Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Septembrie 2005
Arhiva editurii
Caută în site

Titlurile principale

 

NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Pagina de Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

În ciuda tumultului din Irak, bisericile cresc

July 14, 2005-08-29

By Staff

 

KURDISTAN (BP) – În spatele grămezilor de ştiri despre bombardări, preluarea de ostatici şi sfidările politice din Irak stă o imagine mult mai pozitivă a bisericilor evanghelice în creştere, a notat serviciul de ştiri Compass Direct într-un raport din week-endul 8-10 iulie.

 

În nord-est, Iraqi Kurdistan oferă un rai pentru activitatea creştină în timp ce cele două guverne kurde rivale cresc în tolerarea lor a musulmanilor ce devin creştini, a declarat Compass; în sud, biserica evanghelică se răspândeşte rapid.

 

În Bagdad, un total de 15 congregaţii evanghelice au început încă de la înlăturarea regimului lui Saddam Hussein din aprilie 2003, conform cu Compass. În mod oficial, doar două biserici evanghelice – ambele prezbiteriene şi conduse de naţionali egipteni – au existat în capitală în timpul conducerii lui Hussein. Acum sunt baptişti, metodişti şi congregaţii ale Alianţei Creştine şi de Misiune, toate conduse de pastori irakieni locali.

 

„Oamenii sunt deschişi ca niciodată înainte”, a spus către Compas pastorul Ghassan Thomas de la o biserică a Alianţei Creştine şi de Misiune din Bagdad. „Aceasta e pentru că nu avem pace. Aşa ne legăm mesajul nostru de naţiune: noi predicam subiectul ‚Cum să ai pace?’ şi toţi ascultă, în special când vorbesc despre pacea mai profundă pe care o aduce Hristos”.

 

Majoritatea membrilor din noile bisericii vin din biserica Prezbiteriană, şi unii din denominaţiile creştine istorice precum biserica Caldeană Catolică sau Sirian Ortodoxă, care au fost de multe secole în Irak, a raportat Compass.

 

„Şi musulmanii vor pace”, a spus Thomas. „Mulţi dintre ei sunt înspăimântaţi. Când ostaticii sunt ucişi, adesea se foloseşte un verset din Coran pentru a justifica aceasta. Aşa de mulţi musulmani sunt înspăimântaţi de propriul lor dumnezeu. Când predicăm că Dumnezeu este dragoste, aceasta este aşa de eliberator pentru ei”.

 

Compas a notat faptul că sudul Irakului e considerat prea periculos pentru lucrătorii creştini străini, aşa că mulţi s-au retras spre partea mai stabilă din Kurdistanul Irakian. Mai multe de 4 milioane de kurzi locuiesc în această regiune de munţi din nord, care s-a bucurat de autonomie încă din timpul Războiului din Golf din 1991. Două partide politice kurde controlează zona. Arbil este oraşul principal al domeniului Partidului Democrat Kurd al lui Massoud Barzani, şi Sulemaniya este centrul de putere al noului preşedinte irakian ales Jalal Talabani.

 

În ambele regiuni, refugiaţii kurzi se retrag, a notat Compass; este puţină crimă de stradă şi autorităţile au retezat sever activităţile extremiştilor islamici. Aceasta a adus multă prosperitate în zonă, pe care mulţi o cred a fi motivul pentru care administraţiile respective – din cadrul curţii de investiţie din Vest – au îmbunătăţit în mod marcant apărarea libertăţii lor religioase.

 

Rapoartele Pastorilor

 

Yousif Matty, un pastor eminent al Bisericii Evanghelice Kurde, o denominaţie ce cuprinde în nord pe creştinii kurzi şi arabi, a spus către Compass, „Ultimii 10 ani au fost un timp de aur aici, şi este într-o continuare odată cu devenirea lui Talabani preşedinte. El a fost foarte tare în accentuarea domniei legii. De asemenea, kurzii au suferit din partea islamiştilor şi nu au dragoste pentru ei”.

 

Congregaţiile Bisericii Evanghelice Kurde au câteva sute de membrii, din trecuturi musulmane cât şi creştine. Matty conduce patru librării, două şcoli şi alte proiecte şi el a primit o bucată de pământ de $500.000 din partea guvernului pentru a-şi construi biserica. Guvernul a binevenit şi alte organizaţii creştine non-guvernamentale.

 

Cealaltă denominaţie evanghelică din nord este Biserica Evanghelică de Limbă Kurdă, care este exclusivă pentru vorbitorii de kurdă şi alcătuită în principal din kurzi.

 

„Întotdeauna este persecuţie din partea familiei când un musulman devine un creştin”, a spus un pastor kurd din cadrul unei părtăşii din Arbil către Compass. „Aceasta nu se va schimba prea curând, dar era obiceiul ca noul convertit să confrunte persecuţia şi din partea statului, dar aceasta este mai puţin adevărat astăzi”.

 

Influenţa kurzilor, care reprezintă 25% din populaţia Irakului, este importantă pentru viitorul ţării. Preşedintele Talabani are mai puţină putere faţă de primul ministru şiit, dar anumiţi lideri creştini cred că cel mai bun zid împotriva unei constituţii islamice puternice poate fi influenţa din partea kurzilor.

 

Deşi sunt musulmani Sunni, poporul kurd este unul dintre cele mai puţin observate grupări islamice din Orientul Mijlociu, şi ei îi privesc pe arabi că i-au umilit multe decade. Episcopul Nestorian Isaac de Dohuk a spus la Compass că el crede că kurzii vor păstra constituţia să nu devină prea islamică.

 

„Sharia este într-adevăr arab, şi kurzii se vor opune tuturor încercărilor de a arabiza cultura Irakului”, a spus Episcopul Isaac. „Dacă mergem pe ruta sharia, va fi exact ca în Iran unde biserica noastră [Nestoriană] e cu mai puţin de 10% mai tare decât a fost înainte ca [Ayatollah Ruhollah] Khomeini a preluat puterea”.

 

Un alt punct de lumină pentru biserica irakiană, conform cu Compass, este că mulţi din circa 40.000 de creştini care au fugit de după potopul de bombardări din august trecut s-au întors în ţară. Cu toate acestea numerele acelora care sunt încă în taberele de refugiaţi din Iordania şi Siria rămân semnificative – probabil 10.000, deşi figurile precise nu sunt disponibile.

 

„Nu e sfârşitul lumii de care au fugit mulţi creştini”, a spus Episcopul Isaac, „deoarece aceasta a răspândit biserica irakiană în toată lumea, şi noile comunităţi stabilite în America şi Australia oferă multe resurse pe care nu le-am fi primit dacă am fi rămas în ţară”.

 

Irakul încă mai este în criză

 

Ştirile nu sunt toate pozitive, de sigur, a notat Compass. Irak rămâne o ţară în criză. La o conferinţă recentă pentru 70 de pastori irakieni, toţi au trebuit să călătorească devreme dimineaţa pentru a evita tulburarea de pe străzi. Şi deşi ei au accentuat că străzile au devenit mai sigure încă de la începutul anului, întâlnirile de biserică din sud sunt ţinute la ora 4:30 după amiaza – iar la 7:30 toţi sunt în spatele uşilor închise acasă de frica insurgenţilor şi a activităţilor de jaf.

 

Legea şi ordinea nu au fost încă restaurate în mod adecvat, şi nici nu au servicii de bază, a raportat Compass. Răbdarea a plecat odată cu eşecul trupelor US şi britanice de a restaura stabilitatea după ce au stat doi ani în ţară. „Nici o populaţie nu va susţine o armată care nu o poate proteja – bunăvoinţa s-a dus complet”, a spus un pastor către Compass. Creştinii de clasă medie continuă să emigreze în numere alarmante, precum sunt cei ce au profesii cheie precum medicina ce sunt ţinte pentru răpire şi stoarcere. Unele biserici evanghelice mai noi au fost decimate de acest exod.

 

Bisericile irakiene au de a face de asemenea cu provocări interne, Compass notând că unii preoţi din bisericile istorice i-au intimidat pe noii evanghelici. În Bagdad, un preot din biserica Caldeană Catolică a spus celor care au părăsit biserica lui să frecventeze serviciile Baptiste, „Noi nu vom îngropa rudele noastre care frecventează bisericile noastre”. Unii lideri ai vechilor denominaţii de biserică au calomniat congregaţiile evanghelice ca partea a unei „conspiraţii evreieşti” de a controla Irakul, a raportat Compass.

 

De asemenea, deşi evanghelicii sunt îndemânatici în evanghelizare, biserica este tânără şi imatură. „Activitatea noastră de misiune este cu mult mai puternică decât funcţia de disciplină a bisericii”, a spus Matty. „Avem radio, şcoli, librării, dar biserica în sine nu se concentrează asupra adâncirii vieţii ei, şi nici liderii nu sunt destul de pregătiţi destul”.

 

Unii lideri de biserică văd despărţirea bisericilor evanghelice în atât de multe denominaţii noi (şi adesea susţinute de străini) ca o indicare de lipsă de unitate, a raportat Compass, notând faptul că nu tot ajutorul misionarilor este bine chivernisit; unii pastori au folosit suportul străin pentru a-şi cumpăra maşini scumpe sau să-şi promoveze viaţa, ducând la invidie printre alţi pastori.

 

Totuşi pentru toate aceste provocări, modul dintre cei 70 de pastori evanghelici care s-au adunat în timpul primăverii a fost precaut de optimist.

 

„Unul, biserica evanghelică va creste mai puternică, dar mulţi din numerele sale vor pleca. Totuşi, aceasta nu este atât de rău. Ei se vor întoarce probabil cu mai multă învăţătură şi maturitate şi aceasta va beneficia bisericii pe termen lung.

 

„Al doilea, bisericile istorice vor deveni şi mai negative. Eu le văd ca persecutorul major al evanghelicilor în viitor. Aşa a fost din totdeauna. Traduc o carte numită ‚Încercarea Sângelui’ care calculează faptul că bisericile instituţionale au ucis 50 de milioane de creştini din 315 până în 1570.

 

„Al treilea, extremiştii islamici se vor modera, deşi ar cam trece o generaţie”:

 

O întâlnire usturătoare

 

Chiar atunci când conflictele sunt cele mai ascuţite, există semne de speranţă. Pastorul Thomas ne spune de un incident ce a avut loc când el îşi primea ameninţările de moarte scrise pe un carton după ridicarea unui semn în afara bisericii sale pe care era scris „Isus este Lumina Lumii”. Pe carton era mâzgălit, „Isus nu este lumina lumii. Allah e, şi aţi fost avertizaţi”. A fost un semn, „Partida Islamică Şiită”.

 

Thomas a încărcat un microbuz cu daruri pentru copii de la o agenţie de ajutorare creştină, împreună cu câteva Biblii şi medicamente, şi a mers la centrul Partidului Islamic Şiit. Când a ajuns la clădirea lor, le-a cerut că „vreau să-l văd pe marele sheikh, am daruri pentru el”.

 

El a fost dus să se întâlnească cu liderul şi s-a prezentat drept un pastor.

 

„Noi vă respectăm”, a spus sheikh-ul.

 

Thomas a spus, „Creştinii au dragoste pentru voi, deoarece Dumnezeu este dragoste, Dumnezeul nostru e un Dumnezeu al dragostei”.

 

Din nou sheikh-ul a răspuns, „Noi îl respectăm pe Dumnezeul vostru, îl respectăm pe Isus”.

 

Aceasta a fost deschiderea pentru care se rugase Thomas. El i-a spus sheikh-ului, „Dacă îl respectaţi pe Isus, mă lăsaţi să vă citesc cuvintele Lui?” El şi-a scos Biblia şi a citit cuvintele lui Isus din Evanghelia lui Ioan, „Eu sunt lumina lumii”. Apoi a scos cartonul cu ameninţarea de moarte.

 

Sheikh-ul a citit şi s-a uitat ruşinat. El a spus, după un moment de pauză, „Ne pare rău. Aceasta nu se va mai întâmplă din nou. Tu eşti fratele meu. Dacă vine cineva să te omoare, va trebui să treacă peste gatul meu mai întâi”. Sheikh-ul a frecventat chiar şi ordinarea lui Thomas ca pastor.

 

„Nimeni nu aşteaptă ca situaţia să se îmbunătăţească rapid”, a spus Thomas către Compass, „dar noi credem că Dumnezeu se mişcă în aceste vremi şi că viitorul va fi mult mai paşnic, mai ales dacă creştinii se vor împrietenii cu musulmanii şi să lucreze împreună”.

 

*****

Copyright 2005 Compass Direct. Folosit cu permisiune. Compass Direct, un serviciu de ştiri bazat în Santa Ana, Calif., se concentrează asupra creştinilor din întreaga lume care sunt persecutaţi pentru credinţa lor.

horizontal rule

sus

Ce este nou?

Pagină de căutare!

Prin intermediul acestei pagini ai posibilitatea de a căuta diverse articole, subiecte de interes, precum şi pasaje din Scriptură. Apasă aici!

 

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate