Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

 

Baptiştii din Arkansas resping deschiderea în cadrul comuniunii, botezului

Vox Vocis 26 Noembrie 2007

Publicată pe 9 noiembrie 2007

VAN BUREN, Ark. (ABP) -Liderii Convenţiei Baptiste de stat au respins o încercare de a înlătura clauza referitoare la comunine şi botez, despre care istoricii spun că este înrădăcinată în controversa baptistă din sec. al 19-lea.

Reprezentanţii la întâlnirea anulă a organizaţiei, care a avut loc la Prima Biserică Baptistă din Van Buren, Ark., au votat 383-225 ca să înlăture clauza, totuşi moţiunea cerea o majotitate de două treimi şi a scăzut procentajul cu câteva puncte.

Propunerea ar fi şters câteva pasaje care se găseau în documentele legale ale Convenţiei de decenii. Expresia, care urmează după o secţuine Credinţa şi mesajul baptist, de asemenea, slujeşte ca declaraţie doctrinală a organozaţiei ABSD, se spune într-o declaraţie. Expresia Credinţa şi mesajul baptist nu ar trebui interpretată ca să permită comuniunea deschisă şi /sau scufundarea străină."

"Comiunea deschisă se referă la practica de a oferi elementele Cinei Domnului oricărui închinător care este un creştin botezat, indiferent de membralitatea bisericii sau mediul confesional. "Scufundărea străină" se referă la bisericile din sud care acceptă transferul membralităţii din biserici sau tradiţii, care practică boptezul creştinilor prin scufundare.
Amândoi termini datează din sec.19 şi opoziţia celor două practici este printre mărcile mişcărilor baptiste, care se referă la eveniment deosebit.

"Botezul nu este un subiect de moştenire, istorie sau confesiune, a spus Greg Addison, preşedintele comitetului ABSC, care recomandă reînnoirea clauzei, potrivit postului de ştiri baptiste din Arkansas, botezul este ddefinit cel mai bine şi doar în Scriptură."

Addison, pastorul bisericii baptiste din Cabot, Ark., a cerut sprijinul secţuinii Credinţa şi mesajul Baptist şi pasajelor din Biblie despre botez fără o interpretare mai departe. De asemenea, el a spus că acel comitet a afirmat că niciodată nu vom întrerupe vreun proces care va înlătura sau va slăbi apărarea noastră referitoare la secţuinea Credinţa şi mesajul Baptist.

Addison, de asemenea, a declarat că pasajul din legătură cu altă constituţie a organizaţiei ABSC care înlătură Convenţia de stat din interferarea cu automia bisericilor locale.
Dar Van Harness, pastorul Bisericii Baptiste Westside din Greers Ferry, Ark., a făcut declaraţii împotriva înlăturării frazei. El a spus că acea comuniune deschisă nu este o ameninţare la standardele bisericilor baptiste din Arkansa aşa cum este scufundarea străină.

Toţi suntem de accord că un botez valid este o condiţie prealabilă pentru membralitatea bisericii, a spus Harness. "Când noi primim în biserică pe cineva, noi vrem să ne asigurăm că au avut un botez valid...Doar bisericile care învaţă o doctrină corectă a mântuirii şi au o practică corectă a botezului pot autoriza şi administra un botez valid."

În ciuda interdicţiilor, multe biserici baptiste din Arkansas au practicat pentru mult timp o comunune deschisă şi au acceptat noi membri dintr-un mediu care nu este baptist fără să-i reboteze. Pastorul Randy Hyde de la biserica baptistă Pulaski Heights din Little Rock, Ark., a spus că biserica lui de 95 de ani "niciodată nu a practicat o comuniune închisă, cât pot să cunosc."

Hyde a spus că de fiecare dată când el prezidează un serviciu de comuniune, el face o chemare să ia parte toţi creştinii, relatând că masa cu vin şi pâine aparţine lui Dumnezeu
"Cred că este teologic şi biblic nu este corect şi cred că această Covenţie baptistă din Arkansas este reprezentantul unui cult care, din perspectiva mea, cel puţin în lumina acestei probleme nu reflectă ceea ce Scriptura transmite."

Istoricul Baptist, Bill Leonard, decanul Universităţii Wake Forest, a afirmat că această clauza provine din istoria statului ca centru al evenimentului important la sfârşitul sec. 19 şi începutul sec. 20.

Evenimentul important împarte bisericile baptiste din sud de-a lungul acelei perioade, în mod special pe cele din Tennessee, Kentucky, Arkansas, Missouri şi Oklahoma. În timp ce unele au plecat din confesiunea lor, două sunt încă centrate în Arkansas, altele s-au stabilit în bisericile de sud.

"Unul din modurile în care Convenţia a păstrat bisericile şi pastorii împărţiţi a fost să adauge acea frază documentelor care conduc, a spus Leonard. Multe din aceste biserici sunt privite mai mult ca biserici independente decât bisericile pe care ei le-au făcut."

Clauzele evenimentului important provin dintr-o eră când baptiştii din sud au exercitat mai multă hegenomie decât fac ei azi, a spus Leonard.

"Când voi priviţi baptiştii din sud ca o confesiune dominantă, publică, privilegiată, atunci multe dintre aceste biserici şi-ar putea permite să treacă aceste limite, deoarece oamenii erau gata să se alăture lor oricum," a spus el. "Nu sunt motive suficiente să fii Baptist din sud, ca bisericile să îşi permită luxul de a trece aceste distincţii."

Dar astăzi, continuă Leonard, mulţi oameni şi biserici mai noi au puţină sau deloc loialitate confesională şi nu au îngăduinţa conceptelor precum comuniune închisă sau scufundarea străină.

"Este un tip de creştinism generic unde aceste distincţii sunt dificil de făcut...Dar voi încă aveţi un nucleu de oameni pentru care acestea sunt tradiţii importante", a spus el. "Ele sunt un tip de tradiţii pentru acei oameni pentru care schimbarea lor ar fi un mod de a dilua.

El a adăugat "Cu baptiştii, noi suntem doar la câţiva paşi faţă de sec. 19. în orice mişcare."

Cu alte acţiuni, reprezentanţii ABSC au ales trei reprezentanţi care se opun : Wes George, pastorul primei biserici din Rogers, Ark. Ca preşedinte, Clay Hallmark ca preşedinte a Primei Biserici din Marion, ca vice-preeşdinte şi Robbie Jackson, pastorul a Bisericii Baptiste East Mount Zion din Clarksville, ca vice-preşedinte senior.

De asemenea, reprezentanţii au adoptat rezoluţia referitoare la încurajarea unitatăţii bisericii şi opoziţia loteriei de stat. Ei au aprobat un buget de 20,5 $ pentru 2008, care cuprinde 41,97 % pentru SBC şi 50,03 pentru misiunile din Arkansas. 2% pentru SBC reprezintă o creştere în cinci ani faţă de 1%.

Bugetul pe 2008 reprezintă 2% din creşterea bugetului de anul trecut.

courtesy of Associated Baptist Press (http://www.abpnews.com )

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright (c) 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate