Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

Papa, acuzat de "obscurantism"

Vox Vocis 21 Ianuarie 2008

de Adina Şuteu

Benedict al XVI-lea urmează să facă o vizită la Universitatea Sapienza din Roma. 67 de profesori şi sute de studenţi protestează în numele "laicităţii ştiinţei", învinuindu-l pe Suveranul Pontif că dă dovadă de "obscurantism".

Cu o zi înainte de inaugurarea anului academic, la cea mai veche universitate din Roma protestele se ţin lanţ. Vizita Papei Benedict al XVI-lea nu este privită cu ochi buni de zeci de profesori ai universităţii La Sapienza, care au semnat chiar şi un apel pentru "anularea evenimentului inoportun". În replică, studenţii catolici au anunţat, pentru seara aceasta, organizarea unui "priveghi pentru rugăciune".

Radio Vatican a de­nun­ţat "cenzura" aplicată ins­ti­tuţiei papale de către pres­tigioasa instituţie de în­vă­ţământ, gest cu atât mai inexplicabil cu cât "Universitatea La Sapienza a fost fondată de Papa Bonifaciu al VIII-lea, în 1303", după cum a susţinut postul de ra­dio al Vaticanului.

Sute de studenţi şi-au anunţat intenţia de a boicota preconizata vizită a Suveranului Pontif. Mitinguri şi "campanii de comunicare" anunţă că, mâine, la intrarea prin­cipală a universităţii, "se va auzi, cu volumul dat la ma­xim, muzică house şi dance", asediul "sonor" fiind revendicat mai ales de stu­denţii de stânga. Aceştia îl acuză pe Benedict al XVI-lea că dă dovadă de "obscurantism" şi de "înţepenire" în dogme şi ritualuri învechite.

Fizicienii, cei mai înverşunaţi "antipapă"

Zeci de pancarte cu mesaje de protest au apărut deja pe zidurile universităţii. La Facultatea de Geologie, se anunţă: "Ştiinţa este laică", în timp ce la Facultatea de Fizică, pe o pânză enormă, scrie: "Cunoaşterea nu are nevoie nici de părinţi şi nici de preoţi".

De altfel, din cei 67 de profesori universitari care au semnat apelul împotriva vizitei papale, majoritatea sunt fizicieni. Ei par să nu uite că în 1990, pe când actualul Suveran Pontif era cardinal, acesta a declarat că procesul intentat de Biserică lui Galileo Galilei a fost "raţional şi just".

"Aceste cuvinte ne ofensează şi ne umilesc şi astăzi", susţin fizicienii universităţii romane. Cel mai stânjenit de situaţia creată este rectorul Renato Guarini. Acesta a încercat (fără succes, după toate aparenţele) să dezamorseze situaţia conflictuală, anunţând că "Suveranul Pontif va fi primit ca un mesager al păcii". (Adina Şuteu)

Articol apărut în publicaţia Adevarul (http://www.adevarul.ro ) 2008-01-16

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate