Baptiştii britanici ar trebui să-şi ceară scuze pentru implicarea lor în comerţul cu sclavi
Vox Vocis 24 Septembrie 2007
Apel de la secretarul general EBF, Peck - Ar fi de ajutor o scuză
Praga/Bristol - Potrivit spuselor secretarului general al Federaţiei europene baptiste, englezul Tony Peck (Bristol/Prague), baptiştii britanici ar trebui să-şi ceară scuze public pentru implicarea lor în comerţul cu sclavi. Apelul lui a fost instrigat de o adunare de împăcare ţinută într-un fost castel britanic unde se ţineau sclavii, în Accra, Ghana, în timpul conferinţei anuale a Alianţei Internationale a Baptiştilor.
În timpul întâlnirii, care a fost condusă de pastorul Jonathan Edwards (Didcot), secretarul general al uniunii britanice, delegaţi din SUA şi Olanda şi-au cerut scuze pentru implicarea naţiunilor din care fac parte. Cu toate astea, baptiştii britanici nu au făcut acelaşi lucru. Într-o scrisoare către editorul revistei, publicată de "Baptist Times" (Didcot), care a fost menţionată şi în articolul de pe prima pagină a publicaţiei, Peck vorbeşte despre o vizită la baptiştii din Jamaica. A rămas cu impresia că o declaraţie de regret din partea baptiştilor britanici ar fi "foarte de ajutor şi plină de semnificaţie pentru ei". Acest lucru a fost menţionat din nou anul acesta de către Karl Henlin (St. Catharine), preşedintele uniunii baptiste din Jamaica. După spusele lui Peck, baptiştii din Jamaica nu cer compensaţie financiară, ci mai degrabă "o declaraţie clară de regret şi un angajament al baptiştilor britanici de a lupta împotriva sclaviei moderne şi a rasismului, oricând ar apărea aşa ceva." Peck crede că există motive spirituale pentru o asemenea mărturie: "Ca şi oameni ai Evangheliei, nu trebuie să fim responsabili în mod personal pentru un rău de a exprima regretul şi chiar scuze pentru implicarea acelora care au fost înaintea noastră." Peck şi-a exprimat grija sinceră cu privire la faptul că Bristol, oraşul său natal, chiar şi azi mai beneficiază de profitul enorm obţinut de pe urma comerţului cu sclavi. Exact acum 200 de ani, Marea Britanie declarase ilegal comerţul cu sclavi.
"Baptist Times" spune că Edwards nu este sigur dacă aşa o mărturie semnifică ceva. El spune că l-a mişcat până la lacrimi participarea la serviciul memorial de la Accra. În timul conferinţei a vorbit cu un pastor african, căruia i se părea nepotrivită şi fără de vreun ajutor o asemenea mărturie, în timp ce un alt pastor din Jamaica a cerut ca baptiştii britanici să-şi ceară scuze imediat. Edwards crede că este foarte important "să ne concentrăm energia pe proclamarea şi trăirea Evangheliei eliberatoare a lui Christos în zilele noastre". Parte din asta este să descoperim rasismul din societate şi să ne asigurăm că "atitudinile şi acţiunile noatre reflectă un Dumnezeu al dreptăţii şi harului".
Klaus Rösler, 1 august 2007
courtesy of European Baptist Federation (http://www.ebf.org )