ar fi schimbat lucrarea de la examenul de licenta al fiului sau.

Un scandal de proportii, izbucnit la sfarsitul saptamanii trecute, zdruncina serios linistea Facutatii de Teologie Ortodoxe „Patriarhul Justinian” din cadrul Universitatii Bucuresti.

Preotul Nicolae Necula, decanul facultatii, este acuzat ca ar fi abuzat de functia pe care o are pentru a schimba lucrarea de la examenul de licenta al fiului sau. Cristian Necula, baiatul decanului, tocmai a absolvit facultatea condusa de tatal sau.

O alta neregula pusa pe seama decanului Necula este prezenta sa la redactarea subiectelor de examen, desi legea interzice acest lucru pe motiv de incompatibilitate. Cert este ca lucrarea lui Cristian a fost anulata, iar unii colegi de catedra ai decanului Necula i-au cerut acestuia demisia.

Examen de o ora

Acuzatiile de frauda la adresa lui Cristian Necula au aparut imediat dupa sustinerea examenului scris din 29 iunie, insa totul a fost tinut sub tacere de reprezentantii Facultatii de Teologie.

Student in ultimul an la facultatea condusa de tatal sau, Cristian Necula s-a prezentat la licenta, insa, potrivit surselor EVZ care au asistat la examen, ar fi iesit din sala dupa numai o ora.

Aceleasi persoane sustin ca fiul decanului, ajutat de preotul Vasile Raduca, prodecanul facultatii, si de Ion Lazar, secretarul-sef, ar fi schimbat lucrarile. El a fost astfel notat pentru o teza realizata in afara examenului.

Cei doi subalterni ai preotului Necula sunt acuzati ca ar fi inlocuit lucrarea semnata de tanarul Cristian dupa strangerea tezelor si numerotarea lor, etape obligatorii in cadrul examenelor de acest gen. Necula junior a fost considerat de colegii sai un student privilegiat gratie pozitiei tatalui sau in facultate.

Tandem - Preotul Nicolae Necula (foto), decanul facultatii e Teologie Ortodoxa, si preotul Vasile Raduca, prodecan, sunt suspectati ca, prin mijloacea nu tocmai ortodoxe, au favorizat obtinerea licentei pentru Cristian Necula, taman fiul decanului „O rezolvare crestineasca”

Schimbarea lucrarii de examen a dat nastere la multiple controverse in cadrul Facultatii de Teologie. Peste 50 de cadre didactice s-au intalnit duminica intr-un consiliu extraordinar pentru a cauta „o rezolvare crestineasca a problemei”. A fost prezenta la deliberari chiar si mama invinuitului, sotia preotului Necula.

Decanului i-a fost ceruta demisia, dar acesta nu luase nicio decizie pana ieri-seara. Preotul Nicolae Necula este in pragul pensiei si are mai multe afectiuni grave de sanatate. Aceasta situatie i-a facut pe cativa membri ai consiliului de conducere al facultatii sa intarzie luarea unei hotarari finale.

Cu toate acestea, lucrarea semnata de fiul decanului a fost anulata. Surpriza insa. Ieri, la avizierul facultatii, in dreptul numelui Necula N. Cristian aparea nota 9.10 ca medie finala obtiunuta la examenul de licenta.

Decizie in asteptare

La intalnirile la care au participat membrii consiliului facultatii nu s-a luat nicio masura impotriva celor care au favorizat aceasta frauda, desi este vorba despre fapte incriminate de lege.

Preotul-prodecan Vasile Raduca a refuzat sa faca vreo precizare in legatura cu cele intamplate la examenul de licenta. „Nu a fost nimic. Nu sunt birou de informatii, nu am ce sa va spun”, a zis acesta, dupa care a inchis brusc telefonul.

In acelasi mod a reactionat si secretarul-sef al facultatii, Ion Lazar. Desi a fost prezent la examen si este acuzat ca a favorizat ilegalitatile lui Cristian Necula, Lazar a refuzat dialogul.

La Facultatea de Teologie, toata lumea pare sa cunoasca acest caz, dar nimeni nu este de acord sa dea vreo declaratie. Preotul Nicolae Necula, decanul facultatii, implicat in aceasta situatie mai putin ortodoxa, a inchis telefonul cand i-am solicitat o pozitie oficiala in legatura cu situatia fiului sau.

Preotul Vasile Raduca Reactii
Se cere demisia din functie

Contestatarii au incercat in zadar, timp de doua saptamani, sa ajunga la un compromis cu conducerea facultatii. Acestia, pentru a nu provoca un scandal care sa pateze renumele institutiei, au cerut demisia conducerii.

Surse EVZ sustin ca decanul Necula a refuzat sa-si dea demisia pe motiv ca mandatul sau se incheie in octombrie si nu mai are de gand sa candideze.

Decizia de demisie a intregii conduceri este insa o manevra, pentru ca, dupa cum sustin sursele noastre, nu toti cei din conducere ar fi implicati in acest scandal.

Mai mult, odata cu indepartarea preotului Necula si Raduca, prin ricoseu sunt vizate si alte persoane. Nici Arhiepiscopia Bucurestilor nu a luat nicio masura, asteptand raspunsul Universitatii Bucuresti, de care apartine facultatea. Oricum, preotului Necula i s-a cerut demisia, sub motivul starii de sanatate, pentru ca scandalul sa nu afecteze invatamantul religios.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate