Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

 

Un proces care nu se mai incheie: Eliade si Evreii
Tesu SOLOMOVICI
http://www.ziua.net/display.php?data=2007-06-26&id=222918

-- Zilele culturii iudaice onoreaza de ieri Sibiul, capitala europeana a culturii. Teatru, muzica, simpozioane, expozitii, un bogat exercitiu de multiculturalitate si de buna convietuire, intr-un spatiu care a permis evreimii-romanesti aproape doua milenii de existenta si continuu progres. Lansarea la Sibiu a ultimei mele lucrari "Mircea Eliade si Evreii. Din culisele unui divort istoric" ar fi putut avea o anume simbolistica.

In plus, anul acesta marcheaza centenarul nasterii celor doi mari mesteri ai cuvantului, romanul Mircea Eliade si evreul Mihail Sebastian. O istorie ciudata i-au apropiat si i-au despartit, ambii au trait intens miracolul intalnirii cu stralucitul si iluminatul profesor si jurnalist Nae Ionescu, dar altfel a inregistrat fiecare "alunecarea" lui Nae Ionescu in extremismul legionar, desi ambii au stat si au plans lacrima amara la capataiul ilustrului lor mentor. Cartea mea vorbeste despre acest lucru foarte delicat: cum poate rupe ideologia extremista o prietenie exemplara si cum poate fi condamnat, in aeternitas, un mare creator pentru o optiune politica a tineretii. De fapt o noua incercare de decriptare a operei si vietii celebrului roman. Mai multe masti care acopera aceeasi fata, ele apar in momentul preluarii integrale a operei lui Eliade si a incursiunii in biografia sa.

O biografie care starneste de indata suspiciuni si controverse vizavi de trecutul legionar al lui Eliade si de "tradarea" de catre ilustrul roman a prieteniei ce-l lega de evreul Sebastian. A devenit comun a spune ca legaturile cu extrema dreapta i-au intunecat lui Eliade tineretea, legaturi care se inscriu intr-un soi de "pacat impotriva spiritului". Raporturile lui Eliade cu legionarismul sunt compromitatoare. Firavele marturii de nonculpabilitate ("Felix culpa") ale lui Eliade, presarate in "Jurnal", "Memorii" si indirect in romanul "Noaptea de Sanziene" nu schimba datele problemei. Confuzia, daca continua, ar putea sa se datoreze ipotezei "mastilor" unui Eliade secret, despre care am putea discuta la infinit. Secret, in sensul ca niciodata Mircea Eliade nu si-a dorit sa renunte la "ultima masca" si sa explice, asa, pe indelete, ce i s-a intamplat in tinerete. Cu aceasta optiune deliberata a parasit Eliade lumea noastra, luand cu el "cheia". Restul e grammata, de asezat cum si-o doreste fiecare.

Divortul dintre Mircea Eliade si evrei a inceput in deceniul al treilea al secolului trecut, din momentul publicarii primului text "legionar" eliadean. Cu adanca durere si siderat, Sebastian noteaza in "Jurnal", cu acribia unui cronicar istoric "alunecarea" prietenului sau. Cateva decenii mai tarziu, cand ororile celui de-Al Doilea Razboi Mondial si al pogromurilor legionare incepeau sa se estompeze, Eliade va fi invitat de un alt bun prieten evreu, profesorul Gershom Scholem, seful Catedrei de gandire iudaica de la Universitatea Ebraica, sa conferentieze la Ierusalim. "Peste cadavrele noastre!", a protestat un grup de intelectuali israelieni, originari din Romania. Eliade a fost nevoit sa renunte, mai mult, somat de prietenul sau, profesorul ierusalimitean, Mircea Eliade a raspuns punct cu punct acuzatiilor. Scrisoarea e patetica, splendida, insa nu lumineaza toate intunecimile.

De atunci, multi au incercat fie sa-l crucifice pe Eliade, fie sa-l curete de toate pacatele. Daca mi-ar fi stat in putere, l-as fi lasat pe Mircea Eliade sa intre in Ierusalim, m-as fi asezat undeva, pe o banca, in ultimul rand al aulei Universitatii Ebraice si i-as fi ascultat smerit vorbele. Stapanit de certitudinea ca ascultam spusele unui alt Mircea Eliade, nu m-ar mai fi preocupat daca, in urma cu zeci de ani, a facut romanul parte sau nu dintr-un cuib legionar.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate