Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Home
Arhiva editurii

 

Titlurile principale

 

EDITORIAL
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Punct-contrapunct - N.T. Wright şi John Dominic Crossan declară părerile divergente despre înviere la inaugurarea lui Greer-Heard Point-Counterpoint Forum la Seminarul din New Orleans Seminary. Photo by Katherine Albers N.T. Wright apără învierea în primul forum punct-contrapunct

Mar 17, 2005

By Gary D. Myers

 

NEW ORLEANS (BP) – „Forţele enorme din cultura noastră sunt determinate să nege faptul că Isus a înviat din morţi”, a spus N. T. Wright, un cercetător Anglican evanghelic.

 

„Din nou şi din nou, ei folosesc argumente ce pot fi demonstrate a fi invalide şi propun scenarii alternative care pot fi arătate că sunt imposibile”.

 

Wright şi John Dominic Crossan, un membru al Jesus Seminar, a prezentat păreri divergente despre înviere în timpul inaugurării Forumului Greer-Heard Point-Counterpoint la New Orleans Baptist Theological Seminary 11 martie.


Wright, episcop de Durham, Anglia, a apărat învierea literală, trupească a lui Isus drept singura părere solidă, în timp ce Crossan, un profesor emerit de la DePaul University, a expus o interpretare metaforică a învierii.


Pentru a începe forumul, fiecărui vorbitor i s-a dat 20 de minute ca să explice crezurile sale. În cadrul dialogului ce a urmat, atât Crossan cât şi Wright s-au pus la îndoială reciproc şi şi-au clarificat poziţiile lor.

 
Wright a început prin examinarea câtorva încercări comune de a elucida învierea. El a spus că un argument îşi propune faptul că oamenii antici nu au înţeles legile naturii, prin urmare, au fost mai înclinaţi să accepte răspunsuri nesofisticate.

 
„Aceasta este pur şi simplu absurd”, a spus Wright. „Anticii ştiau perfect de bine că morţii nu învie. Nu avem nevoie de ştiinţa modernă ca să ne spună aceasta”.


Alţii au indicat spre povestiri eleniste şi păgâne care prezentau morminte goale şi viziuni ale morţilor drept motiv pentru care biserica timpurie a început să creadă în înviere. Dar Wright a spus că aceste poveşti sunt complet diferite de relatările învierii biblice.


Prezenţa crezurilor în înviere în Iudaism nu poate da socoteală pentru punctul central din cadrul învierii lui Isus nici chiar în biserica timpurie, a spus Wright, nimic decât că înviere era periferică în Iudaism, sau că nu era o parte a crezurilor evreieşti. În Creştinism, învierea lui Isus este centrul.


„Am arătat în mod conclusiv că [apostolul] Pavel credea într-adevăr în învierea trupească în ciuda generaţiilor de critici care mergeau până în secolul al doilea ca să încerce să spună că nu era aşa”, a spus Wright.


Mormântul gol şi apariţiile lui Isus a determinat biserica timpurie să creadă în învierea Sa trupească, notând faptul că mormântul gol şi apariţiile învierii luate laolaltă constituie o condiţie suficientă pentru credinţa în înviere.


„După ce am examinat atâtea explicaţii alternative pe care am putut să descopăr şi după ce le-am prezentat că toate erau inadecvate, cea cu care suntem lăsaţi, oricât de neverosimilă, trebuie să ne preseze ca fiind adevărată”, a spus Wright. „Doar cu învierea trupească a lui Isus, demonstrând că moartea Sa a produs o lovitură finală răului, cea prin care putem găsi bazele proprii pentru chemarea împărăţiilor pământului să se supună Împărăţiei lui Dumnezeu.”


Crossan, pe de altă parte, a spus că el crede că modul învierii este secundar faţă de înţelesul învierii. Printr-o abordare metaforică faţă de înviere, Crossan a susţinut că, dacă ar crede cineva într-o înviere literală sau metaforică, implicaţiile învierii ar trebui să facă o diferenţă în lumea de azi.


„Noi vorbim despre transformarea cosmică dintr-o lume de nedreptate, impuritate şi violenţă într-o lume de dreptate, pace şi puritate şi sfinţenie”, a spus el.


Crossan a negat faptul că mormântul gol şi apariţiile lui Isus au slujit ca o cauză suficientă pentru apariţia crezului în înviere în cadrul bisericii timpurii.


„Aceasta ne-ar duce la înălţare”, a spus Crossan. „Ne-ar duce la concluzia că Isus a fost înălţat, poate chiar la dreapta lui Dumnezeu… Mai e nevoie de altceva în mod absolut pentru a face acel pas al credinţei [spre a crede într-o înviere literală, trupească].”


Crossan a spus că cuvintele lui Isus despre lansarea Împărăţiei lui Dumnezeu au determinat biserica timpurie să creadă în înviere.


„Dacă vrei să dezbaţi ceea ce trebuie luat literal şi ceea ce e de luat metaforic, aceasta este o dezbatere perfect validă”, a spus Crossan. „Dar mai e ceva – chestiunea înţelesului”.


Crossan a spus că i-ar place să audă pe cineva care ia învierea în mod literal prin a împărtăşi implicaţiile acelei credinţe, întrebând cum ar schima acel crez lumea.


„Spune-mi aceasta din citirea ta literală”, a spus el. „Eu voi încerca drept unul care o ia metaforic, pentru a enumera implicaţiile dintr-o citire metaforică.”


Aceia care nu sunt de acord cu modul învierii, fie el literal sau metaforic, vor găsi un loc comun în domeniul înţelesului, a spus Crossan.


În timpul dialogului, Wright l-a presat pe Crossan în folosirea „literalului şi a metaforicului”. Wright a argumentat pentru folosirea termenilor „concret şi abstract”.


„Adesea noi folosim termenii literal şi metaforic, de fapt, când vrem să înţelegem concret şi abstract”, a spus Wright. „Cred că e o mare diferenţă dacă spunem că ceea ce s-a întâmplat de Paşte nu era un eveniment concret”.


Wright l-a provocat de asemenea pe Crossan să explice provocările care au avut loc în timp ce credincioşii în Hristos s-au mutat de la Iudaism şi alte culturi spre Creştinism.


„Ceva s-a întâmplat care i-a făcut pe toţi aceşti creştini din diferite medii să-şi transforme crezurile culturilor lor într-o formă remarcabil nouă”, a spus Wright.


Crossan, totuşi, a vorbit din nou de învăţătura lui Isus despre Împărăţia lui Dumnezeu.


„Cred că pentru mine este extrem de important faptul că Isus cel istoric, Isus cel din Evanghelii, a făcut deja un anunţ” a spus el. „Acesta nu este că începe Împărăţie, ci că ea începuse. Atunci când El i-a trimis pe oameni, cred că aceşti oameni… au experimentat Împărăţia”.


Crossan a spus că el crede că creştinii timpurii au văzut apariţii mai degrabă decât pe Isus ce înviat. Apariţiile împreună cu experienţa lor cu Împărăţia, a spus Crossan, au determinat trecerea dramatică în crezurile lor.


Wright a răspuns, „Sunt de acord cu tine că proclamarea lui Isus a Împărăţiei şi conştiinţa lor despre puterea lui Dumnezeu prin predicarea lui Isus este una din pre-condiţiile pentru interpretarea eventuală la care au ajuns ei”. Dar, a spus el, „Nu cred că acestea ar fi fost de ajuns pentru a face pe cineva să spună, ‚A înviat din morţi’”.


Preşedintele Seminarului din New Orleans Chuck Kelley a descris dialogul, care a fost frecventat de circa 1.000 de persoane la Calea Leavell, ca „o mare oportunitate pentru seminarul nostru şi mulţi alţi oaspeţi ca să vadă cum avem noi dialog cu lumea şi Evanghelia de afară fără să ne sacrificăm convingerile … un mare model a felului cum să preluăm un crez puternic ca cel pe care îl avem în înviere apoi să-l împărtăşeşti şi să-l aperi cu cei care nu-l acceptă.”


Forumul a continuat pe 12 martie cu un număr de cercetători care au răspuns la apelul lui Crossan şi Wright, incusiv prezentările lui Gary Habermas, profesor distins de apologetică şi filozofie la Liberty University; Craig Evans, Payzant profesor distins în Noul Testament la Acadia Divinity College; R. Douglas Geivett, profesor de filozofie la Talbot School of Theology; Chuck Quarles, profesor asociat de Noul Testament şi Greacă la NOBTS; William Lane Craig, profesor cercetător la Talbot School of Theology; şi Ted Peters, preşedinte interimar la Pacific Lutheran Seminary. Răspunsurile din partea lui Wright şi Crossan au fost urmate de fiecare vorbitor.


Numeroşi alţi cercetători evanghelici au fost prezenţi pentru că întâlnirea regională Sud-Vestică de la Evangelical Theological Society, the Evangelical Missiological Society şi Evangelical Philosophical Society a avut loc în acel week-end la campusul NOBTS în conjunctura Forumului Greer-Heard.


Stabilit printr-un dar de la Bill şi Carolyn Heard, forumul a fost desemnat să-i ajute pe studenţi şi lucrători să înveţe să gândească critic şi să fie pregătiţi să se implice în societatea seculară. Aceştia au fost prezenţi la evenimentul inaugural.


„Aceasta e ceea ce eu şi cu Bill am dorit de fapt pentru acest eveniment”, a spus Bob Stewart, profesor asistent de filozofie şi teologie la NOBTS. Stewart ocupă Scaunul de Credinţă şi Cultură de la Greer-Heard şi a fost responsabil pentru planificarea forumului.


Stewart a anunţat că dialogul de vineri seara, împreună cu hârtiile prezentate sâmbăta şi câteva articole adiţionale, vor fi publicate de Fortress Press în America de Nord şi de SPCK în Europa în primăvara lui 2006. CD-urile audio ale forumului din acest an sunt disponibile şi pot fi comandate online la www.greer-heard.com.


Stewart a anunţat de asemenea că Forumul Greer-Heard Point-Counterpoint din 2006 este programat pentru 10-11 februarie, 2006, tema „Planul de dezbatere” – dacă universul a fost creat printr-un plan inteligent sau prin evoluţie. Dialogul va fi între gânditorii planului inteligent, William Dembski, noul director al Center for Science and Theology at the Southern Baptist Theological Seminary, şi evoluţionistul Michael Ruse, un profesor de la Florida State University.

horizontal rule

sus

Ce este nou?

CHAT Apologetic!

Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate