Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

 

Baptiştii britanici ar trebui să-şi ceară scuze pentru implicarea lor în comerţul cu sclavi

Vox Vocis 24 Septembrie 2007

Apel de la secretarul general EBF, Peck - Ar fi de ajutor o scuză

Praga/Bristol - Potrivit spuselor secretarului general al Federaţiei europene baptiste, englezul Tony Peck (Bristol/Prague), baptiştii britanici ar trebui să-şi ceară scuze public pentru implicarea lor în comerţul cu sclavi. Apelul lui a fost instrigat de o adunare de împăcare ţinută într-un fost castel britanic unde se ţineau sclavii, în Accra, Ghana, în timpul conferinţei anuale a Alianţei Internationale a Baptiştilor.

În timpul întâlnirii, care a fost condusă de pastorul Jonathan Edwards (Didcot), secretarul general al uniunii britanice, delegaţi din SUA şi Olanda şi-au cerut scuze pentru implicarea naţiunilor din care fac parte. Cu toate astea, baptiştii britanici nu au făcut acelaşi lucru. Într-o scrisoare către editorul revistei, publicată de "Baptist Times" (Didcot), care a fost menţionată şi în articolul de pe prima pagină a publicaţiei, Peck vorbeşte despre o vizită la baptiştii din Jamaica. A rămas cu impresia că o declaraţie de regret din partea baptiştilor britanici ar fi "foarte de ajutor şi plină de semnificaţie pentru ei". Acest lucru a fost menţionat din nou anul acesta de către Karl Henlin (St. Catharine), preşedintele uniunii baptiste din Jamaica. După spusele lui Peck, baptiştii din Jamaica nu cer compensaţie financiară, ci mai degrabă "o declaraţie clară de regret şi un angajament al baptiştilor britanici de a lupta împotriva sclaviei moderne şi a rasismului, oricând ar apărea aşa ceva." Peck crede că există motive spirituale pentru o asemenea mărturie: "Ca şi oameni ai Evangheliei, nu trebuie să fim responsabili în mod personal pentru un rău de a exprima regretul şi chiar scuze pentru implicarea acelora care au fost înaintea noastră." Peck şi-a exprimat grija sinceră cu privire la faptul că Bristol, oraşul său natal, chiar şi azi mai beneficiază de profitul enorm obţinut de pe urma comerţului cu sclavi. Exact acum 200 de ani, Marea Britanie declarase ilegal comerţul cu sclavi.

"Baptist Times" spune că Edwards nu este sigur dacă aşa o mărturie semnifică ceva. El spune că l-a mişcat până la lacrimi participarea la serviciul memorial de la Accra. În timul conferinţei a vorbit cu un pastor african, căruia i se părea nepotrivită şi fără de vreun ajutor o asemenea mărturie, în timp ce un alt pastor din Jamaica a cerut ca baptiştii britanici să-şi ceară scuze imediat. Edwards crede că este foarte important "să ne concentrăm energia pe proclamarea şi trăirea Evangheliei eliberatoare a lui Christos în zilele noastre". Parte din asta este să descoperim rasismul din societate şi să ne asigurăm că "atitudinile şi acţiunile noatre reflectă un Dumnezeu al dreptăţii şi harului".

Klaus Rösler, 1 august 2007

courtesy of European Baptist Federation (http://www.ebf.org )

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright ? 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate