Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

 

Misiune în Tajikistan

Vox Vocis 24 Septembrie 2007 

Oamenii indigeni plantează biserici în Tajikistan

Federaţia Europeană Baptistă a început recent să finanţeze un proiect de plantarea a bisericilor în Tajikistan. La sfârşitul secolului 20, această naţiune a primit pentru prima dată în întreaga lor istorie Biblia tradusă în limba lor. Cuvântul lui Dumnezeu este distribuit şi citit de oameni, lucru care ar trebui să aibă ca finalitate plantarea de biserici noi.

Introducere despre Tajikistan

Populaţia Tajikistanului este în jur de 7 milioane, incluzând o minoritate uzbekă importantă (cca. 1 milion). Naţiunea este considerată în proporţie de 98% musulmană (Sunni) - majoritatea dintre ei fiind aderenţi nominali. Peste 90% din teritoriul Tajikistanului este acoperit de munţi - unele dintre vârfuri fiind cele mai înalte din lumea de dincolo de Nepal. Spre deosebire de restul ţărilor din Asia Centrală, limba şi cultura Tajikistanului sunt mai degrabă persane decât turceşti.

Tajikistanul este, probabil, cea mai săracă ţară dintre fostele republici soviete, cu un PIB de doar 287 de dolari pe persoană. Se estimează că 64% din populaţie trăieşte sub limita sărăciei, impusă de Banca Lumii, de 2,15 dolari pe zi. Mulţi dintre bărbaţii din Tajikistan sunt forţaţi de situaţia economică să caute de muncă în Rusia şi să trimită bani acasă.

Tajikistanul a declarat independenţa politică după căderea Uniunii Sovietice în 1991. Aproape imediat, naţiunea a fost afectată de un război civil, care avea la bază neînţelegerile dintre triburi şi care a durat 7 ani (1991-1997). Rezultatele războiului au fost o mare distrugere şi o curăţare etnică - în jur de 60 000 de oameni au murit.

Majoritatea populaţiei non-musulmane, în special ruşi, germani şi evrei, a fugit din ţară atunci, în special din cauza persecuţiilor şi a creşterii sărăciei.

Oamenii din Tajikistan sunt un grup etnic la care încă nu s-a ajuns.

Baptiştii din Tajikistan

Lucrarea baptistă a început în Dushanbe, capitala, în 1929, prin doi baptişti bătrâni şi familiile lor, care au fost deportaţi în Tajikistan pentru religia lor. Au devenit misionari în scurt timp, pe măsură ce continuau să predice Evanghelia. Noii convertiţi au alcătuit o congregaţie, dar din 1937 până în 1943 autorităţile au închis biserica. După multe apeluri, guvernul a înregistrat biserica, în 1944.

În 1989 biserica din Dushanbe avea mai mult de 800 de membrii, aproape jumătate dintre ei fiind germani, ţinând serviciile divine atât în rusă, cât şi în germană. Congregaţia includea 16 grupuri naţionale. Pe lângă biserica din Dushanbe, baptiştii au deschis şi alte biserici în Tajikistan.

Frăţia baptistă din Tajikistan este în acest moment formată din 7 biserici autonome şi 23 de grupuri afiliate, care sunt împrăştiate peste tot prin ţară. Fr. Alexandr Vervai este directorul frăţiei. Fiind unul dintre puţinii baptişti ruso-germani care au rămas, el spune că "a început să reclădească Uniunea de la zgârietura din 1990".

Acum există o comunitate baptistă de aproximativ 1000 de membrii, incluzând un număr în creştere de tajikistani. Lucrarea baptistă se concentrează pe 5 domenii:

Evanghelizarea şi misiunea, ca şi plantarea de biserici. În ultimii 5 ani s-a dublat numărul de biserici şi de grupuri, şi peste 500 000 de Biblii şi altă literatură creştină în limba naţională din Tajikistan au fost distribuite. Baptiştii sunt co-acţionari împreună cu alţi evanghelici în conducerea unei librării creştine foarte bine dotate, aflată pe strada principală din Dushanbe.

Lucrarea din închisori. A existat această oportunitate şi 8 din 11 închisori din ţară au organizat camere de rugăciune. Au fost deschise şi 2 centre creştine de reabilitare pentru bărbaţi şi 2 pentru femei.

Lucrarea cu copiii. Sunt mulţi copii în Tajikistan (53% din populaţie). Baptiştii organizează tabere de vară şi şcoli biblice de vacanţă. O lucrare care dă rod este şi aceea cu copiii din şcolile mărginaşe.

Ucenicizarea - majoritatea noilor convertiţi sunt oameni care nu provin dintr-un mediu creştin. Ei pot învăţa despre credinţa creştină prin cursuri de ucenicizare, ca şi prin alte cursuri disponibile.

Şcoala biblică a fost deschisă recent împreună cu baptişti români şi moldoveni, şi este o unealtă eficientă în pregătirea studenţilor pentru lucrare. Există mulţi lideri tineri din Tajikistan care promit, şi care încearcă să înceapă biserici noi, mai ales la sate.

Plantarea de biserici

Cei care plantează biserici indigene au condus câteva grupuri sub supravegherea bisericii baptiste din Dushanbe. Unul dintre ei a terminat un curs de studiu biblic inductiv în Bucureşti, România. Scopul lui este să înceapă o nouă biserică baptistă unde să se vorbească limba naţională, în Dushanbe. A organizat o echipă care plantează biserici, cam de 25 de oameni, care se întâlnesc în 2 subgrupuri şi sunt membrii ai bisericii baptiste care există în momentul de faţă. Noua iniţiativă are tot sprijinul bisericii mamă, şi noua biserică va fi o entitate separată în viitor. Cei care plantează biserici au implementat metoda de slujire "om la om".

Baptiştii din Tajikistan sunt implicaţi, de asemenea, în lucrarea de misiune printre oamenii care stau în muntele Pamir (la graniţa cu China) şi chiar se roagă pentru o oportunitate de a trimite câţiva misionari în Afghanistan. Sunt foarte recunoscători pentru rugăciunile şi suportul financiar pentru lucrarea lor. Apreciază enorm că fac parte din marea familie a credinţei - atât din cea europeană, cât şi din cea globală.

În Cristos,

Daniel Trusiewicz, 31 iulie 2007

courtesy of European Baptist Federation (http://www.ebf.org )

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright ? 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate